2021. november 29., 12:22

Elviselhetetlen görcsösség gyötri? Az érsekújvári kórházban tudnak segíteni

A spaszticitás az idegrendszer betegségének nagyon súlyos megnyilvánulása, amely nemcsak a beteg életminőségét rontja, de rokonai életét is negatívan érinti. A hatékony kezelés célja a görcsösség radikális megszüntetése a lehető legkevesebb mellékhatással.

baclofen-pumpa.jpg
Baclofen pumpa
Fotó: Érsekújvári kórház

Martin Melišek, az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet Idegsebészeti Osztályának vezetője és Barbora Slobodníková, az Idegsebészeti Osztály szakorvosa nyilatkoznak a témáról.

Magyarázzák, a spaszticitás, vagyis a fokozott izomfeszültség leggyakoribb okai: gerincvelő-sérülés, szklerózis multiplex, sztrók, agysérülés és agyi bénulás. A görcsösség súlyos fájdalmat okozhat, amely negatívan befolyásolja a napi tevékenységeket - alvást, személyes higiéniát, öltözködést. A következményeket nemcsak a beteg érzi, hanem szerettei is.

illusztrációs kép
Fotó:  Érsekújvári kórház
Megoldás a Baclofen pumpa

Elmondták, a görcsösséget a legtöbb esetben Baclofen tablettával kezelik. Szájon át szedhető és ebben a formában a májban metabolizálódik, és a veséken keresztül ürül. Egyes betegeknek növelniük kell az adagot, de ez mellékhatásokat okozhat (hányinger, hányás, zavartság, memória- és koncentrációs zavarok). Ebben az esetben a Baclofent egy beültethető és programozható Bacfolen pumpa segítségével kell a szervezetbe juttatni.

„Nagyon alacsony dózisokban és minimális mellékhatásokkal működik. A teljes napi adag így akár százszorosan is csökkenthető” - hangsúlyozta Melišek főorvos.

Kifejtették, a pumpa beültetését érzéstelenítésben végzik, az ovális pumpát a has alsó részébe, a bőr alá helyezik. Ebből egy vékony katéter vezet a gerinccsatorna alsó részéhez, melyen keresztül a gyógyszeroldat közvetlenül az agy-gerincvelői folyadékba tud ürülni. A betegek sokszor nem is tudják, hogy a kezelés létezik és megfelelő lenne számukra Az érsekújvári kórház az ország egyedüli klinikája, ahol ezt a kezelést megkaphatják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.