2021. október 5., 17:29

Felújított sportpályát adtak át a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Teljes mértékben megújult a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium sportpályája, amelyet október 5-én ünnepélyesen birtokba vehettek a gimnázium diákjai. A 130 ezer euró értékű beruházásnak köszönhetően megépült egy atlétikai pálya, egy többfunkciós sportpálya és a távolugrást szolgáló homokpálya.

Sportpálya átadás - DSZ, Vámbéry gimi
Médialapozó
Fotó: Bíró Éva

A fejlesztést az iskola fenntartója, Nagyszombat megye finanszírozta. A megyei önkormányzat ugyanis egy átfogó projektet dolgozott ki, amely a sportinfrastruktúra fejlesztését célozza meg. A sportpálya ünnepélyes átadóján jelen volt Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke is.

7 millió euróból 13 sportpálya újul meg

A megyefőnök hangsúlyozta, a sportolás és az egészséges életmódra való nevelés feltételeit szeretnék javítani, amely a diákokat és a nagyközönséget is szolgálja.

Sportpálya átadás - DSZ, Vámbéry gimi
Fotó:  Bíró Éva
Ennek érdekében egy ambiciózus tervet dolgoztunk ki. Felújítjuk a megyei fenntartású középiskolák sportpályáit. A 7 millió euró értékű beruházásból összesen 13 sportpálya újul meg. Nagyon örülök, hogy Dunaszerdahelyen a gimnáziumban a felújítás első szakasza már megvalósult. A második jövőre folytatódik. A 13 projekt közé tartozik további kettő dunaszerdahelyi is. Az egyik az uszoda, amely szintén külső és belső átalakításon esett át, továbbá a szlovák tanítási nyelvű Ladislav Dúbrava Gimnázium egy új tornateremmel gazdagodik"

– mondta a megyeelnök.

Az eseményen beszédet mondott Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is, aki hangsúlyozta, a Vámbéry Ármin Gimnáziumban folyamatos a fejlesztés. A homlokzat felújítása után liftet szereltek az épületbe. A mostani beruházással pedig a sportolási lehetőségek javulnak.

30 éve nem fejlesztették a sportpályát

A sportpályák modernizációja elengedhetetlen volt, mert a diákok évek óta nem tudták használni.

Ezen a területen 30 éve semmilyen modernizáció nem volt. Néhány héttel ezelőtt a sportpálya még rossz állapotban volt, a területet víz borította, a salakpályákat sem lehetett sportolásra használni. Nyáron elkezdődött a multifunkciós sportpálya és az atlétikai pálya építése, amit szeptember végére a kivitelezők sikeresen befejeztek"

– mondta Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatónője. Egyúttal kiemelte, a diákok számára meg kell teremteni a megfelelő körülményeket. A gimnázium diákjai szeretnek sportolni, kétharmaduk sportkörön is részt vesz, és sokan aktívan sportolnak.

Sportpálya átadás - DSZ, Vámbéry gimi
Fotó:  Bíró Éva

A műfüves pályát a diákok kézilabdára, futballra és röplabdára használhatják. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere az átadón felidézte, egykor ő is ezen a pályán sportolt.

Egykor én is itt érettségiztem, és azóta a sportpályák esetében nem történt változás, fejlesztés. Nagy szükség volt arra, hogy a sportolást lehetővé tévő infrastruktúra korszerű legyen, ami a magasabb színvonalú testnevelés-oktatást is lehetővé teszi. A sportpályákat más iskolák diákjai is igénybe vehetik, és a nyilvánosság szintén kihasználhatja.

Dunaszerdahelyen az elmúlt években az alapiskolákban is felújítottuk a futópályákat, idén két alapiskolánál két betonalapú sportpályát fogunk modernizálni. Öröm számomra, hogy a középiskolák sportpályái is felújításra kerülnek, és a gimnázium sportpályája az elsők között újult meg" – fogalmazott a polgármester.

A modernizáció jövőre folytatódik

Az ünnepélyes szalagátvágás után a gimnázium négy évfolyamából felállított focicsapatok évfolyamok közötti baráti futballmérkőzéseket játszottak. A terület felújítása jövőre folytatódik.

Sportpálya átadás - DSZ, Vámbéry gimi
Fotó:  Bíró Éva

A beruházás második ütemének részeként a megye azt tervezi, hogy a sportolásra alkalmas területet kibővíti egy másik multifunkcionális, gumi felületű sportpályával. 2022 nyarára kosárlabdapálya és teniszpálya épül. A teljes beruházás értéke 250 ezer euró lesz.

Sportpálya átadás - DSZ, Vámbéry gimi
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.