2020. május 24., 13:00

Félben példás az összefogás

Félben mindeddig nem akadt egyetlen igazolt koronavírus-fertőzött sem. Ugyanakkor a főváros közelsége miatt a község vezetésének rendkívüli módon oda kellett figyelnie a koronavírus megfékezése érdekében hozott utasítások betartására, és a felmerülő aggályok megfelelő kezelésére.

A járvány kitörése után szinte azonnal kezelni kellett a lakosok között kialakult feszült hangulatot és bizalmatlanságot. A községbe ugyanis kezdtek hazatérni a világ minden táján, Ausztriában, Németországban, Amerikában, Srí Lankán és másutt tartózkodó polgárok, akik házi karanténba kerültek, nyilatkozta lapunknak Pomichal István, a település polgármestere, s egyben Pozsony megye képviselője. A polgármestert, mint mondja, több esetben is megkeresték a lakosok azzal a kérdéssel, hogy a külföldről hazatért személyek házi vesztegzárban vannak-e még.

A helyi lakosok minden koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásról tudnak, mivel otthonról is tevékenyen figyelik a fejleményeket és az új rendeletek bevezetését a médián keresztül. A féliek állják a sarat, és mindeddig felelősségteljesen viselkedtek, árulja el Pomichal István.

Félben nem korlátozták a községháza nyitvatartási idejét, csak a rendeleteknek megfelelően megváltoztatták a kapcsolat feltételeit. Lényegesen több munkája volt viszont az anyakönyvi hivatalnak, ugyanis a szomszédos községek sorra zárták be az anyakönyvi hivatalt, miközben Félben nyitva tartották, ezért oda sereglett minden környékbeli ügyintéző.

A községben a járvány kezdetétől kiemelt figyelmet kaptak a szociálisan hátrányos helyzetű lakosok, a házi vesztegzárba került és az idős vagy egyedülálló emberek. A polgármester ismertette, hogy az ún. „kenyérprogram” keretében a hivatal alkalmazottai és a helyi Vöröskereszt tagjai kedden és pénteken személyesen látogatták meg őket. Érdeklődtek az egészségi állapotuk és a kedélyállapotuk felől. Ha úgy ítélték meg, hogy betartják az előírt intézkedéseket, egy frissen sült kenyeret ajándékoztak nekik. A finom házikenyeret Bertók József nyugdíjas pék sütötte, alkalmanként 41 darabot, vagyis hetente nyolcvankettőt. A kenyér alapanyagát a község biztosította, és Bertók József, akit a helybeliek Dódinak szólítanak, a fafűtésű kemencéjében sütött önkéntes munkában. Ezt a műveletet 12 hétre tervezték, mondja Pomichal István, mintegy 1000 kenyér elkészítésére, mivel reményeik szerint ez a szükségállapot nem fog 3 hónapnál tovább tartani.

De a község vezetéséhez fordultak segítségért azok a daganatos betegek is, akiknek szükségük volt a rendszeres kezelésre kórházba utazni. A környéken ugyanis betegszállítási gondok merültek fel, így ezek az emberek nem tudtak a szokásos módon közlekedni. Emellett különleges védőmaszkra volt szükségük, amit körülményes volt biztosítani a számukra. Több ilyen egyedi eset is akadt a faluban, amikor szükség volt az összefogásra és az emberek segítségére.

A védőmaszkok esetében ugyancsak példaértékűen viselkedtek a lakosok. A helyi óvónők, a vöröskereszt helyi szervezetének tagjai, a cserkészek és mindenki, aki varrni tud, készítette a védőmaszkokat, így mindenkinek jutott, aki nem tudta saját maga beszerezni.

Fél község kenyér02

Félen egyébként is kiváló az együttműködés a válságstáb, az önkormányzat, a képviselők, az önkéntes tűzoltók, a helyi orvosok, a Vöröskereszt tagjai és minden társadalmi szervezet között. Ez a járvány időszakában különösen megmutatkozott. A polgármester kiemelte, hogy segítőkészségből és együttérzésből nem volt hiány.

Az elmúlt két hónapban kevés volt a napi 24 óra, mondja Pomichal István, aki köszöni a lakosok bizalmát és felelősségteljes viselkedését a járvány időszaka alatt. A hivatal alkalmazottainak nagyon sok feladatuk volt eddig, telefonon és elektronikusan bonyolították az ügyes-bajos intéznivalókat. De elmondható, hogy mindenki példásan helytállt. Jelenleg úgy tűnik, folyamatosan javul a helyzet, és enyhítenek a szabályokon az országban, így a féli polgármester is örülne, ha újra beindulhatna a faluban az iskola és az óvoda.

Már a járvány kitörésének kezdetén kitűnő volt az együttműködés Pozsony megye vezetésével és Juraj Droba megyefőnökkel. Pozsony megye az elsők között reagált a járványra szigorú intézkedések bevezetésével, mondja a féli faluvezető, és biztosította a régióban a szükséges védőeszközöket. Ugyanakkor gondot jelentett a község vezetésének, hogy a járvánnyal kapcsolatos fontos értesítéseket késve kapták meg a kormánytól. A lakosoknak esetenként az lehetett a benyomásuk, hogy helyi szinten késnek az intézkedések, pedig csak arról volt szó, hogy a média ugyan a válságstáb ülése után azonnal közvetítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat, míg a hivatalos rendeletek csak később kerültek nyilvánosságra.

A polgármester kiemelte, a COVID –19 járvánnyal kapcsolatban olyan rendkívüli helyzet alakult ki, amikor nem külső ellenség vagy természeti katasztrófa ellen kellett fellépni, hanem egy eddig ismeretlen betegség ellen. Ez esetben sok más és új feladat is felmerült, amik nem voltak törvényileg egyértelműen rendezve. Több törvényt és rendeletet kellett egy időben célirányosan alkalmazni a mindennapi életben, nemcsak a civilvédelmi válságstáb rendeletei alapján, hanem főleg a járványvédelmi hatóság intézkedései szerint. 

Megjelent a Magyar7 2020/20.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.