2020. január 20., 10:45

Etrefalva – Szinóbánya evangélikus temploma

Etrefalva település ma Szinóbánya része. Eredeti templomát gótikus stílusban az 1300-as években építették. Ennek téglalap alakú hajója és négyszög alapú szentélye volt, rakott boltozattal.

Szinóbánya temploma
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
Szinóbánya evangélikus temploma

A templomot 1615-től az evangélikusok használják. Több ízben átalakították a 18., majd a 19. században is.

Az 1886-os átalakításkor találták meg a szentélyben a korábban lemeszelt freskókat, amelyeket ugyan feltártak, de fehér leplekkel eltakartak. 1928/29-ben a templom hajóját elbontották, és a meghagyott szentélyhez északdéli irányban egy új, neogót templomot építettek.

Az érintetlenül maradt szentélyben láthatók a feltételezések szerint 1370 körül készült freskók. Ezek három sorban és az ablakbelsőkben találhatók. Fönt, a rakott boltozat ívmezeiben a karácsonyi ünnepkör képei láthatók: az Angyali üdvözlet, A háromkirályok imádása (a bibliai három király helyett itt is Szent István, Szent László és Szent Imre alakja van). Középen az apostolok sora, illetve Szent György-kép van. Az ablak belsejében Szent Katalin alakja látható.

Szent Katalin
Fotó:  Görföl Jenő
Szent Katalin

A szentélyt az új templom felől elfalazták, így az csak az északi oldalon található eredeti sekrestyeajtón keresztül közelíthető meg.

+6 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.