2021. augusztus 22., 09:21

Fejlesztések, megyei támogatással

Nagyszombat megye jelentős hangsúlyt fektet a folytonos felújításokra, s nem mellesleg a magyarlakta települések fejlesztését is prioritásnak tekinti. Az elkövetkező időszakban a Csallóközben és a Mátyusföldön egyaránt tervez a megye felújításokat, amelyekről Berényi József, Nagyszombat megye alispánja tájékoztatott.

Nagyszombat megye
Fotó: Nagyszombat megye

A Dunaszerdahelyi járásban a nyár folyamán is történnek átalakítások, többek között a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium udvarán, valamint a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában. 

Középiskolások ösztöndíj-lehetősége

A Magyar Közösség Pártja a kezdetektől fogva szorgalmazta, hogy a megye segítse a hiányszakmákra jelentkező diákokat. Eddig Nagyszombat megye azon diákokat támogatta, akik beléptek a duális rendszerbe, ahol a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

Ennek természetesen megvannak a pozitív hozadékai. A diákok szoros kapcsolatokat köthetnek olyan munkáltatókkal, akiknél az iskola elvégzését követően akár már dolgozhatnak is, így nem kell hosszasan a munka után kutatniuk.

Nyilvánvalóan ez nem oldható meg minden egyes szakmánál. Sok esetben a vállalkozóknak sem éri meg a hosszú távú elkötelezettség. A hiányszakmáknál viszont annál inkább. Nagyszombat megyében a legnagyobb hiány a kőműves, az ács, a bádogos és a mészáros-hentes szakmákban mutatkozik. Elsősorban ezekre a szakmákra írta ki a megye a pályázatokat, támogatást havonta 50 euróig kaphat a nyertes pályázó. Ezzel az összeggel lefedik a diák taníttatási költségét. Természetesen a többi középiskolás tanuló számára is vannak elérhető ösztöndíjprogramok, ám jelen esetben a megye leginkább a hiányszakmákra próbálta fektetni a hangsúlyt. Egész Nagyszombat megyében mindössze hárman jelentkeztek mészárosnak, illetve hentesnek.

Ismerve a Mátyusföld és a Csallóköz adottságait ez a szám nagyon meglepő volt a számunkra is. Ugyanilyen meglepő számadatok mutatkoztak a már említett többi hiányszakmánál is"

– mondta el Berényi József.

A gimnáziumok elég népszerűek, ezért most már az állam is korlátozza ezekben a középiskolákban a diáklétszámot. Az adott évben a diákok 20%-a mehet csupán a választott gimnáziumba továbbtanulni. Így itt is kialakult egyfajta szűrő. Minél több a diák az adott gimnáziumban, annál könnyebb az anyagi háttere az intézménynek, ugyanakkor a színvonalat is meg kell tartani.

Berényi József
Fotó:  Nagy Attila/dunaszerdahelyi.sk

– Személyes véleményem szerint a hiányszakmákra azért jelentkeznek kevesebben, mert a szülők olyan munkát kívánnak biztosítani gyermeküknek, amely csarnokban, vagyis zárt területen található. Ezért nem mutatkozik hiány például az autószerelőkből, valamint az asztalosokból. De az ács, a kőműves és a bádogos foglalkozások jelenleg nem túl népszerűek a szülők körében, mivel a szülők féltik a gyereket a időjárási viszontagságoktól. Pedig, ha a fizetésekről beszélünk, az egyik legjobban fizetett szakmák közé tartoznak a fent említett foglalkozások – tette hozzá Berényi.

A pályázni kívánó diákok a kérvényeiket az iskolák vezetőihez adják be, majd az igazgatók küldik el a megyére. A megyén bizottság dönti el, kinek ítéli oda a támogatást, amely nem kis összeg. Az ösztöndíjprogram a következő tanév beíratási folyamatánál lép életbe, de nagy a valószínűsége, hogy a megye már évközben is elkezdi a projektet. Létszámkorlátozás egyelőre nincsen, mert még nem tudni, hány jelentkező szeretne élni a lehetőséggel. 

Bővül azonban azoknak az élethelyzeteknek a köre, amikor rászorultsági alapon is lehet ösztöndíjat igényelni. Tehát nemcsak a hiányszakmák diákjai pályázhatnak, hanem az új rendszerben egy sikeres sportcsapat valamennyi tagjának is megítélhető az ösztöndíj. A költségvetésben nagyjából 450 ezer euró van félretéve az ösztöndíjakra, amelynek felhasználását az ezzel kapcsolatos célokra kívánják fordítani.

Sikeres felújítások a Csallóközben

A megye minden évben jelentős összeget különít el a költségvetésben az épületek felújítására, vagy a sportpályák, sportlétesítmények fejlesztésére. Ezen a nyáron zajlik például a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium sportpályájának a felújítása, amely hosszú évek óta kihasználatlanul állt. Valkai Anett igazgatónő elmondta, hogy kétrészes a pályázat, és 250 ezer euró a teljes költségvetés.

