2022. október 5., 20:26

Értékes örökség az alsószeli gőzmalom felújított épülete

Új fejezet nyílott a Galántai Honismereti Múzeum és egyben az alsószeli százéves gőzmalom történetében. A régi gőzmalom ezentúl múzeumi kiállítóteremként és múzeumi raktárként szolgál majd. Nagyszombat megye leköszönő önkormányzata méltán büszke arra, hogy sikerült megmenteni és jó cél szolgálatába állítani a régi gőzmalom épületét.

Alsószeli felújított gőzmalom
Médialapozó
Fotó: Szomolai Andrea
A felújított alsószeli gőzmalomban lesz a Galántai Honismereti Múzeum depozit tárlata

A Galántai Honismereti Múzeum ötletének apropóján Nagyszombat megye támogatásával valósult meg az alsószeli gőzmalom felújítása. A valamikori malom épülete az utcafronton négyszintes, a magasabb oldalon ötszintes monstrum. A felújítási munkálatok a napokban fejeződtek be,

a malom épületében ezentúl a múzeum depozit-raktára lesz, valamint egy állandó tárlat is nyílt a mátyusföldi molnárság és a malmok jelentőségével kapcsolatban.

Az épületet Nagyszombat Megye Önkormányzata a Galántai Honismereti Múzeum indítványozására a Coop Jednota üzletlánctól vásárolta meg kilencvenezer euróért.

A malom egy letűnt kor emlékeit őrzi

Az alsószeli gőzmalom épületének felújítása raktárhelyiségnek és kiállítóhelynek című pályázat során megvalósult rekonstrukció közel 600 ezer eurót emésztett fel, de az eredményt látva elmondható, egyértelműen megérte foglalkozni ezzel az épülettel. A rekonstrukció során különböző munkák valósultak meg, mint például a tartógerendák megjavítása, takarítás, ablakok javítása, a padlózat karbantartása, a tetőszerkezet és a födém rögzítése.

A kiállítóhely azzal a céllal készült el, hogy közelebb hozza a molnármesterség ipar formáját úgy, ahogy eddig nem volt ismeretes. A malom egy letűnt, nehéz kor emlékét őrzi, egyben a régi gőzmalmok emlékét. A felújított helyiségek olyan szépek és impozánsak lettek, hogy múzeumi raktár helyett bátran működhetnének bálteremként vagy reprezentációs helyiségekként is.

Alsószeli felújított gőzmalom
Fotó:  Szomolai Andrea
Csak a képzelet szabhat határt a felújított termek kihasználásának

A hivatalos átadóünnepségen Nagyszombat megye elnöke Jozef Viskupič megemlítette, a megyének 18 fenntartott intézménye van, büszke arra, hogy sikerült egyformán helytállni az összes megyerészben és a kultúra nem került perifériára. A malom megmentését nagy sikerként könyveli el, szinte a négyéves önkormányzati időszak beteljesedésének.

Legnagyobb beruházás

A megye első alelnöke, Berényi József meghatódva vette át Takács Mihálytól, a múzeum igazgatójától a malom felújítása alkalmából ajándékozott emlékplakettet. Alsószeli lakosként a beszédében is meghatódottságról tett tanúbizonyságot. A felújított malomépület örök mementója annak, hogy Nagyszombat megye képviselői hatékonyan dolgoztak az elmúlt választási ciklusban, és sikerült valós értékeket megmenteniük a felvidéki történelem és kultúra talaján. Berényi egy megvalósult álomként tekint a felújított malom épületére.

Alsószeli felújított gőzmalom
Fotó:  Szomolai Andrea
Takács Mihály Berényi Józsefnek adja át az emlékplakettet

„Az ötletgazda Takács Mihály, a múzeum igazgatója volt, aki eljött a megyére és elmondta, hogy rossz a helyzet a galántai múzeum raktárhelyiségeivel kapcsolatban, és lát a környéken egy épületet, amely megfelelő lenne erre a célra. Fel lehetne újítani a valamikori alsószeli malmot és több célra felhasználni. Még az előző megyeelnökhöz kopogtattam be, hogy vegyük meg ezt az épületet, Jozef Viskupičhoz pedig már azzal, hogy újítsuk is fel” – mondta el a kezdetekről Berényi.

Az épület felújítása és megvásárlása egyértelműen a legnagyobb beruházása Nagyszombat megyének a Galántai járáson belül.

A megye törődik a molnárság örökségének kérdéseivel, ezt az is bizonyítja, hogy Interreg pályázatok segítségével felújíttatták a jókai vízimalmot és a közeljövőben kezdődik meg a tallósi vízimalom teljeskörű felújítása is.

Alsószeli felújított gőzmalom
Fotó:  Szomolai Andrea
A felújított alsószeli gőzmalomban lesz a Galántai Honismereti Múzeum depozit tárlata
Valószínű, hogy a község nem tudta volna felújítani ezt az épületet, rohamosan kezdett volna romlani az állaga. Az igazi intézmény, amely ezen segíteni tudott, az a megye volt. Ha összetartunk, nagy dolgokra lehetünk képesek”

– hangsúlyozta Berényi.

Feltette azt az elméleti kérdést is, vajon miért döntöttek 1920-ban úgy a helyi gazdák, hogy saját anyagi befektetésből létrehoznak egy gőzmalmot egy világháború utáni vészterhes és nehéz időben. Ekkor szűnt meg a magyar királyság és jött létre Csehszlovákia. Malmok voltak a Kis-Dunán, de egy ilyen bizonytalan időszakban miért építettek egy ekkora monstrum épületet. – Ez egy komoly történelmi dolog lehet – tette hozzá a megye alelnöke.

Alsószeli felújított gőzmalom
Fotó:  Szomolai Andrea
Szalagátvágás: Takács Mihály, Berényi József, Jozef Viskupič, Kovács Lajos, Peter Kadlic

„A múzeum működésének egyik alapja a múzeumi gyűjtemény, amelyről az intézmények kötelesek példaértékűen gondoskodni. A követelmények alapja a megfelelő raktári kapacitás és a megfelelő klimatikai feltételek biztosítása. A gőzmalom épülete ezeket a feltételeket biztosítja”- magyarázta Takács Mihály igazgató.

Megmenteni az enyészettől

A múzeumi depozit tárlaton kívül a malom épületében egy állandó tárlat is lesz, amely a felújított malom régi szépségét idézi meg. Megtekinthetőek a 20. században használt hengermalmok berendezései, mérlegek, darálók. Nem hiányoznak a környéken található műmalmok okiratai, ahogy az alsószeli gőzmalomról szóló iparengedély sem.

Az alsószeli gőzmalmot 1922-ben építette a Kajos és társai részvénytársaság. A malom 1923-ban kezdte meg működését, a részvényesek nagy része Alsó- és Felsőszeli lakos volt. A berendezést az Európa-szerte ismert budapesti Ganz gépgyárból szerezték be, sajnos ezek a tárgyak nem maradtak fenn. A múlt század hatvanas éveiben a Jednota szövetkezet szerezte meg a malmot, és levéltárrá, üzemi irattárrá alakította. A 90-es évektől az épület az enyészeté lett, romló állapotából Nagyszombat megye mentette ki. A tervezési és felújítási munkálatok közel két évig tartottak. A felújítást pontosan a malom építésének századik évfordulóján, 2022-ben fejezték be.
Alsószeli felújított gőzmalom
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.