Felélesztenék az egykori koncertterem történelmi szellemiségét Füleken

ma7 2019. október 23., 09:54

A Koháry téren álló nem épp feltűnő épületre nagy felújítás vár. A több mint százéves koncertterem a város első kultúrpalotája volt. A szocializmus alatt az akkori szükségletekhez igazították, és elveszítette valamikori történelmi jellegét. A város vezetése elhatározta, hogy továbbviszik az eredeti szellemiségét- tájékoztatott Mikuš Kovácsová Klaudia, szóvivő.

Fotó: Mikuš Kovácsová Klaudia

A fülekiek közül sokan nem tudják, hogy a művészeti alapiskola egykori koncerttermének épülete figyelemre méltó múlttal rendelkezik. A 20. század legelején épült, így a városházánál régebbi épület. „Eredetileg a füleki katolikus olvasókör és legényegylet épülete, ugyanakkor a város első kultúrháza is volt. Az első világháború alatt a sebesültek ápolóhelyeként szolgált“ – tudatta Agócs Attila, polgármester.

1936-ig, míg fel nem épült a Vigadó melléképülete, a város egyedüli színházterme volt. A közelmúltban a 2015-ig a Koháry téren székelő művészeti alapiskolának koncertteremként szolgált. „A múlt rendszerben elveszítette a történelmi szellemiségét, és az állaga romlásnak indult. A fokozatos felújításához már a terem mögött fellelhető városi piaccsarnok építésekor hozzáfogtunk. Lebontottuk a valamikor óvodaként szolgáló melléképületet, szociális helyiségeket alakítottunk ki, és hőszigeteltük a homlokzat belső oldalát“ – tette hozzá a polgármester. 

Az önkormányzat döntése értelmében, a felújítást tovább folytatják, és visszaadják az épület történelmi jellegét. Az előzetes tervek szerint hozzávetőleg 65 ezer eurót invesztálnak bele. Abból a város 12 ezret a LEADER helyi akciócsoport pályázati felhívása által kíván megszerezni, amelybe az elkövetkező hetek során bekapcsolódik.

„A támogatásból ásványgyapottal hőszigetelnénk a homlokzat fennmaradó részét, visszaállítanánk a történelmi ablakkereteket és az ablakok közti díszítőelemeket is. Történeti vakolatot viszünk fel rá. A Koháry tér felől fa bejárati ajtót építünk be, és kicseréljük a piac felőli ajtót“– sorolta.

Az önkormányzat saját forrásból valósítaná meg a falak alávágását, új, szigetelt padlózatot raknak le, megújítják a belső vakolatot a falfestéssel együtt, rendbe teszik a villanyhálózatot. „Ezen felül rendbe hozzuk a párkányokat és a csatornákat is a tetőn, melynek lemezei új festékbevonatot kapnak. A villámhárítót már felszereltük, és a fűtést is felújítottuk a piaccsarnok építésén belül“ –zárta a polgármester.

A projektet a város a jövő évben szeretné megvalósítani.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS