2021. október 18., 20:15

Esterházyak nyomában Galántától Oroszlányba

Fontos Esterházy örökséget őriz és bontakoztat ki Galánta. A mátyusföldi város a magyarországi Oroszlány városának önkormányzatával karöltve mutatja be az Esterházyak életútját egy turisztikai projekt keretén belül.

Galánta, Esterházy-kastély
Médialapozó

Október végén véget ér az Esterházyak nyomában Galántától Oroszlányba elnevezésű projekt. Mindkét város történelme szorosan kapcsolódik a hírneves Esterházy családhoz. A felvidéki Galántán két kastély, egy reneszánsz és egy neogótikus is jelképezi a nemesi család értékes hagyatékát. A neogótikus kastély megmaradásáért és felújításáért az önkormányzat és egy polgári társulás is aktívan dolgozik.

A munka része a neves Esterházy de Galantha család történeteinek bemutatása, szellemi és építészeti örökségük őrzése is.

Galántán az utóbbi években jól kifejlődött az Esterházy-turizmus is. Egy turisztikai zóna kiépítését célozták meg az Oroszlánnyal közös projektben is.

Az Interreg projekt keretén belül a két város iskolásai, fiataljai ismerhették meg a másik település Esterházy-örökségét és régiós értékeit. Az eredeti tervek szerint a diákok kiutaztak volna a partnertelepülésre, és személyes interakcióban lett volna részük, de a járványügyi rendelkezések miatt nem merték bevállalni nyolc busznyi gyerek utaztatását – magyarázza Slávik Andrea, a Galántai Városi Hivatal idegenforgalmi referense. Ezért módosították a projektet, a diákok így az online térben, videók és interaktív segédanyagok segítségével járták be az Esterházy-utat, Oroszlánytól Galántáig.

Esterházy way
Fotó:  Slávik Andrea
Slávik Andrea a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola felső tagozatos diákjainak mutatja be az oroszlányi érdekességeket

Galántáról három szlovák és az egyetlen magyar alapiskola, a Kodály Zoltán Alapiskola diákjai vettek részt a neogótikus kastély dísztermében megrendezett vetítésen és bemutatón. A galántai diákok az Oroszlányi Esterházy Kastély és a Bányászati Múzeum kincseiről szerezhettek tudomást, míg a magyarországi fiatalokat a galántai Esterházyak, a két kastély, valamint az egykori Esterházy-kápolna történetével ismertették meg az idegenforgalmi szakemberek. A diákoknak azonban nagyon is fülelniük kellett az előadásokon, hiszen egy munkafüzetben feladatokat töltöttek ki a hallottak alapján. A szlovák diákoknak Slávik Andrea fordította le a magyar videókat.

Az oktatási folyamaton kívül a két város turisztikai infrastruktúrát is tudott fejleszteni a projektből.

Galántán a neogótikus kastély mellett kültéri érintőképernyős információs pult telepítését érték el. A projektpartner részéről a majki Bányászati Múzeumban egy kültéri bányász tematikus élményparkot hoztak létre.

A határon átnyúló együttműködés projekt során többnyelvű nyomtatott füzetet is kiadtak, amelyet a galántai Esterházy kávézóban lehet elérni. A projekt az Interreg Szlovákia–Magyarország Kisprojekt Alap keretében valósult meg. Galánta és Oroszlány önkormányzata együtt közel ötvenezer eurót merített.

 

Esterházy way
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!