Fejlődik a lévai kórház?

2019. november 15., 15:00
Kaszmán Zoltán

Az INEKO független közgazdasági elemző szervezet még október folyamán tette közzé azt az elemzését, amiben – immár ötödik alkalommal – a szlovákiai kórházakat rangsorolja.

A 11 állami egyetemi kórházat és a 33 regionális egészségügyi intézményt hat szempont alapján vizsgáló elemzés során figyeltek az ellátás minőségére, a személyzet tapasztalatára, a kezelések nehézségi szintjére, a kórházak működésének átláthatóságára, a gazdálkodási mutatókra és természetesen a páciensek elégedettségi szintjére.

A lévai kórház éppen ez utóbbi terén van jelentős mértékben lemaradva, s bár az elmúlt időszakban az intézmény átláthatósága javult, de még így is jócskán az országos átlag alatt van; a 33 vizsgált intézmény közül a 31. helyen végzett, csupán a privigyei és a simonyi múlta alul.

Mivel a megye önkormányzata 2009-ben felbontotta a szerződést az akkori bérlővel, hosszú ideig tartó pereskedés vette kezdetét, amiből végül a bérlő került ki győztesen, így 2017 szeptemberétől annak jogutódja, az AGEL társaság vette bérbe az intézményt – húsz évre, évi 120 ezer euróért. A csoport komoly tervekkel, nagy lendülettel, korszerű egészségügyi berendezéseket vásárolva vágott bele Szlovákia legnagyobb járása központi kórházának fejlesztésébe.

Fotó: www.nemocnicalevice.sk

Az elmúlt tíz-tizenöt évben nem volt ideális a kórház vezetése. A mi feladatunk az, hogy visszaszerezzük a kórház működésével elégedetlen páciensek bizalmát”

– fogalmazta meg az egészségügyi központ igazgatója, Anton Hanušín, akinek vezetése idején, 2018 őszén, többek között kicserélték az összes nyílászárót a kórház fekvőbeteg-részlegén, hatvan új ágyat vásároltak a belgyógyászati osztályra és korszerűsítették a kardiológiai részleget.

2019 nyarán a lévai egészségügyi intézet négy osztálya összesen harminc kórházi ággyal gyarapodott. Az adományként kapott, Svájcból hozott kórházi ágyak a neurológiai, a pediátriai, a szülészeti-nőgyógyászati és az ápolási osztály részlegeire kerültek. Nagy siker a 200 ezer euró értékű mammográfiás berendezés üzemeltetése is.

A lévai és a tágabb régióból érkezők az újonnan kialakított, az emlők lágyrészének röntgenvizsgálatával foglalkozó részlegen is abszolválhatják a tízperces mammográfiai diagnosztikai vizsgálatokat. A kisebb sugárterhelés miatt jobban használható digitális mammográfnak köszönhetően naponta húsz pácienssel többet tudnak kivizsgálni, így a várólisták is jelentősen rövidültek.

Az idei év októberétől a szemészeti osztály is új vizsgálati berendezéssel bővült.

A fundus kamerának is nevezett szemfenék-fényképező berendezés segítségével felderíthetők és megelőzhetők a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szemfenék-elfajulás látást érintő szövődményei. Ez viszont már az új vezetőség érdeme, hiszen 2019. szeptember 19-étől Anton Hanušínt a zólyomi kórház eddigi igazgatója, Ján Belanský váltotta, akinek legfontosabb célja az, hogy a huszonegy rendelővel rendelkező, jelenleg 598 alkalmazottat foglalkoztató kórház épületét és annak környezetét a harmadik évezredhez méltóvá tegye.

Az INEKO értékelését komolyan vesszük, és az új kórházvezetés intenzíven keresi a módot, amivel fokozatosan meg tudja változtatni a páciensek vélekedését a lévai kórházzal kapcsolatban”

– nyilatkozta az AGEL csoport szóvivője, Martina Pavliková, akinek elmondása szerint a kedvezőtlen helyzethez leginkább az előző években tevékenykedő intézményvezetők ténykedése járult hozzá.

Fotó: www.nemocnicalevice.sk

Jelenleg – a kórház által nyújtott egészségügyi ellátás színvonalasabbá tételéhez – a páciensek meglátásait igyekeznek összegyűjteni kérdőívek segítségével.

Ezekben leginkább az orvosok és a nővérek által nyújtott ellátás minőségére, a kórházi helyiségek tisztaságára, valamint a kórházi étkeztetésre kérdeznek rá.

A több mint 160 ezer ember egészségügyi ellátásáért felelős kórház eközben nem csupán orvoshiánnyal küzd, hanem más alkalmazottakban, egészségügyi nővérekben és takarítónőkben is hiány van…

Kövesse facebook oldalunkat is!