2022. április 27., 07:55

Esterházy János lelkinap és konferencia Nagymegyeren - KÉPEKKEL

Gróf Esterházy János mártírnak állítottak emléket a Nagymegyeren megrendezett Isten Szolgája Esterházy János lelkinap és konferencia elnevezésű rendezvényen, amelyet a Glória Papi Társulás, a Nagyszombati Főegyházmegye Hitoktatási Hivatala és a Nagymegyeri plébánia egyházatyái szerveztek. A rendezvényen papok, hitoktatók és Esterházy János tisztelői vettek részt, amelynek fővédnöke Orosch János nagyszombati érsek volt.

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla

A lelkinap reggeli szentmisével kezdődött, amelyet a nagymegyeri Szent Miklós plébániatemplomban tartottak meg, a mise főcelebránsa Orosch János, a Nagyszombati Főegyházmegye érseke volt. Az érsek Esterházy életéről és tetteiről magasztosan emlékezett meg a hívek előtt. A szentmise után a jelenlévők együtt koszorúzták meg a templom oldalán található Esterházy János emléktáblát, amelyet halálának 60. évfordulója alkalmából állíttatott a helyi Csemadok szervezete és a római katolikus egyházközség. 

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

A koszorúzást követően a Plauter Kúria nagytermében folytak a konferencia előadásai. A megnyitón Szakál László esperes, plébános tolmácsolta Orosch János érsek szavait, miszerint ezen a napon a feltámadt Krisztus volt az, aki idevezette a híveket, erre a jeles eseményre. Mahulányi József esperes, plébános is köszöntötte az egybegyűlteket, emlékeztette a jelenlévőket, hogy

a kereszt rámutat arra, mire képes az ember a másik emberrel, mégis az Isten az, aki feláldozza magát az emberért, s megbocsátja bűneit.

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Mahulányi József esperes beszéde

A konferencia első előadását Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója tartotta, akinek témája a keresztények üldöztetéséről szólt, olyan emberek életútjáról, akik vállalták a megpróbáltatásokat Krisztusért és a hitért.

Ne felejtsük el őket egy olyan világban sem, mint a miénk, hiszen ma is sok minden ér bennünket, mégis bátran fel kell tudnunk vállalni magyarságunkat és hovatartozásunkat, még a nehéz időkben is!" 

– jelentette ki Soós. A Nemzeti Emlékezet Bizottság tagjaként Soós a konferencián kiállítást is mutatott be ezzel a témával kapcsolatban, "Légy hű mindhalálig!" A hitvalló magyar egyház mártírjai címmel. 

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Soós Viktor Attila előadása

Molnár Imre történész, Esterházy-kutató előadásában Esterházy János lelki örökségének mai értelmezési kísérleteiről számolt be a nagyérdeműnek. Kijelentette: ,"a mai nap történelmi nap, mert végre együtt vannak jelen magyar és szlovák lelkipásztorok és egyházatyák.

Esterházy emlékéről pedig így fogalmazott előadásában:

Esterházyt a hite éltette! A Krisztushoz fűződő kapcsolat, mert ő meglátta magában mesterét".
Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Molnár Imre történész előadása

Csókay András magyarországi idegsebész saját tapasztalatairól beszélt a jelenlévőknek, aki meglátta és meghallotta az Úr szavát. 

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Csókay András idegsebész előadása

További kiállításokra is felhívták a nagyérdemű figyelmét, többek között Dávid Zsuzsanna akvarell kiállítására, amely az isteni dicsőséget hirdetik Esterházy életútján keresztül, ,"A mi jelünk a kereszt!" címmel. Mikóczy Dénes, nagymegyeri képzőművész, a Pro Megere-Megyerért társulás elnöke méltatta Dávid Zsuzsanna munkásságát és a kiállított alkotásokat. A művész Esterházy János élete az Eucharisztikus titkának fénnyében című előadását is a nézők elé tárta. A helyi cserkésszövetség birtokában lévő kiállítást is megtekinthették a jelenlévők, amely az Esterházy János Zarándokközponthoz tartozik.

Esterházy konferencia-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Dávid Zsuzsanna akvarelljei

A konferencia második felében Brückner Ákos, a ciszterci rend örökfogadalmas tagja vázolta fel Isten szolgája Esterházy János helyét a magyar szentek és boldogok panteonjában.

A konferencia után a jelenlévőknek lehetőségük nyílt megtekinteni mindhárom kiállítást, s élményekkel telve hazatérni a színvonalas rendezvényről. A témával részletesebben a Magyar 7 következő lapszámában foglalkozunk majd.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.