lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 4., 19:35

Első ízben adták át a Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program díjait Somorján – KÉPEKKEL

A mai nap folyamán a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet előadótermében átadták a Fórum Kutatói Díjakat és a Tóth Károly Kutatói Díj is gazdára talált. A pályázatokat az Intézet az év elején hirdette meg és szeptember 15-én volt a pályamunkák leadási ideje.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-14
Galéria
+12 kép a galériában
A Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program díjainak átadása
Fotó: Lacza Gergely

A Fórum Kisebbségkutató Intézet az alapító igazgató emléke előtt tisztelegve az idei évben első alkalommal hirdette meg a Tóth Károly Fiatal Kiválósági Programot, amellyel fiatal pályakezdő kutatóknak szerettek volna lehetőséget kínálni képességeik prezentálására.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-02
Simon Attila
Fotó:  Lacza Gergely

Elsőként az intézmény igazgatója, Simon Attila köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Öllös Lászlónak, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnökének, aki egy hasonlattal élve abban reménykedik, hogy „aki kifogja az első halat, az egész életében horgász marad”, utalva ezzel arra, hogy bizony sok fiatal kutató a későbbiek során pályát vált. Hogy ez minél kevesebb esetben történjen meg, és a kutatás fáradságos, időigényes voltát, de az ettől sokkal fontosabb oldalát, az emberi kíváncsiság ősi élményét méltó módon élhessék át azok a fiatalok, akik erre adták a fejüket, ezt szeretnék segíteni ezzel a díjjal. Mióta az emberiség létezik, azóta mozgatja a kíváncsiság, a világ megismerésének lehetősége, mert az emberi kíváncsiság az, ami a megismerést előre viszi, fejtette ki Öllös.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-04
Öllös László
Fotó:  Lacza Gergely
A kíváncsiság-folyamat nagyon jelentős állomása volt a tudományok megszületése, annak a kiváncsiság-kielégítésnek a szakasza kezdődik ekkor, amikor úgy gondolják az emberek, hogy nyelvi szabatossággal és logikai szabályokkal kell gazdagítani a kíváncsiságukat, megszületik tehát a tudományos nyelv és a logika.”

Aki igazán elszánt és bátor, és nem ijed meg környezete ellenkezésétől, az paradigmaváltással is megpróbálkozhat, ami egy adott korszak világról kialakult közmegegyezését is felülírhatja. Ismerve sok nagy tudós életútját, lehet, hogy ilyen szemléletváltásra csak az azt iniciáló egyén halála után kerül sor. Mindehhez azonban nem elég a régi kritikája, hanem az újat meg is kell fogalmazni, emelte ki az intézet elnöke.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-03
A díjátadó résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

Simon Attila kifejtette, hogy a Fórum Intézet ugyan egy tudományos intézet, de társadalmi feladata, célja van, amely összekapcsolódik az intézeti munkával. Egy tudományos intézmény munkatársai, egy tudományos szervezet tagjai között a tapasztalt idősek mellett a fiatalokra is szükség van, hangsúlyozta. Sajnos nagyon kevés fiatal választja a kutatói pályát, ennek nyilván az erkölcsi és az anyagi megbecsülés hiánya a legfőbb oka, mondta az igazgató, s éppen ezért nagyon örül annak, hogy az ebben az esztendőben a Közép-Európai Alapítvány által támogatott pályázatra 9 színvonalas pályamunka érkezett.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-08
A Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program díjainak átadása
Fotó:  Lacza Gergely
Amikor a fiatal kutatókat segítjük, akkor azzal az egész szlovákiai magyar tudományosság jövőjét segítjük”,

nyomatékosította Simon, aki elmondta, hogy minden pályamunkához két független bírálót kértek fel, aki értékelte a beadott munkák minőségét, ami alapján kialakult egy vélemény illetve sorrend. Mindenki természetesen nem nyerhetett, de mindegyik pályamunkában benne van a tudás, a remény és annak lehetősége, hogy azt tovább lehet dolgozni, húzta alá az igazgató.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-10
A Tóth Károly Fiatal Kiválósági Program díjainak átadása
Fotó:  Lacza Gergely
A Tóth Károly Kutatói Díjat Csobády Csilla vehette át, Fórum Kutatói Díjban pedig Gažík Viktória, Varga Krisztina és Varga Bence részesült.

Csobády Csilla a díjátadó után röviden ismertette kutatásait a jelenlévőkkel. A díjnyertes pályamunkák szerzői az anyagi díjazáson túl publikálási lehetőséget nyernek a Fórum Társadalomtudományi Szemle hasábjain. A három Fórum Kutatói Díj anyagi értéke 1000-1000 euró, a Tóth Károly Kutatói Díjé pedig 1500 euró.

toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-16
Csobády Csilla
Fotó:  Lacza Gergely
toth-karoly-fiatal-kivalosagi-program-dijatado-02
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.