Július 13-án kezdődtek meg a sportpálya első részének a munkálatai. Az első fázisban 131 ezer eurót használtunk fel. A multifunkcionális sportpálya műfüves, valamint kézilabdára, futballra és röplabdára is használható. Futópálya is épül, amely 500 m hosszú (három kör) lesz. A második fázisban épül ki a kosárlabda- és a teniszpálya

– nyilatkozta az igazgatónő.

Vámbéry Gimnázium
Felújítás a Vámbéry Ármin Gimnázium sportpályáján

2022-ben közbeszerzésben oldják meg a második fázist. Olyan céggel volt szükségesegyüttműködnie az iskolának, amely már többéves tapasztalattal rendelkezik. A szerződés (első fázisban) 120 napra íródott, amely 2021 októberéig szól, de a kivitelező szeretné már szeptemberben átadni az első fázis munkálatainak gyümölcsét. Az iskola ősszel, az iskolakezdéssel már használatba venné a sportpályát. 

Berényi elmondta, hogy a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola medencéjének korszerűsítése is folyamatosan zajlik, valamint szintén minden évben újítanak a hozzátartozó helyiségeken. A nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia mellett álló kollégium faépületét az előzetes tervek szerint az ősz folyamán lebontják, és itt is megkezdődnek az építkezési munkálatok.

A helyközi autóbusz-közlekedés megreformálása

A helyközi autóbusz-közlekedés ugrásszerű modernizálásának a lényege, hogy ,,kiszállítsák az embereket az autókból és beültessék őket az autóbuszokba”.

2023. január 1-jétől lép majd érvénybe az egyszer használatos (hagyományos) menetjegyeken kívül az előfizetéses menetjegy, amellyel utazni lehet. Tehát a megye a rendszeresen tömegközlekedők számára kínál majd kedvezőbb feltételeket. Ezzel kapcsolatban Nagyszombat megyében közlekedési zónákat alakítanának ki, amely sokkal kompatibilisebb lesz majd a Pozsony megyei Integrált Közlekedési Rendszerrel.

– Szeretnénk hosszú távon létrehozni a közös, egységesített jegyrendszer kialakítását Pozsony és Nagyszombat megyében. Az utasok szempontjából ez azt jelentené, hogy aNagyszombatban megváltott jegyek Pozsonyban is érvényesek lennének, és fordítva. Sokan – a magyarlakta járásokból is – Pozsonyba járnak dolgozni, ezt a folyamatot szeretnénk megkönnyíteni a lakosok számára. Ez nemcsak a buszokra lenne érvényes, hanem az összes tömegközlekedési eszközre – fejtette ki Berényi József, hozzátéve, hetven év felett ingyenes és a nyugdíjasok számára kedvezményesebb lenne az utazás. 

A rendszeres utazók többféle lehetőséggel élhetnek majd az utazások során, s még olcsóbbá válhat számukra a közlekedés. A megye akár 50%-os árcsökkentést is el tud képzelni a jövőben a jelenlegi árakhoz képest. Heti, havi, fél-éves vagy éves jegyet válthatnak majd az állandó utazók, és minél hosszabb időtartamra veszik meg a jegyet, annál olcsóbb lesz a közlekedés. A havi jegy akár már 30-40%-kal is csökkenhet. Az egyszeri utazás ára azonban emelkedni fog, tehát aki nem rendszeresen használja a tömegközlekedést, annak valószínűleg többet kell majd fizetnie az utazásért. A zónák megrajzolásánál a megye figyelembe vette azon települések zónásítását, amelyekben központosított iskolák találhatóak.

Természetesen a jelenlegi chipkártyarendszer teljeskörű lecserélését és a rendszer átépítését biztosítani kell minden egyes tömegközlekedési eszközön, illetve buszpályaudvaron egyaránt, így a projekt elindítása 2023-ra csúszik. 

Határon átívelő együttműködések

Berényi József szerint kifejezetten sikertörténetnek tudják elkönyvelni a határon átnyúló együttműködéseket. A Pozsony, Nagyszombat és Nyitra, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyei önkormányzatok szoros együttműködésben hozták létre az RDV-ETT-t annak érdekében, hogy a határmenti régiókat segítsék. Számos közös projekt megvalósítása mellett a Kisprojekt Alap pályázatait is ez a cég kezeli, amely jelentős feladat. Nagyon sok közös tervezet valósult meg az elmúlt időszakban – mind a kispályázatokat, mind pedig a nagypályázatokat tekintve.

Berényi interreg

A kispályázatoknál is 50 ezer eurós összegre lehetett pályázni, fele-fele arányban (Szlovákia–Magyarország), de a pályázók megegyezhettek az arányok elosztásában. A csallóközi és a mátyusföldi települések közül is számos sikeres projekt valósult meg az elmúlt időszakban.

A kispályázatok teljes összege a Duna menti településekre vonatkozóan körülbelül 6 millió euró volt, Nagyszombat megye ebből durván 800 ezer eurót tudott felhasználni, ami elég jelentős összeg. A következőkben az útfelújításra, a megyei intézmények modernizálására arányosan használja ki majd a megye a költségvetést. Az idegenforgalom területén is szeretnének újítani, valamint a Mátyusföldön tervben van egy Mátyusföldi Idegenforgalmi Ügynökség létrehozása, amely Galántán működne.

Megjelent a Magyar7 2021/33.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.