2019. március 6., 10:34

Eltemették a bőgőt, véget ért a farsang

Egy utolsót mulattak farsang farkán, majd sírva-ríva utolsó útjára kísérték a nagybőgőt húshagyó kedden a gellei kultúrházban. A régi csallóközi népszokást idén először elevenítette fel a Pósfa zenekar barátaival.

Bőgőtemetés Gellében
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

A sötétedési harangszó után egy órával vette kezdetét a farsangi mulatság Gellében. A Pósfa zenekar két Dunaszerdahelyi zenésszel, Vontszemű Károly cimbalmossal és Vontszemű József prímással kiegészülve húzta a talpalávalót mindaddig, míg a nagybőgő fel nem mondta a szolgálatot. Hiába igyekezett a bőgős, Álló István, szegény hangszerből este fél tíz körül már nem tudott több hangot kicsikarni. Meghalt a bőgő.

Annak rendje módja szerint felravatalozták, a siratóasszonyok elsiratták, egy kis házipálinkával megáldották és a csonka zenekar elhúzta utolsó nótáját.

„A sok ivászat és hejehuja rajtatok is elhatalmasodott immár, tekintsetek erre a bőgőre itten s vegyetek róla példát! Milyen alázatosan hallgat.” – intézte beszédét a „plébános” az eddig mulatozó „gyászolókhoz”. A böjtre felkészítve a híveket, feltette kérdéseit, amikre az egybegyűltek nem mindig tudták a megfelelő választ. „Ellene mondunk-e a mulatságok borgőzős csábításának? Megígérjük-e, hogy a nótát, a mindenféle bűnös táncokat, valamint a pultok könyökkel való támasztását egy jó időre elhagyjuk?”

Fotó:  Koleszár Kamilla

A nagyböjt előtti utolsó estén éjfélig még szabad mulatozni, hogy azán hamvazószerdától kezdődően negyven napon át mindenféle muzsikaszó, tánc, hangos ének, italozás, dőzsölés nélkül készüljenek a hívők a húsvétra.

„A búbánat szétterül, mert a bőgő sírba kerül. Ne légy dőre, ne légy buja, véget ért a hejehuja. Tiszteld apád, ne bántsd anyád, negyven napig fogd be a szád! Eljöttek a száraz hetek, de ma a papnak is töltsetek!”

Ekkor még a laposüveg körbejárt, jutott bár csepp a halotti lepel alatt hallgató bőgőre is, de inkább a pap és a gyászolók szívét-lelkét melengette meg a jófajta kisüsti, enyhítve a nagy bánatot.

„Elkísérjük mi mostan a nagybőgőt sírva, behelyezzük testét a kinyitott sírba. Én Uram, tetőled csak egy nagyot kérek, el ne hagyjon minket a nóta és az ének. Ammen!”

Bőgőtemetés Gellében
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.