2021. július 18., 09:12

Felújítják a tornaljai strandot

A sajókirályi városrészben található strandfürdő felújítását tervezi Tornalja önkormányzata, amely jelenleg a kivitelezővel tárgyal a részletekről. A beruházás részeként egy új úszómedence, két meleg vizes medence, vízi élménypark és számos egyéb attrakció is létesülne a strandon, amely évek óta zárva van.

tornaljai strand
Fotó: Archív felvétel

A felújítást a város saját forrásból finanszírozza, a munkálatok első szakaszára 745 ezer eurót különítettek el a költségvetésből. 

A fürdőnk már hosszú ideje felújításra szorul. Legrosszabb állapotban a mesterséges tó, valamint az 50 méteres úszómedence van, amelyet elbontanak, és új épül a helyére. Az önkormányzat hosszú távú elképzelése, hogy fellendítse a turizmust, és egyfajta kiindulópontot hozzon létre a Gömört felkereső turisták számára itt, Tornalján"

– közölte Szögedi Anna, a város polgármestere.

Az önkormányzat évekig várt különböző pályázati kiírásokra, támogatásra, de nem sikerült anyagi forrást találni a beruházásra. Ezért döntöttek úgy, hogy a felújítást önerőből kezdik meg.

A tervdokumentáció szerinti teljes felújítás megközelítőleg 8 millió eurós befektetést igényelne, ezt szakaszonként szeretnék megvalósítani és több részletben finanszírozni.

Nagy László, a városi hivatal vezetője szerint már lezajlott a közbeszerzési eljárás, jelenleg még a kivitelezővel tárgyalnak, mivel a nyertes cég jelezte, hogy az építőanyagok drasztikus drágulása miatt nem tudják a megadott áron vállalni a munkát. Mint fogalmazott, megpróbálnak egyezségre jutni, mivel nem szeretnék újrakezdeni a közbeszerzési eljárást, ami hosszadalmas folyamat.

Ha sikerül tartani az eredeti ütemtervet, már ősszel kezdetét vehetné a munka, és jövő nyáron részlegesen megnyithatnák a strandot.

A későbbiekben a város különböző szolgáltatások, szálláslehetőségek és további medencék kialakítását is tervezi.

A fürdő területén a ’70-es évektől alig voltak fejlesztések. Sajnos a turizmust támogató infrastruktúra nincs kiépülve nálunk, a vendéglátóipar sem annyira fejlett, hogy nagyobb számú látogatót tudnának fogadni, de szeretnénk, ha végre beindulna egy pozitív irányú folyamat. A lakosság is igényli a fürdő újranyitását, mindenki örülne, ha az a régi fényében ragyogna"

– mondja a hivatalvezető, hozzátéve, hogy a koronavírus ugyan visszafogta a gazdasági lehetőségeiket, de látják a turizmusban lévő potenciált, és igyekeznek lépésenként előrehaladni a kitűzött cél felé.            

A sajókirályi városrészben levő strandot 1969-ben nyitották meg. Egy mesterséges tó is a része, amelynek a területe körülbelül 15 ezer négyzetméter, a víz mélysége pedig 2,2 méter. A strand területén 155 méter mély termálfurat, úgynevezett tengerszem is található, amely a búvárok körében számít közkedveltnek.

Megjelent a Magyar7 2021/28. számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.