2020. április 17., 13:33

Eltűnt Slotáék komoly indulatokat kiváltó, komáromi Trianon-emlékoszlopa, és nem is helyezik vissza

Az egykori komáromi vámterületen folyó körforgalom-építés keretében április 16-án kiemelték helyéről a Szlovák Nemzeti Párt által, a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából állított szégyenletes emlékoszlopot. A centenárium évében végre fellélegezhetünk: a hivatalosan engedélyezett oszlopdöntés a vonatkozó projekt részét képezi, tehát a végleges eltávolítására került sor.

Galéria
+3 kép a galériában
Közel tíz évig e helyen állt a szégyenletes emlékoszlop
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az I/64-es számú főúton, az egykori vámterületen február 24-én, a munkaterület átvételével megkezdődött a tervezett két körforgalom kivitelezése. A csupán szlovák nyelvű alapkövet Érsek Árpád, a Most-Híd volt közlekedési és építésügyi minisztere, valamint az utódja, Andrej Doležal által tegnap a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) igazgatói posztjáról menesztett Roman Žembera többedmagával együtt helyezte el.

Ők akkor a médiát arról tájékoztatták, hogy a térségben fél év alatt két modern körforgalom épül. Az egyik a jelenlegi útkereszteződés helyén, a másik pedig a parkolóból való kijutást szolgálja, s rávezet majd az Erzsébet-hídra. Hangsúlyozták: a városvezetés által is régóta szorgalmazott, fontos beruházás megvalósítása elsősorban a közlekedésbiztonság fokozása érdekében történik.

Tegnap több járókelő figyelt fel arra, hogy az ottani munkálatokat végzők kiemelték helyéről a Szlovák Nemzeti Párt által a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából állított szégyenletes emlékoszlopot. Az eddig az említett alapkő mellett éktelenkedett, borzolva a jóérzésű magyar és szlovák polgárok kedélyét. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hírhedt vezéréről „Slota-mementónak“ is csúfolt oszlopot annak ellenzői már röviddel a felállítása után kalapáccsal rongálták meg, s az ügyben büntetőeljárás indult. 

Az emlékoszlopon olvasható felirat szerint a Szlovák Köztársaság ezzel az emlékművel fejezte ki köszönetét a szövetségi hatalmaknak azért, hogy " a trianoni békeszerződést 1920. június 4-én aláírták a versaillesi Grand Trianon palotában, ekképp megpecsételve Magyarország sorsát – elősegítve feldarabolását, kialakítva Cseh-szlovákia és más országok határait, s megteremtve az új Európa arculatát". 

A trianoni centenárium évében fellélegezhetünk: a hivatalosan engedélyezett oszlopdöntés a vonatkozó projekt részét képezi, tehát tegnap a végleges eltávolítására került sor.

„A körforgalom-építéssel kapcsolatos projektet korábban Komárom város a kivitelező SSC illetékeseivel egyeztetve készítette elő, s abban szerepel az emlékoszlop végleges eltávolítása. Egyébként a közbeszerzést a Strabag Kft. vállalat nyerte el, amely további beszállítóval végezteti el a különféle munkálatokat“ - mondta el a ma7-nek Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Megjegyezte: az oszlopállítás tíz évvel korábbi engedélyezése és helyének kiválasztása elég fura módon történt.

„Nemcsak magyar, hanem szlovák részről is elhangzottak már akkor olyan ellenérvek, hogy az emlékművet helytelen lenne a forgalom miatt nehezen megközelíthető szigetecskére felállítani. Végül a Ján Slota vezette SNS mégis megszerezte annak engedélyeztetését. A jelenlegi építkezés keretében pedig a terület tulajdonosa, az SSC távolíttatta el az oszlopot. Maga az I/64-es számú főút ugyanis az SSC tulajdona, és csak bizonyos peremterületek képezik Komárom város tulajdonát. Az oszlop az SSC raktárából bizonyára visszakerül majd az emlékmű tulajdonosához, tehát az SNS-hez” - egészítette ki az elmondottakat Keszegh Béla.

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2020. 04. 17., p - 19:22

Isten nem bottal ver! Igazából az nyugtatna meg, ha pár kép arról is lenne, ahogyan azt a gyalázatos slota - követ légkalapáccsal zúzzák porrá! Már látom lelki szemeim előtt, ahogyan jön majd a "nemzetiek" ötlete, hogy hol is állítsák fel megint! Mindenesetre mindannyiunk szégyene, hogy ezt a mocskot csaknem 10 évig eltűrtük Komáromban!

Dunaiszúnyog 2020. 04. 17., p - 21:01

Egy-egy görbe este után rendszeresen pótoltuk a szobor ammóniaszintjét a haverokkal egy ősi, természetes 100%-ig BIO módszerrel. Reméljük tényleg nem kerül vissza!