2019. október 30., 07:40

Elkezdődött a Falusi hagyományok hete Gömörben

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja a Nagyrőcei Területi Választmánnyal közösen négy helyszínen szervezi meg a Falusi hagyományok hete című programsorozatot. A cél a helyi értékek, hagyományok felfedezése és megőrzése a kisrégió magyar tannyelvű alapiskoláiban. A programsorozat első napja a dereski iskolában kezdődött.

hagyomanyok_hete_gomor_-4-.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

„Valójában ez a Hagyományok hete elnevezés úgy és olyan céllal indult, hogy ez nem egy verseny, hanem egy fesztivál, amely azoknak a gyerekeknek is lehetőséget ad a kibontakozásra, akik valójában egy versenyben esetleg nem tudnának részt venni” – közölte Korda Edit, a dereski iskola igazgatónője, aki egyben az SZMPSZ Nagyrőcei Területi Választmányának elnöke is. Elárulta, hogy a nyitórendezvényen 13 iskola vett részt Dereskben. A létszám előre meghatározott, vagyis egy iskolát három gyerek képviselhet.

Dusza Mária, dereski polgármester nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a programsorozat éppen a községükben vette kezdetét.

Fotó:  Majoros Jácint

„Nagyon örülünk és ahogy a kedves igazgató asszony felvezetőjében elmondta, iskolánk mindig részese, de nem csak részese, hanem egyik központja ennek, ahol zajlanak ezek a rendezvények és nagy örömmel vesszük, mivel egyre nagyobb az érdeklődés” – tette hozzá. 

A dereski iskolában az alsó tagozatos gyerekek számára kézműves foglalkozásokat biztosítottak. Tornalján Benedek Elek halálának 90. évfordulója tiszteletére mesemondó fesztivált szerveztek, ahol egy tematikus kiállítás is helyet kapott a tanulók beküldött rajzaiból. 

Fotó:  Majoros Jácint

„Jó pár iskola, immár több éve, részt vesz ezen a mesemondó fesztiválon. Azért fesztivál, hogy a gyerekeknek ne csalódás legyen, hanem öröm és élmény, hogy együtt mesélhetünk. Ebben az évben az apropóját Benedek Elek évfordulója adja, úgyhogy ma mindenki Benedek Elek mesét olvas, mond és gyönyörűséges illusztrációk készültek a mesék alapján, azokat pedig kiállítottuk itt a helyszínen – részletezte Hubay Adél, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási nyelvű Alapiskola igazgató-helyettese.

Fotó:  Majoros Jácint

A Hagyományok hete programsorozat novemberben folytatódik a nagybalogi iskolában, ahol a gyermekjátékok kapják a főszerepet, majd a sajógömöri iskolában ér véget, ahol népdalfesztivállal és csoportos énekléssel vesznek részt a bejelentkezett iskolák diákjai.

hagyomanyok_hete_gomor_-4-.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!