2021. augusztus 6., 14:54

Fakanállal a turizmus fejlesztéséért

Ötven főzőcsapat, öt főzőkategória, régiók ízei, nemzetközi zsűri, interaktív főzőbemutató, kóstolás. Ez a nem mindennapi élmény várja azokat, aki ma és holnap kilátogatnak a kamocsai OAZA kempingbe, ahol a neves nemzetközi Gasztrofesztivál zajlik, huszadik alkalommal.

kamocsa konferencia
Fotó: Bokor Klára

A rendezvény a pályázat bemutatásával kezdődött.

Csókás Judit projektmenedzser kifejtette, a az Interreg projekt címe tulajdonképpen a célja is a „Határmenti együttműködés a gasztroturizmus építéséért”, amely az OÁZA Kamocsa polgári társulás és Halászi község közösen nyert el.

kamocsai fesztivál
Fotó: Bokor Klára

A pályázat közel 50 ezer euró támogatásban részesült. A két intézmény közös rendezvények segítségével bemutatja a határ menti lakosság, valamint az ide látogató turisták számra a Vág mente és a Szigetköz gasztronómiai hagyományait, természeti és kulturális értékeit.

Tapasztalatcserét folytatnak, megismerik a régiók hagyományos gasztronómiai eljárásait, ízvilágát, népszerűsítik a kistermelőket.

kamocsa gasztrofeszt
Fotó: Bokor Klára

A projekt további célja, hogy növelje a környezettudatosságot, elsősorban a rendezvényszervezők, a civil szervezetek, az önkormányzatok, másodsorban a lakosság körében. A pályázat keretében a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjai háromnapos felfedezőtúrán vesznek részt a Szigetközben, ahol megismerkednek a hagyományos ételekkel, elkészítési technikákkal. A tanulmányi utat kiegészíti a helyi kulturális értékek megismerése is Halásziban és környékén.

kamocsa gasztrofeszt
Fotó: Bokor Klára

Lukács Tibor főszervező, az OAZA polgári társulás elnöke elmondta, nagyon sikeres volt az elmúlt 20 év során a rendezvény, ahol egy-egy alkalommal 15-20 ezer ember is megfordult a kamocsai kempingben.

Kihasználtuk ezt a potenciált, hogy a civil szervezetek és önkormányzatok is bemutathassák munkásságukat, településeiket, ezen belül a kulturális értékeket és a tradicionális ételeket. Halászi községgel nagyon egymásra találtunk ezen a téren”

– mondta el a főszervező.

kamocsa gasztrofeszt
Fotó: Bokor Klára

Ponácz György Márk Halászi község projektmenedzsere kifejtette, háromezer lakosú községként rengeteg partnerkapcsolattal rendelkeznek. Az ottaniak is érdeklődnek a határmente kulturális rendezvényei és a hagyományos gasztronómia iránt és szeretnék sokaknak bemutatni a Szigetköz értékeit is.

kamocsa gasztrofeszt
Fotó: Bokor Klára

Újságírói kérdésre, hogyan szervezték e koronavírussal terhelt időszakban a rendezvényt, Lukács Tibor elmondta, két héttel ezelőtt még nem tudták, meglehet-e szervezni a fesztivált. Azzal a rizikóval egyeztettettek a fellépőkkel és a főzőcsapatokkal, hogy még az utolsó pillanatban is le lehessen mondani.

„A finom ételek, az evés összekötnek, jókedvre derítenek, ezért úgy gondoltam, ha mégse sikerülne megszervezni, akkor a kertembe invitálom a szórakozni vágyókat”

- fűzte hozzá viccesen a főszervező.

kamocsa gasztrofeszt
Fotó: Bokor Klára
Első alkalommal Régiók ízei konferenciát is tartottak

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke üdvözölte a vendégeket és örömét fejezte ki afelett, hogy a megye támogatni tudta a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulást, amelynek forrásaiból lett megvalósítva a kamocsai pályázat is. Ennek elnök asszonya, Vasi Emma elmondta, Nyitra megyével leghosszabb a magyar-szlovák határ, több mint 146 kilométer, ezért támogatják a pont ebből a megyéből érkező pályázatokat. Farkas Iván arra a kérdésre fogalmazta meg a választ, hogyan tovább a ROP és az IROP után az RF terén?

Végre eljött az idő, hogy nem Pozsonyban döntenek, a régióknak szánt forrásokról, az elkövetkező időszakban már a megye fog erről dönteni.

Sajnos, nem a megválasztott képviselők, de egy párhuzamos önkormányzat fog a támogatásokról dönteni, ahová az egyes területek delegáltak tagokat. Bób János, Szímő polgármestere a megnyert pályázataikról számolt be. 

A konferencia végén látványfőzésnek lehettünk tanúi. Vojto Artz egy spanyol ételt, paelát készített. 

Megosztás
Címkék