magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. március 8., 10:27

Esterházy életművének üzenete: Sosem szabad feladni a jövőnkért való küzdelmet!

Érsekújvárott az Esterházy János Polgári Társulás és a Széchenyi György Baráti Kör szervezésében megemlékezést tartottak Esterházy János, mártír politikus halálának 66. évfordulója alkalmából. A résztvevők a Stardust szálló épületén lévő emléktáblánál gyülekeztek.

esterhazy-1-bokor.jpg
Fotó: Bokor Klára

A 2016-ban állított emléktáblánál Csáky Pál író, politikus, volt miniszterelnök-helyettes idézte Esterházy életútját. Kiemelte, megpróbálta őt a sors, de attól vált naggyá, hogy kulcskérdésekben jó döntéseket hozott.

Örülök, hogy ezen a domborművön egy fiatal, mosolygós Esterházy János van ábrázolva, hiszen itt Újvárban, a pártegyesítés helyszínén még tele volt reménnyel az egész közösség, megpróbáltak új lehetőségeket teremteni maguknak”

– emelte ki a szónok.

Esterházy megeml.
Peczár Károly, az Esterházy János Polgári Társulás elnöke, Ďurčo Zoltán püspöki helynök, Istenes József a Széchenyi György Baráti Kör elnöke
Fotó:  Bokor Klára

Hozzátette, a magyar parlament kooptálta többek közt a szlovákiai magyar képviselőket is, de Esterházy nem élt a lehetőséggel, inkább itthon vállalta fel 74 ezer magyar problémáját. 1942 májusában egyedüli parlamenti képviselőként nem szavazta meg a zsidó kódexet, ő ezt se keresztény emberként, se embersége folytán nem tudta megtenni. Ezzel ki is írta magát a szlovák politikából.

Esterházy megeml.
Fotó:  Bokor Klára

Csáky még kitért arra, a politikus 1944 végére oda jutott, hogy a nyilasok és az MKDV is kereste. Ekkor mondta híres mondatát, „A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt.” 1945-ben jelentkezett a szlovák belügyminisztériumban szolgálattételre, de őrizetbe vették – raboskodott a szovjet gulágon, uránbányában, csehszlovák börtönökben. Barátai felajánlották, kimenekítik nyugatra, de nem szökött el sorsa elől, a keskeny utat választotta.

Esterházy megeml.
Fotó:  Bokor Klára
Vannak, akik még korunkban se nyugszanak, övön aluli ütésekkel támadják. Pont egy újvári polgár nyilatkozott róla durva módon az egyik szlovák napilapban. Fizikai jelenlétünkkel is tiltakozzunk az ilyen módszerek ellen”

- hangsúlyozta beszéde végén a szónok.

A megemlékezés után a plébániatemplomban Ďurčo Zoltán püspöki helynök celebrálásával szentmisét mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért.

Esterházy megeml.
Fotó:  Bokor Klára
Esterházy megeml.
Fotó:  Bokor Klára
Esterházy megeml.
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.