Erősödő nyugati végvár: új magyar óvodát és bölcsődét építenek Somorján

Búss Attila 2019. április 14., 15:35

A vasárnapi istentisztelet után, egy sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a hamarosan felépülő új somorjai óvodát és bölcsődét. Az intézmény a Kiskakas nevet viseli majd, s a helyi magyar gyerekek nevelésére kötelezi el magát, tájékoztatta a jelenlévőket György András lelkész.

Fotó: Búss Attila

2016-ban a somorjai református gyülekezet presbitériuma elfogadta és megvalósítását kezdeményezte a Csukás Zsigmond tervnek, amely a helyi közösség és társadalom iránti felelősségvállalás programja. Ennek sarokköve, hogy a 21. századi nemzedék, az elődeik útján járva, visszatérjen a templom és az iskola összefüggésében a közösségszervezés életébe.

A kiválasztott helyszín a Corvin Mátyás Alapiskola tőszomszédságában van, s mintegy 37 árat ölel fel. A tervek szerint kétszer 15 fős bölcsődei és háromszor 15 fős óvodai csoportok foglalkoztatására és ellátására alkalmas intézmény fog itt megépülni.

Képgalériánk:
Fotó: Búss Attila

Amennyiben nem lesz fennakadás az építkezési engedéllyel, az alapkőletétel május 4-én lesz. Először a bölcsőde kezdi meg működését 2020 tavaszán, majd szeptembertől az óvoda nyit meg.

A bölcsőde célja nemcsak a gyerekek, hanem a családok gondozása is, hogy közös foglalkozásokon vehessenek részt, együtt, magyar nyelven. Ez nem a megszokott bölcsődei hozzáállást jelenti, hanem a terápiás magatartást, mivel a térséget sújtó egyre erősebb asszimilációra adott válasz az, hogy ami magyar, azt gyógyító, gondozói eszközökkel kell körülvenni.

„Ha Somorja nem lesz végvár, akkor nem lesz Somorja”

György András a névválasztás kapcsán elmondta, a kiskakas identitásához az öntudatosság és a pimaszság társul, mert „ami a miénk, azt megvédjük”. Ez nem mások általi szembenállást jelent, a sajátunkat gondozzuk, mert attól értékes, hogy a miénk.

Képgalériánk:
Fotó: Búss Attila

Bár az új intézmény fenntartása, városi segítség mellett, elsősorban a református gyülekezet feladata lesz, a gyerekeket természetesen felekezeti hovatartozás nélkül hívják és fogadják. Felekezeti hitoktatásra az óvodán belül nem kerül sor, csak bibliai foglalkozásokat tartanak majd.

A somorjai református gyülekezet az elsők között csatlakozott a Magyarország által 2017-ben meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz, az új intézmény megvalósulása a Bethlen Gábor Alapnak köszönhető.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS