2022. július 29., 16:29

Elérhetőbbek a Gótikus út templomai

Az előző évekhez képest elérhetőbbek a látogatók számára a nyári napok során a Gótikus út templomai, melyek közül több szombatonként nyitva tart, néhányat pedig hétköznaponként is lehet látogatni.

Fotó: Fábián Gergely
A csetneki evangélikus templom

„Már hosszabb ideje a céljaink között szerepel, hogy elérhetőbbé tegyük a templomokat. Most egyszerűbb a látogatásuk szombatonként” – mondta a Gótikus Út polgári társulás képviseletében Peter Palgut.

A nyári szezonban a Rimai körút mind a négy temploma – Rimabrézó, Rimabánya, Kiéte és Karaszkó – nyitva tart szombatonként 9:00-től 16:00 óráig. A Csetneki körút két temploma, Csetneken és Gecelfalván munkanapokon is várja a látogatókat, míg Pelsőcön és Mártonházán csak előzetes egyeztetés után van lehetőség megtekinteni a templomot. A Jolsvai körút templomai esetében, Kövi kivételével, szintén előzetes egyeztetés szükséges. A belépődíj tetszés szerinti, az összeg a helyi egyháznál, plébániánál marad, karbantartásra fordítják.
Fotó:  Fábián Gergely
A mártonházi evangélikus templom

„Az Európai Örökség cím felhívta a figyelmet a gömöri és kishonti gótikus templomokra, ezért az idén megnövekedett érdeklődésre és látogatottságra számítunk” – mondta Palgut hozzátéve, az egyes templomokkal és látogatásukkal kapcsolatos információk elérhetők az egyesület honlapján.

Az idén is megnyílik a Gótikus út

A társulás az idén is megrendezi minifesztiválját, augusztus 12-én és 13-án a Gótikus út Rimai körútjának templomai kerülnek a történések középpontjába. A program fő helyszíne Rimabánya lesz, ahol egyebek mellett hagyományőrző csoportok és zenészek is szórakoztatják majd a közönséget, s azt is megtudhatják, milyen volt az élet a középkorban.

Augusztus 13-án Rimabánya, Rimabrézó, Kiéte, Karaszkó, Jánosi, Orlajtörék és Zsíp temploma várja a látogatókat 10.00 és 17.00 óra között. A templomok megtekintése mellett megismerkedhetnek a középkori gömöri kerámiával, liturgikus énekekkel, a hagyományos kiétei játékok készítésével vagy a harangöntéssel.
Fotó:  Fábián Gergely
A pelsőci református templom

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.