2021. október 16., 14:47

Fejleszt, mégis leépítenék?

Azok a bodrogközi, illetve Ung-vidéki nők, akik a Királyhelmeci Kórház és Rendelőintézetben az elmúlt hetekben mammográfiás szűrővizsgálaton estek át, tapasztalhatták az új digitális diagnosztikai eszköz előnyeit.

mammográf

Az EP és az EU Tanácsa által biztosított szomszédsági támogatási eszköznek, az ENI-nek köszönhető, hogy a királyhelmeci kórház – karöltve ukrán, magyar és román társintézményekkel – pályázhatott.

Nyertesként 126 ezer euró értékben korszerű, digitális mammográfiás röntgenberendezéssel és egy ultrahangos diagnosztikai eszközzel bővíthette a felszereltségét a kórházi reform áldozati listájára került bodrogközi intézmény.

Minden alkalmazott reméli, hogy egyelőre változatlanul dolgozhatnak. A radiológiai osztályra került új készülék révén a legkorszerűbb technológiával végezhetik az emlődiagnosztikai vizsgálatokat a gyakori onkológiai megbetegedések megelőzése érdekében. Szlovákiában évente több mint 30 ezer főt érint daganatos megbetegedés. A nők esetében a mellrák a leggyakoribb, majd a vastagbél- és a méhnyakrák. Országos viszonylatban a második leggyakoribb elhalálozási ok a rákbetegség. Ezért sem elhanyagolható, ha egy kisvárosi kórház mindent megtesz azért, hogy páciensei helyben élhessenek a korszerű, magas színvonalú, gyors kivizsgálás lehetőségével.

Az a tény, hogy az új digitális eszközt a tervezettnél előnyösebb áron sikerült beszerezniük, a jól gazdálkodó vezetőséget dicséri. Az elnyert összegből megtakarított 60 ezer eurót pedig a radiológiai osztály felújítására fordítják.

Ahogy Hencel Klára igazgató lapunknak elmondta, az új digitális mammográf lényegesen pontosabb, mint az elődje. Az emlők fizikális vizsgálatával kiegészítve, már akár az 5 mm-es csomók is kimutathatóak a rák korai stádiumában. Nem elhanyagolható szempont a hatékonyság sem. Az új készülékkel naponta akár 20 vizsgálat is elvégezhető, ami bő kétszerese az előző átlagnak. Az egyszerű vizsgálat 4 fájdalommentes felvételből áll, ami kb. 10 percet vesz igénybe. Az eredmények kiértékelése egy korábbi sikeres pályázatból elnyert telekommunikációs rendszerrel valósul meg. A helyi radiológusok más hazai vagy külföldi orvosokkal konzultálhatnak a konkrét esetekről. A végeredmény 2-3 napon belül a vizsgálatot kért szakorvoshoz kerül, indokolt estben ő az, aki továbbküldi páciensét ultrahangos vizsgálatra.

Két királyhelmeci ambuláns nőgyógyászt is megkérdeztem a témával kapcsolatban.

Dr. Pataky Zoltán reméli, hogy a helyben elérhető fájdalommentes diagnosztika hozzájárul ahhoz, hogy a 40 év feletti nők nagyobb számban élnek majd a szűrés lehetőségével.

Napjainkban ugyanis az érintett korosztálynak kevesebb, mint a fele jár a rendszeres kétévenkénti megelőző vizsgálatokra. Dr. Stefán Balogh Melinda több évtizedes gyakorlattal úgy tapasztalja, hogy az egyre fiatalabb korosztályt is egyre gyakrabban érinti az emlőrák. Rendelőjében 2-3 százalék a pozitív esetek száma. Véleménye szerint már 35 éves kortól indokolt lenne a mammográfiás szűrővizsgálat.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/41. számában.

Megosztás
Címkék