2022. április 23., 08:57

Falumúzeumot avattak Bény központjában

Magyarország Kormányának támogatásával egy régi parasztházat sikerült a helyi Csemadoknak megvásárolnia falumúzeum kialakítására. Az elkészült múzeumot péntek délután avatták fel, többek közt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnökének részvételével.

falumúzeum Bény
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

A múzeum megálmodója Koczka Katalin. Tavalyelőtt pályázott a Csemadok nevében ingatlanvásárlásra, amelyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatott is, s így megkapták rá az ötmillió forintot, és nagy elánnal fogtak a felújításhoz.

Koczka Katalin
Koczka Katalin
Fotó:  Bokor Klára

„Ezért az épületért régóta fájt a szívem. Látjuk, a falut egyre több turista keresi fel, nekik szeretnénk bemutatni a templomkert látnivalói mellett a múltunkat is. Rengeteg régi tárgy összegyűlt már, s ezeknek helyet kellett találnunk. A most átadásra került épület a falu közepén található, szinte a templomkertre néz, előtte nagy parkolóval” – sorolja Katalin. Hozzáteszi, a múzeummá alakított szép hambitos parasztház a pozsonyi magyar hívek ismert lelkipásztora, Molnár Tamás szüleinek tulajdona volt, édesapja, Molnár Ferenc révén. A sok emlék végett nehezen vált meg tőle, de mára örül, hogy ilyen nemes célra hasznosult.

Bény falumúzeum
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepség a Falumúzeum előtt zajlott a kéméndi Csemadok énekkar, a helyi Búzavirág Énekkar és a Pántlika gyermek néptánccsoport közreműködésével.

Koczka Gyula Csemadok elnök üdvözölte a vendégeket, s meghatódva mondott köszönetet a segítőknek, akik által időre el tudott készülni az épület és a berendezési tárgyak is a helyükre kerültek.

Bényi falumúzeum
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Fotó:  Bokor Klára

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár örömét fejezte ki afelett, hogy ebben a magyar faluban, melynek történelme szorosan összefonódik a magyar történelemmel, Magyarország Kormányának támogatásával és helyi önkéntesek segítségével falumúzeum létesült, bemutatva a helyi értékeket az utókor számára. Köszönetet mondott Koczka Gyulának, Koczka Katalinnak és a bényieknek a magyarság megmaradásáért végzett önzetlen munkájukért.

Bény falumúzeum
Fotó:  Bokor Klára

„Van-e annál magasztosabb feladata a Csemadoknak, mint életre hívni és működtetni egy találkozóhelyet, ahol éltetik a múltat, a néphagyományt, amely által magyarokként tudunk megmaradni szülőföldünkön” – tette fel a költői kérdést Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke. Ő is megköszönte a magyarországi támogatásokat, amelyek a Csemadok támogatásában is megnyilvánulnak. Az elnök kitért Csókás Feri bácsi személyére, aki Bényben mozgatórugója volt mindennek, ami a közösséget éltette. „Minden generációnak meg kell találnia azokat az embereket, akiknek fontos, hogy hitünk, nyelvünk, kultúránk, szokásaink megmaradjanak” – hangsúlyozta Bárdos Gyula.

Bény falumúzeum
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke átvágták a nemzetiszín szalagot
Fotó:  Bokor Klára

Potápi Árpád János és Bárdos Gyula leleplezték a múzeum tábláját, majd közösen elvágták a bejárati ajtó nemzetiszín szalagját. Molnár Tamás atya pedig áldást mondott és megszentelte az épületet. Nézzünk körül mi is a képek segítségével.

Bény falumúzeum
Molnár Tamás atya áldást mondott és megszentelte a falumúzeumot. Ő különösképpen kötődik az épülethez, hiszen a már örökkévalóságba költözött nagyszülei és dédszülei is ebben a házban éltek. Édesapja is itt nevelkedett, s csak nősülése után épített új házat a kert végében.
Fotó:  Bokor Klára
5-copy
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.