2021. szeptember 20., 10:21

Egyre több csecsemő születik az érsekújvári kórházban

Jó híre van az Érsekújvári Egyetemi Kórház Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának, ezért sok kismamának esik erre az egészségügy intézményre a választása, amikor életének legnagyobb eseményére készül. A szülészet a legendás főorvos, Bauer Ferenc idejében a koraszülöttek ellátására szakosodott, gondját tudják viselni a legkisebb súlyú babának is.

szülészet
Kollárik Lívia nővér és Jurák Betti Zselízről négynapos kislányával. „Az orvosok, nővérkék kiváló gárdát alkotnak, meg vagyok elégedve. Holnap talán már mehetek is haza” – mondta el büszke, boldog fiatalasszony

Az osztályra igyekszem, ahol a fiatal doktornővel, Dikácz Réka szülész-nőgyógyásszal találkozom. A doktornő négy éve dolgozik a klinikán, és már egyetemi évei alatt tudta, hogy a nőgyógyászat felé orientálódik és műtéteket is szeretne végezni.

Fontos volt, hogy olyan területét válasszam az orvoslásnak, ahol naponta sok pozitív dolog is történik. Küretet veszünk, cisztákat műtünk és egyéb nőgyógyászati beavatkozásokat végzünk nap mint nap, emellett a szülészeten csodákat élünk meg. Úgy látom, kicsit megkönnyítem a hölgyek helyzetét, akik bizalommal fordulnak hozzám, mint nőtársukhoz. Sokszor tapasztalom, félelmeik abból fakadnak, hogy nemigen tudják, mi fog velük történni a műtét során. Fontosnak tartom, hogy pontosan elmagyarázzam a betegeknek, mi a beavatkozás lényege és azt hogyan végeztük el

– avat be hivatása megválasztásának szempontjaiba a doktornő.  

Covid-babák?

A statisztikából kiderül, hogy az év elejétől augusztus végéig 861 kismama szült az érsekújvári klinikán, ami 101-gyel több szülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A születések rátája nemcsak a Covid-járvány második hullámában volt magasabb, de az elmúlt hónapokban is kitartott. A művi megtermékenyítést követő születések száma szintén emelkedett huszonegyről harmincháromra, csakúgy, mint az ikerszülések – harminc ikerpár jött a világra, de hármasikrek is születtek (korábban 26 iker).

Mi is elgondolkodtunk a kollégákkal, hogy mi lehet a születések emelkedésének a hátterében. Könnyen lehet, hogy a párok az összezártság alatt közelebb kerültek egymáshoz, vagy úgy érezték, most van itt az idő a gyermekvállalásra.

A legvalószínűbb, hogy azért emelkedett a szülések száma nálunk, mert a koronavírus-járvány idején más kórházak telítettek voltak, vagy a vörös kategóriába tartoztak, és pácienseik hozzánk kerültek. Elégedettek voltak az ellátással, és továbbadják jó tapasztalataikat kórházunkkal kapcsolatban – fejti ki nézetét a fiatal orvos.

Szülések a koronavírus árnyékában

A koronavírus alatt le voltak állítva a tervezett műtétek, most ezeket is igyekeznek behozni. A hét három napján vannak nagyobb műtétjeik, ezen felül naponta végeznek kisebb beavatkozásokat és császármetszéseket. Jelentős eredmény, hogy a spontán szülések irányába mozdultak el, valamelyest csökkent a császármetszések száma. 2020. augusztusáig a szülések 44,7 százaléka történt császármetszéssel, idén ugyanezen időszakot alapul véve 42 százalékra csökkent ez az arány.

szülészet
Dikácz Réka, az Érsekújvári Egyetemi Kórház Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikájának fiatal orvosa

Próbáljuk a kismamákat a természetes szülés felé terelni, bár többen a császármetszést választanák, mert félnek a szülési fájdalmaktól. Aki megtapasztalta mindkettőt, az biztos, hogy a természetes utat választja. Gyorsabb az anyuka felépülése, hamarabb tudja gondját viselni a babának és a tejtermelés is hamarabb indul meg.

A koronavírus-járvány első és második hulláma alatt mind a szülészeti osztály, mind az újszülött klinika korlátlan üzemmódban működött. A kimamákat, akik megfertőződtek, vagy csak felmerült a koronavírus fertőzöttség gyanúja, egy erre a célra kialakított részlegre szállították, ahol ugyanúgy megkapták a teljes ellátást.

– Aktívan teszteltük az anyukákat, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. Voltak pozitív kismamáink tünet nélkül, de sajnos tünetekkel is. Négy hónappal a szülés időpontja előtt került hozzánk egy anyuka légzési nehézségekkel. Próbáltam benne tartani a lelket, bár én is féltem, hiszen sosem láttam még fulladozni fiatal, várandós anyukát. Konzultáltunk az illetékes osztályokkal és közösen sikerült őt viszonylag jó állapotban hazaengedni több mint egy hónap után.

szülészet

Két hónappal később kaptam tőle egy levelet, hogy bár szerette volna nálunk világra hozni babáját, csak a legközelebbi kórházba jutott el. Őszintén köszönte a törődést, és csatolt egy fotót a kicsiről. Nagyszerű érzés ilyen visszajelzéseket kapni mondja a doktornő, akitől azt is megtudjuk, hogy a babák közül szerencsére csak egynek lett pozitív a Covid-tesztje, de két nap múlva már ő is negatív lett.   

Hozzáfűzte, jólesik a köszönet, amit főleg azoktól kapnak, akiknél minden jól végződött. Éppen ezért hatódott meg azon a levélen, amit egy olyan anyukától kapott, aki a babáját a negyedik hónapban veszítette el. Köszönte, hogy támasza volt, vele érzett, mint írta, nagy segítség volt ez számára az átélt traumában.   

Koraszülésekre szakosodva

A perinatológiai központban összegyűjtik a közeli és távolabbi régiókból a kis súllyal született és beteg újszülötteket, de azok az anyák is helyet kapnak a klinikán, akiknél fennáll a koraszülés veszélye. Dikácz doktornő elmondja, már akkor ide kerülnek a veszélyeztetett kismamák, amikor még a pocakban nevelik a kisbabát. