cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 29., 16:22

Fejlődő pályára állítani a déli régiókat: szorosabb együttműködés Besztercebánya megyében

Együttműködési memorandumot írt alá, valamint közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Besztercebányán a megyei hivatal épülete előtt Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Szövetség Ondrej Lunter közti memorandum
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Ondrej Lunter megyeelnök ismertette, hogy májusban felhívást intéztek minden politikai párt és mozgalom felé, amely indul az őszi előrehozott parlamenti választásokon. A „Nem várunk csodákat – csak együttműködést” (Nežiadame zázraky, chceme spoluprácu) c. felhívással azt szeretnék elérni, hogy a pártok nagyobb hangsúlyt fektessenek a regionális témákra a választási programjaikban.  

A megyeelnök üdvözölte, hogy ez a kezdeményezés visszhangra talált, s a Hlas-SD után a Szövetség a második olyan párt, amely elfogadta és aláírta a memorandumot.

Fontos, hogy a pártok jobban figyeljenek oda a regionális dolgokra, hogy beszéljenek és tartsák a kapcsolatot a régiós politikusokkal, érdeklődjenek afelől milyenek az itt élő emberek problémái. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy visszaállítsák az emberek bizalmát a politika iránt, fejtette ki Ondrej Lunter, aki egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a mostani kampányban nem versenyeznek egymással a jobbnál jobb választási programok, s a legfontosabb témák, mint az életminőség javításának a kérdése háttérbe szorult.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke szintén elmondta, hogy a mai látogatása alkalmával aláírásra került az a felhívás, amit Besztercebánya megye intézett a politikai pártok felé.

„Ez a felhívás hét pontot tartalmaz, amely a régiókban élő emberek szükségleteire és a központosítás megszüntetésére összpontosít. Mindkét cél benne van a Szövetség programjában, s ennek tükrében végeztük a tevékenységünket eddig is, ezért gondolkodás nélkül csatlakoztunk a felhíváshoz. Számunkra nagyon fontos, hogy a régióban élő emberek jól érezzék magukat, megkapják azt, ami nekik is jár és ne legyenek arra kényszerülve, hogy elköltözzenek a szülőhelyükről” – húzta alá Forró.

Szövetség_Lunter memorandum

A hét pont közt szerepel többek között az infrastruktúra, az út és csatorna- hálózat javítása. Ezekre a témákra a Szövetség is rendszeresen felhívja a figyelmet.

Dél- és Kelet-Szlovákia ebből a szempontból mindig a háttérben van, a központi kormányok rendre megfeledkeznek az említett régiókról. Ezt bizonyítja az is, hogy Szlovákiában 860 kilométernyi gyorsforgalmi út és autópályája van, amiből csak 102 km található Dél- és Kelet-Szlovákiában. Az önkormányzatokkal és a helyi szervezetekkel együttműködve azon dolgozunk, hogy Dél- és Kelet- Szlovákia ismét fejlődő pályára álljon. Ebben partner a Szövetség és ehhez keresünk partnereket”

– részletezte Forró Krisztián, hogy miért csatlakoztak habozás nélkül Ondrej Lunter felhívásához.

A memorandum aláírásánál jelen volt még Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke, Cziprusz Zoltán és Csúsz Péter megyei képviselők.

Cziprusz Zoltán felidézte, hogy a koronavírus-járvány alatt a legstabilabb állami szektor a helyi és megyei önkormányzatok voltak. Ezen önkormányzatok nélkül az állam nem tudott volna megbirkózni a feladatokkal, s ezért felháborító, hogy az állam úgy köszönte meg a segítségüket, hogy a támogatásuk növelése helyett anyagilag ellehetetlenítette őket.

„Gyakorlatilag megállt a fejlődés, legyen szó akár helyi, akár kerületi szintről. Ezért a választásokat követően az első követelésünk lesz, hogy reálértékben állítsák vissza az önkormányzatoknak járó támogatásokat a járványt megelőző szintre” – jelentette ki Cziprusz.

Ondrej Lunter - Szövetség együttműködés

A sajtótájékoztató végén Juhász Péter megyei alelnök beszámolt egy pozitív fejleményről is, amely szerint egy mai döntésnek köszönhetően Ondrej Lunter megyeelnök, Forró Krisztián pártelnök és a Szövetség megyei képviselői anyagi támogatást nyújtanak a hétvégi gömöri árvizek károsultjainak. Az első segélycsomagok átadása már csütörtökön a délutáni órákban megtörténik. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.