2024. február 20., 13:43

Egyre több turista keresi fel Rozsnyót

Növekszik a Rozsnyóra látogató turisták száma, legalábbis erre utal, hogy éves szinten közel negyedével emelkedett a város főterén található Idegenforgalmi Információs Központba betérő látogatók száma. A külföldi turisták közül a legtöbben Magyarországról érkeztek.

2023-09-04 Rozsnyó, főtér, Bányászok tere, őrtorony, Rákóczi-őrtorony
Fotó: Fábián Gergely

A tavalyi év során mintegy 10 300 látogató kereste fel a Bányászok terén található Idegenforgalmi Információs Központot (TIC), ami az előző évhez képest több mint 23 százalékos növekedést jelent.

Az információs központba betérők legnagyobb része a Rozsnyói járásból (4684 fő), illetve az ország más részéről (2791) érkezett. A határon túlról jött látogatók legnagyobb számban magyarországiak voltak (1459), illetve csehek (693), lengyelek (148) és németek (90), de kisebb számban érkeztek turisták az Egyesület Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból vagy Hollandiából.

„Ami az Európán kívüli országokat illeti, voltak látogatóink Kanadából, Bolíviából, Kolumbiából, Taiwanról, Ghánából, Dél-Koreából, Thaiföldről, Új-Zélandról, Ausztráliából, Argentínából és Malajziából” – tájékoztatott az információs központ.

2023-09-04 Rozsnyó, főtér, Bányászok tere, őrtorony, Rákóczi-őrtorony
Fotó:  Fábián Gergely

A turisták leginkább a látnivalók, a parkolás és a helyi szolgáltatások, illetve belépőjegyek és szuvenírek iránt érdeklődtek.

Az információs központban kaphatók belépőjegyek a város főterén álló, a 17. századból származó, több mint 36 méter magas Rákóczi-őrtoronyba, melynek kilátóplatformjáról nemcsak Rozsnyó történelmi belvárosára, hanem a város környékére is gyönyörű kilátás nyílik. Érdemes megmászni a 148 lépcsőfokot, amit sokan meg is tettek. A tavalyi év során szám szerint 5100-an, ami több mint 30 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.
2023-09-04 Rozsnyó, főtér, Bányászok tere, őrtorony, Rákóczi-őrtorony
Fotó:  Fábián Gergely

„Az őrtornyot legtöbben szeptemberben, a rozsnyói vásár idején látogatták meg, összesen 1293-an. Ez alatt a két nap alatt több hazai látogató kereste fel, mint az egész év folyamán. Ezekben a napokban a torony a késő esti órákig nyitva volt, a belső térben pedig kizárólag gyertyák világítottak” – közölte az Idegenforgalmi Információs Központ.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.