magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. október 18., 20:20

Eperjesen is hódít a teqball

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Nemzetközi Teqball Szövetség két teqballasztalt adományozott Szlovákia, pontosabban két eperjesi tanintézmény részére. Az átadásra egy nemzetközi verseny adott kiváló alkalmat.

teqball, átadás, Eperjes
Galéria
+7 kép a galériában

Az asztalok átadását a covid-járvány miatt több alkalommal is elhalasztották, mivel az akkorra tervezett akciókat az érvényben lévő korlátozások miatt le kellett mondani. Most viszont kiváló alkalmat kínált az átadásra, hogy a Szlovák Teqball Szövetség szervezésében nemzetközi versenyt rendeztek Eperjesen. Magyarország kassai főkonzulátusa közreműködésével már 2 évvel ezelőtt kiválasztásra került az a két tanintézmény, amelyek a két asztalt szánták. Az egyiket az Eperjesi Egyetem (amelyen Magyar Tanszék is működik) kapta, amelynek a sportcsarnoka a hétvégén lezajlott nemzetközi versenynek is helyszínt biztosított. A másik asztal pedig az Eperjesi Gépipari Szakközépiskolába került, amelynek diákjai közül sokan fociznak, és már izgalommal várták, hogy az asztalt birtokba vegyék.

teqball, átadás, Eperjes

Az ünnepélyes átadón jelen volt Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, aki arról beszélt, hogy nagy örömmel tölti el az, hogy újabb szálakkal gazdagodik – és reményei szerint ezzel is tovább erősödik – az a jó baráti kapcsolat, amit a főkonzulátus Eperjes megyével ápol. Elmondta, hogy mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk a sportolóinkra, az ő sikereikre, emellett az is jellemző a magyarokra, hogy fogékonyak vagyunk az innovációra is.

Ezt a gondolatsort fűzte tovább Murányi Gergely, a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője, aki röviden ismertette, miként álmodta meg néhány lelkes magyar a teqball-t és az hogyan indult el világhódító útjára.

Kifejezte reményét, hogy a teqball rövidesen olimpiai sportág lehet, és a most átadásra került asztalok újabb lelkes híveket fognak hozni a teqball nagy családjába, amelybe 147 ország szövetsége, köztük a Szlovák Teqball Szövetség, az itteni játékosok és ennek az új sportágnak a kedvelői tartoznak.

Ezt követően Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője nyújtotta át Kónya Péternek, az Eperjesi Egyetem rektorának, illetve Aneta Vargová szakközépiskola igazgatóhelyettesnek az adományozó okleveleket. Az érintettek kifejezték köszönetüket az adományért. Kónya Péter, illetve Pavel Ružbarský, az egyetem sport karának dékánja a teqballasztalt megköszönve méltatta a főkonzulátussal és személyesen a főkonzul asszonnyal meglévő kiváló kapcsolatokat, amelyek egy újabb fejezettel gazdagodtak. Az Eperjesi Egyetemen egyébként már eddig is volt teqball asztal, de azt lízingelik. Vargová igazgatóhelyettes pedig arról beszélt, hogy diákjaik szerelték össze a múlt héten hozzájuk megérkezett asztalt, amit rögtön kipróbáltak, főként az aktív focisták voltak kíváncsiak, hogy milyen is ez az új sportág.

teqball, átadás, Eperjes

Az átadóünnepségen jelen volt Jozef Lukáč parlamenti képviselő, Eperjes megye alelnöke, valamint a Szlovák Teqball Szövetség részről Artur Beneš elnök, aki ugyancsak köszönetet mondott az adományért. Az átadást követően a szakközépiskola diákjai rögtön asztalhoz is álltak, kicsit kóstolgatni a játékot, akikhez – zakóját levéve – csatlakozott Lukáč alelnök és Iglói-Nagy István főosztályvezető is.

Az eperjesi teqball versenyen a V4 országok képviselői mérették meg magukat. A tornán magyar versenyzők szerezték meg a férfi és a női egyéni első helyet.

teqball, átadás, Eperjes

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok, a karok és a kezek kivételével, a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két, párosban négy játékos játszhatja. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére. A teqball egy testi kontaktus nélküli sport, az ellenfél és asztal érintése sem engedélyezett. A játékot nemzetközi szinten a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) képviseli, amelyet 2017-ben hoztak létre.

teqball, átadás, Eperjes
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.