cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 22., 08:20

Elkezdődött az ideiglenes híd építése Makrancnál

Kezdetét vette az ideiglenes híd összeszerelése a Makrancról Buzita felé vezető útszakaszon. Kassa megye szerint áprilisban indulhat el a forgalom az ideiglenes hídon. Azt még nem tudni, az állandó közúti híd mikor épül meg, a költségeit 725 ezer euróra becsülik.

Makranc, híd, ideiglenes híd, útlezárás
Fotó: facebook.com/RastoTrnka

A Makrancot Buzitával összekötő utat 2022-ben zárták le, amikor Kassa megye nekilátott a Csécsi-patakot áthidaló közúti híd felújításához. A tervek szerint a híd új tartószerkezetet és útburkolatot kapott volna. Amikor a tartószerkezetet lebontották, a szakemberek megállapították, hogy a híd rosszabb állapotban van, mint amivel a projektdokumentációban számoltak. Mint kiderült, egykor az alapok készítésénél nem használtak elég cementet, a betont nem tömörítették eléggé, valamint túl nagy köveket használtak, emiatt pedig üregek keletkeztek. Magyarán a híd két pillére nem alkalmas arra, hogy új tartószerkezetet építsenek rá. A statikus azt javasolta, bontsák el az alapokat és építsenek újakat.

A megye kénytelen volt felbontani a szerződést a kivitelezővel, átdolgozni a projekt dokumentációt és további forrásokat találni a híd felépítésére. Jelenleg még folyamatban van az új állandó híd építésére kiírt közbeszerzés.

Áprilistól megnyithatják az útszakaszt

A napokban Kassa megye útkezelő vállalata (SC KSK) elkezdte egy ideiglenes híd összeszerelését, amely 19 méter hosszú és 3,5 méter széles lesz, és a tervek szerint áprilisban indulhat meg rajta a forgalom.

„Meghallgattuk a keletiek kívánságát, április végétől már nem kell kerülniük az autósoknak” – jelentette ki Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

A megyeelnök a közösségi hálón is beszámolt az ideiglenes híd építéséről. Itt úgy fogalmazott, számon tartott minden egyes üzenetet, amelyet az útlezárás kapcsán küldtek neki, s nyomást gyakorolt, hogy minél hamarabb megindulhasson a forgalom, ugyanakkor, bizonyos dolgokat nem lehet siettetni. Sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen sokáig kellett várni. „Jelenleg zajlik a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzés, és ha minden úgy alakul, ahogy kell – és én bízom benne, hogy úgy alakul –, akkor még a nyár vége előtt szeretnénk elkezdeni az új híd építését” – fogalmazott Trnka.

Makranc, híd, ideiglenes híd, útlezárás
Fotó:  Fábián Gergely
Hiányos kommunikáció

Szalay Gábor, Makranc polgármestere örömét fejezte ki, hogy végre előrelépés történt az ügyben, ugyanakkor kifogásolta, hogy Kassa megye, illetve a megyei útkezelő vállalat nem kommunikál az önkormányzattal és hosszú ideig a lakosságot sem tájékoztatta megfelelően.

Semmilyen módon nem kérték ki a véleményünket, nem tájékoztattak az aktuális helyzetről, semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett felénk. Ami információm van, azt a hírekből, a közösségi médiából vagy megyei képviselőktől tudom”

– nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Leszögezte, az eredeti híd műszaki állapotát figyelembe véve helyes és szükséges döntés volt annak lebontása, csak a helyieket nem tájékoztatták a fejleményekről. „Az emberek, nemcsak a falusiak, hanem a környékbeliek is, fel vannak háborodva. Akadályok, komplikációk felmerülhetnek, ez normális dolog, de a megye nem tájékoztatott kellőképpen a felújítás folyamatáról” – hangsúlyozta Szalay Gábor.

Mikor készül el a híd?

Tehát rövidesen, néhány héten belül üzembe helyezhetik az ideiglenes hidat, amely addig szolgálja majd az autósokat, amíg elkészül az új állandó híd. Ezután az ideiglenes szerkezetet elbontják, a helyét pedig eredeti állapotába állítják vissza. Mint említettük, folyamatban van az új híd kivitelezőjének kiválasztására kiírt közbeszerzés. Az építkezés költségeit 725 ezer euróra becsülik – az összeg több, mint kétszer magasabb annál, amit eredetileg a hídfelújításra szántak –, ezt a megye a saját költségvetéséből finanszírozza. Most már csak az a kérdés, mikor készül végre el az új híd.

Makranc, híd, ideiglenes híd, útlezárás
Fotó:  facebook.com/RastoTrnka
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.