2020. augusztus 1., 20:00

Eredményes ipolysági és farnadi projektek

A magyar kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül az idén is támogatta a határon túl élő magyarokat. Az egyik pályázati kiírásban a Szlovákiában élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának megkönnyítését, a Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatainak ápolását, fejlesztését és előmozdítását, valamint magyar nemzeti azonosságtudatának a megerősítését célozták. Mindezt az oktatás és a kultúra támogatásával.

A magyar kormány A magyar kultúráért és oktatásért címen meghirdetett felvidéki regionális pályázatára összesen 411 projektet küldtek el. A benyújtott pályázatokból 103 volt sikeres; ennyi helyre osztják szét a 115 millió forintot, tehát mint-egy 320 ezer eurót. 44 pályázat a Lévai és a Nagykürtösi járásból érkezett, közülük tizenkettőt találtak támogatásra érdemesnek.

Ezek összesen közel 15 millió forintot, több mint 40 ezer eurót kapnak. Anyagi támogatásban részesül többek közt a Csemadok lévai és ipolyviski alapszervezete, a Csemadok nagykürtösi területi választmánya, a nagyölvedi Alapiskola és Óvoda, az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola, az ipolysági FolkHont polgári társulás, a kereskényi plébánia, a felsőszemerédi Mindenszentek polgári társulás, Alsószemeréd község, a farnadi Nádas Kulturális Klub, az ipolynyéki Gazdák Erdeje Vadásztársaság, valamint a szintén ipolynyéki székhelyű Nekvinum polgári társulás.

A magyar kultúráért és oktatásért központi pályázati kiírására is jelentkezhettek szlovákiai magyar szervezetek. Az ötven lévai és nagykürtösi járási projekt közül hat részesült támogatásban. 800 ezer forintot kapott az Érsekkétyi Református Egyházközség a helyi egyházi alapiskola és óvoda iskolabuszának üzemeltetésére, 500 ezer forintot a Dudich Ferenc polgári társulás számára ítéltek meg a leendő lekéri helytörténeti múzeum új nyílászáróinak kialakítására, Ipolynyék községét pedig 2 millió forinttal támogatták, hogy fejleszthessék a helyi Balassi Bálint Alapiskolát.

A győztes projektek között szerepel a farnadi alapiskoláé is, amelynek pedagógusai 2 millió forint értékben korszerű, multifunkcionális tanulószobát alakíthatnak ki és rendezhetnek be. Céljuk, hogy – a sajátos nevelési igényű gyermekek és a tehetséges diákok fejlesztése mellett – a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek is lehetőséget nyújtsanak ahhoz, hogy kellemes, felszerelt és modern környezetben tudjanak felkészülni a tanítási órákra.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a támogatásnak köszönhetően elindíthatjuk a Ha nagy leszek programunkat. A program keretében lehetőséget szeretnénk adni diákjainknak arra, hogy a tanítási órákon kívül is felfedezhessék a tehetségüket, új dolgokat tanulhassanak meg magukról és a környezetükről, ezzel is segítve őket az önismereti folyamataikban, képességeik és készségeik fejlesztésében – árulta el a sikeres pályázat ötletgazdája, Kaszmán-Saróka Liliána. – Többek között együttműködhetünk a TANDEM nonprofit szervezettel, amelynek a közreműködésével kamasz diákjaink különböző pályaválasztási tréningeken vehetnek részt, így magabiztosabban dönthetnek továbbtanulásukról és egyéni fejlődésükről.

A támogatott projektek közül emeljük ki az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskoláét, valamint a palásti Palásthy Pál Egyházi Alapiskolaét is. Már csak azért is, mert az intézmények egyaránt 10-10 millió forintos támogatásban részesültek. Pálffy Dezső számára kétszeres az öröm, ugyanis igazgatóként ő irányítja mindkét iskola ügyeit (Paláston augusztus végén szűnik meg az igazgatói megbízatása).

– Mindkét iskola számára fontos a támogatás, ami más-más célt fog szolgálni. Paláston az alacsony diáklétszám miatt a teljes támogatást működési költségre, tehát bérekre, járulékokra és a közüzemi számlák térítésére fogjuk használni. Az iskolát évek óta a felső tagozat teljes megszűnése fenyegeti, az előző és a mostani támogatással tovább tudunk működni – fogalmazta meg lapunknak az intézményvezető. –  Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola a régió egyik legnagyobb oktatási intézménye. Három épületünk van, amelyeket a várostól kaptuk bérmentes használatra. Közülük két épület több mint 130 éves. Fenntartásuk és felújításuk a mi feladatunk, amit csak pályázatokból és támogatásokból tudunk megoldani. A mostani pályázatból részben az alapiskola épületének belső felújítását szeretnénk elvégezni. A tervezett munkák között szerepel az illemhelyek felújítása, az ajtók, az ablakok és a világítótestek cseréje, valamint a földszinti folyosó felújítása és festése.

Ipolysági projekt03

A támogatásnak köszönhetően folytatni tudják az évekkel ezelőtt megkezdett felújítási munkálatokat. Az elmúlt időszakban a gimnáziumépület tetőszerkezetének felújítása, a nyílászárók cseréje, az ingatlan külső festése és a tornaterem renoválása is megtörtént, de egy új nyeregtető építésével orvosolták az étterem beázása által okozott problémákat is.

A magyar kormány a határon túli ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységét is támogatta. Így jutott 1 millió forinthoz a lévai Reviczky Társulás, a vámosladányi Bars és Hont Vármegye három dombján nevű polgári társulás és a garamsallói VINARIAM polgári társulás. 
 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.