2022. október 9., 08:45

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt

Széleskörű összefogás eredményeként az aradi vértanúk példaértékű helytállására is emlékeztető park létesült a naszvadi Csemadok-alapszervezet székhelye előtt. Végre valóra vált Dobosi Róbert, előző helyi Csemadok-elnök és a naszvadi magyarság álma, hogy az aradi 13-ak tűzzománc portréival ékesített kopjafák öleljék körbe a Szent Korona immár központi emlékoszlopra helyezett hiteles másolatát. A szombat esti eseményen többek között Bárdos Gyula, a Csemadok országos és Petheő Attila, a szervezet járási elnöke is tiszteletét tette.

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
Médialapozó
Fotó: Gál Mária - Naszvadi Csemadok
Gyülekező az emlékparkban...

Az emlékpark kultúrműsorral színesített avatóünnepsége után, amelyen a nagy terv megvalósulását 5 millió forintos támogatással segítő Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) korábbi kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter és Hrubík Béla, a Csemadok volt országos elnöke, illetve jelenlegi elnökségi tagja is mondott ünnepi beszédet, a részletekről az ötletgazda Dobosi Róberttől és Simonics Tibor jelenlegi helyi Csemadok-elnöktől tájékozódtunk.

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
Fotó:  Gál Mária - Naszvadi Csemadok
Hrubík Béla nem csak beszédet mondott, hanem két emlékoszlopot is faragott

„A Csemadok égisze alatt az 1848/49-es magyar szabadságharc hőseinek emléket állító, első kopjafát, Gerendás Norbert fafaragó művét még 2004-ben állítottuk fel a volt egészségügyi központ előtti téren, mivel ezen épület alagsora a székhelyünkként szolgál. Én 2008 decemberétől tizenegy évig irányítottam a Csemadok-alapszervezetünk tevékenységét, azóta pedig az elnökségi tagjaként segítem a munkáját. A tettrekész társaimmal együtt a Novum Naswod Polgári Társulást és a Naszvadiak Polgári Egyesületét is létrehoztuk. Mivel a Csemadok-alapszervezet nem önálló jogi személy, ezért ahelyett az előbbi polgári társulásunk több alkalommal is próbált pályázati támogatást szerezni a hőn óhajtott emlékparkunk létesítésére. Végül az EMMI 5 millió forinttal segítette a régi vágyunk teljesülését. Mivel azonban ez az összeg kevésnek bizonyult, ezért azt a Csemadok-kasszából további anyagiakkal egészítettük ki, átcsoportosítva a pandémia miatt elmaradt rendezvényeinkre kapott támogatásokat“ – fejtette ki Dobosi Róbert.

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
Fotó:  Gál Mária - Naszvadi Csemadok
A Szent Korona hiteles másolatával a központi emlékoszlopot koronázták meg

Mindennek és a sikerhez saját munkájukkal, illetve építőanyagokkal is hozzájáruló szponzoroknak köszönhetően a térkövekkel kirakott alapzatra 13 új kopjafa kerülhetett. Azokat Gerendás Norbert (Szentpéter), Hrubík Béla (Ipolynyék), Katona István (Martos), Sidó Szilveszter (Búcs-Bátorkeszi) és Ambrus Dávid (Felsőszeli) a saját ízlése, elgondolása alapján készítette el. Az 1,60 méter magas oszlopok tetejére az aradi vértanúk egy-egy tűzzománc portréja került – a jeles kecskeméti képzőművész, Balanyi Károly alkotásai. Mivel ő állandó résztvevője a helyi Tűzvirág Nemzetközi Zománcművészeti Seregszemléknek, kicsit már hazajár Naszvadra...

A félkörben elhelyezett kopjafák közepén a régi, 1,80 méter magas emlékoszlop díszeleg, amit a Szent Korona hiteles másával koronáztak meg.

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
Fotó:  Gál Mária - Naszvadi Csemadok
A szalagátvágás ünnepi pillanata

A hajdani és a jelenlegi Csemadok-elnök egyaránt nagyon örül az említett alagsori „Csemadok-fészek“ létének, amit az alapszervezetük 2004-ben, évi 1 eurós jelképes bérleti díjért, korlátlan időtartamra kapott bérbe az azóta már városi rangra emelkedett Naszvad községtől. Azt is örömmel újságolták, hogy a 15 x 50 méter nagyságú székhelyükön egy 50 fős ülésteremmel, továbbá a néptáncoktatáshoz szükséges, tágas táncteremmel, valamint megfelelő eszközökkel felszerelt agyagozó és szövőműhellyel, illetve raktárhelyiségekkel is rendelkeznek. A másik felében pedig a fiatalok számára egy zenegépekkel és sporteszközökkel, társasjátékokkal berendezett klubot alakítottak ki, ekképp hozzájárulva a tartalmas időtöltésükhöz és a közösségkovácsoláshoz.

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
Fotó:  Gál Mária - Naszvadi Csemadok
Részlet az ünnepi kultúrműsorból

„Fél évvel a Covid-19 járvány kitörése előtt adtuk át a tánctermünket és a kézműves műhelyeinket, amelyekben hetente több alkalommal folyt a néptánc, valamint az agyagozás és a szövés oktatása. Sajnos, a pandémia gátolta a közkedvelt foglalkozások megtartását, de azokat hamarosan újraindítjuk. Nyáron már 56 helyi és más településekről érkező gyermek számára egyhetes tábort tartottunk, amely során táncolni és kézműveskedni tanultak, valamint népi játékokra és kirándulásokra is jutott idő. Bízunk abban, hogy a Csemadok által nyújtott lehetőségek az új, mutatós emlékparkunkkal együtt egyre több érdeklődőt vonzanak majd be az alapszervezetünkbe, biztosítva a kiöregedő Csemadok-tagság utánpótlását is“ – mondta végül Simonics Tibor. Nos, a helyi lakosokon kívül a városon átutazóknak is érdemes időzniük a téren, e nehéz időkben lelkileg feltöltődni, emlékezni, nemzettudatot erősíteni...

Emlékparkot avattak a Csemadok Naszvadi Alapszervezetének székhelye előtt
+7 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.