2018. július 25., 08:49

Értékmentéssel is foglalkozik a pozsonyeperjesi szervezet

A Mozgáskorlátozottak Dunaszerdahelyi Járási Szervezete az alapszervezetekkel együttműködve július 14-án Királyfiakarcsán találkozót szervezett a tagságnak. 

Pozsonyeperjesi Mozgáskorlátozottak Helyi Szervezete
Médialapozó
Fotó: Dudás Lóránt

A Petőfi parkban megvalósult rendezvény, amelyet Kukorica Fesztivál néven emlegetnek a résztvevők, jó alkalom arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek, pihenjenek és szórakozzanak az ide látogatók. A rendezvényen ott voltak a pozsonyeperjesi helyi szervezet tagjai is és a találkozó után megkoszorúzták Zsilinszky István királyfiakarcsai síremlékét is. A valamikori pozsonyeperjesi kántortanító több mint 100 éves sírhelyét a Mozgáskorlátozottak Pozsonyeperjesi Helyi Szervezete újította fel.

A kántortanító

Zsilinszky István 1827-ben született, 1849-től 54 éven keresztül volt kántortanító Pozsonyeperjesen. 1906-ban hunyt el, sírja a királyfiakarcsai temetőben található. Az ő közbenjárására gazdakör alakult a faluban. A nagy műveltségű pedagógus nemcsak a gyerekeket oktatta az ábécére, számtanra, de a felnőtt lakosságnak is igyekezett átadni tudását, tapasztalatait. Egész életét az oktatásnak és Pozsonyeperjes kulturális és gazdasági fellendítésének szentelte.

Felkutatták a Zsilinszky István történetét

Az egykori kántortanító emléke a faluban szinte feledésbe merült, csak egy utcanévtábla őrizte meg nevét az utókornak. Dudás Lóránt, a mozgáskorlátozottak helyi szervezetének elnöke 2010 körül kezdte el kutatni Zsilinszky István történetét.

Az öreg síremléket Királyfiakarcsán találták meg. Azt nem sikerült pontosan kideríteni, miért ott temették el Zsilinszky Istvánt, akinek élete ennyire szorosan kapcsolódik Pozsonyeperjeshez. A sírkövet és az azt körülvevő területet az eperjesi mozgáskorlátozottak felújították és rendbetették. 2015-re készültek el a munkával. Azóta minden évben koszorút helyeznek el a síron és igyekeznek emlékét is megőrizni.

Eseménydús élet a helyi szervezetben

A pozsonyeperjesi mozgáskorlátozottak, szervezetük nevének kicsit ellentmondóan, nagyon tevékenyek a faluban. A kitelepítés hetvenedik évfordulója tiszteletére tavaly adományokból emléktáblát állíttattak a faluból elhurcolt családok emlékének megőrzésére.

A múlt tisztelete mellett a jelenre is nagy hangsúlyt fektetnek. Aktívan részt vesznek több helyi rendezvényen, akár szervezőként is. A majális szervezésébe is tevékenyen bekapcsolódnak, de ott vannak az Eperfesztiválon és a bográcsfőző versenyen, sportversenyeken.

Fotó:  Dudás Lóránt

Évente kétszer szerveznek faluszépítő brigádot és az aktív tagság számára kirándulásokat és biciklitúrákat is. A Kis-Duna partján lekerekeznek egészen a tallósi malomig. Augusztus 4-ére szintén egy kerékpáros, csónakos túrautat terveznek. Tallósig kerékpárral jutnak el, majd csónakba szállnak, és a Kis-Dunán visszaeveznek. Eperjesen aztán borkóstolóval, gulyásfőzéssel zárják a napot.

Pozsonyeperjesi Mozgáskorlátozottak Helyi Szervezete
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!