2024. január 13., 15:40

Eltűntek a magyarul is beszélő vonatok a Pozsony és Komárom vonalon

Éppen egy hónapja közlekedik a Pozsony–Komárom vonalon a cseh Leo Express fuvarozó által üzemeltetett Dunajská Strela. Lehetne arról vitatkozni, mennyire szerencsés maga a névválasztás, amely hallatán a legtöbb csallóközinek Dunaszerdahely szlovák megnevezése ugrik be elsőre, a maffiamúlttal terhelt Dunajská Streda.

Leo Express
Egy hónapja közlekedik a Leo Express a Pozsony-Komárom vonalon
Fotó: Facebook/Leo Express

Így aztán nem véletlen, hogy egyesek számára ilyen negatív áthallása is van ennek a névnek. De ne legyünk ennyire érzékenyek, és tekintsünk el most a hírhedt dunaszerdahelyi maffialeszámolástól, hiszen akár nyílnak is fordíthatnánk a „strela” szlovák szót vagy egyszerűen a gyorsaságot is sugallhatná számunkra!

Az viszont tény, hogy ha a fuvarozó kicsit is tájékozódik a régióról, ahova betörni igyekszik, elegánsan kivédhette volna ezt az egyeseknek keserű szájízt eredményező nevet, mondjuk, egy kétnyelvű névválasztással.

Hogy nyomatékot adjon az igyekezetének. Már csak azért is, mert a vonal legnagyobb része magyarok által lakott településeken halad keresztül, ergo a vonatok többnyire magyar anyanyelvű embereket szállítanak. Nem került volna semmibe, gesztusnak meg kiváló lett volna.

Hiányzik a magyar fedélzeti jelentés

Apropó, kétnyelvűség. Sokaknak nem kerülte el a figyelmét, hogy a Leo Express Pozsony–Komárom vonalon közlekedő vonatai hangosan kizárólag szlovákul „kommunikálnak” az utasokkal. Igaz ugyan, hogy az ülések fölött rapszodikus egymásutániságban lógnak színes többnyelvű ismertető brosúrák, amelyek különböző információkkal szolgálnak számukra, többek közt a fuvarozó által nyújtott kedvezményekről, lehetőségekről – magyar nyelven is.

Leo Express
Magyarul is vannak információk a Leo Express magazinjában
Fotó:  Dunajszky Éva

Mi azonban már megszoktuk Kerekes Vica szép magyar hangját, amint az egyes állomások nevét szép magyar nyelven is bemondja.

Amíg ez működött, a mindennapos rohanásban szinte már oda se figyeltünk rá, most azonban hiányzik. Megszoktuk, és az ember már csak ilyen, nehezen mond le a megszokott dolgokról. No de félre a tréfával: minek is kellene lemondanunk róla, jár nekünk! S ha a Szlovák Államvasutak képes volt Kerekes Vica magyar hangján megszólaltatni az állomásneveket, a Leo Express miért nem képes rá?

Persze, nem hagytuk annyiban a dolgot, megkérdeztük a fuvarozót is, mi a helyzet ez ügyben. Emil Sedlařik, a Leo Express szóvivője kérdésünkre azt válaszolta, vannak a vonatban magyar nyelvű matricák is és a Leo Express magazinjában magyarul is vannak információk.

A szóvivő szerint nyomtatásban vannak a magyar nyelvű menetrendek is, emellett készül a magyar nyelvű fedélzeti jelentés is.

Hogy mikor, arra nem válaszolt. Remélhetőleg nem puszta ígérgetésről van szó csupán, és hamarosan valóra is válnak a szóvivő szavai, technikai akadályai ugyanis nem nagyon lehetnek a dolognak, akár kölcsön is vehették volna Kerekes Vica magyar hangját a Szlovák Államvasutaktól…

Maradtak a késések, ami várható volt

A fuvarozó annak idején azt ígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy korszerű, kényelmes utazást biztosítson az utasoknak, és megszűnjenek az állandósult késések.

vonatkésések
Ha egy vonat késik, azt megsínyli a többi is
Fotó:  Facebook

Mindent megtenni azonban – legalábbis a fuvarozó, a diszpécserek, a mozdonyvezetők részéről –, amint az a vonalon gyakran utazó tapasztalt utasok számára már a fuvarozóváltás előtt is nyilvánvaló volt, nem elég. Ettől több kell, kétvágányúsítani kell a vonalat, ez azonban tényleg nem a fuvarozó sara, hanem a közlekedési tárcáé és az államé.

Ha ugyanis valami zűr adódik az egyik vonattal, egyetlen vágány lévén, az a többi menetidejét is befolyásolja. 

Az 5-10 perces késésből sem igazán lett kevesebb, s mivel sűrűbben járnak a vonatok, nem ritka az ennél hosszabb – 20, 30, 40 perces – késés sem.

Természetesen rákérdeztünk a fuvarozótól erre is. „Sikerült alacsony szinten tartani a nem technikai jellegű vonatkéséseket.

 A késések oka elsősorban az infrastruktúra állapota és a Leo Express hatáskörén kívül eső időjárási viszonyok. Kiválóan képzett diszpécsereink vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vonatok időben érkezzenek, ezek azonban olyan körülmények, amelyeket fuvarozóként nem tudunk befolyásolni”

– fogalmozott portálunknak Emil Sedlařik, hozzátéve, továbbra is mindent megtesznek azok megszüntetéséért. Lássuk be, némi igazságuk nekik is van, bár tudniuk kellett, mibe vágnak bele.

És mindez nem mentség az utasok számára, akiknek időre kellene nap mint nap megérkezniük a munkahelyükre, az iskolába, az orvoshoz vagy egy találkozóra. Vannak is ilyen-olyan bejegyzések a Leo Express közösségi oldalán. Többen elismerik, hogy mindennek az az oka, hogy a vonal mindmáig nem kétvágányú. „A vonatok keresztezik egymást, ráadásul gyakran tehervonatok is közlekednek a vonalon, amelyek előnyt élveznek.

Egyetlen fuvarozó sem képes megszüntetni a késéseket, nincs más megoldás naponta bombázni kell a közlekedési minisztériumot a panaszlevelekkel”

– írta az egyik utas, és valószínűleg igaza van. „Értsenek meg engem is, fizető utas vagyok, időre meg kellene érkeznem a munkahelyemre, és a fuvarozó érveit a munkaadóm nem ismeri el” – panaszkodott egy másik utas. És neki is igaza van.

Olyan ez, mint az egyszeri zsidó viccben, amikor a maga módján mindenkinek igaza van: annak is, aki ezt állítja, meg annak is, aki az ellenzőjét, sőt, annak is, aki ezt az ellentmondást kifogásolja. Ám ez a helyzetet nem oldja meg. Az állam meg, aki megoldhatná, nem teszi. Valószínűleg tényleg nem marad más, mint panaszlevelekkel elárasztani a felelős minisztériumot. Hátha egyszer megunják, és Pozsonytól Komáromig megépítik a másik vágányt is…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2024. 01. 14., v - 09:40

Lopott címer bezzeg van a vonatokon! 2 vágány csak akkor lesz, ha a lopott terület visszakerül oda, ahol a helye van! Lehet ezen akár hangosan mosolyogni is, de a déli területek leépítése zajlik minden téren lassan 104 éve! Volt itt olyan is, hogy a komáromi vasútállomáson jegyet sem adtak, ha magyarul kértem! Személyesen hoztam ide magyar Tv stábot, aminek eredménye megtekinthető a YouTube -on! Kinek, mi nem világos?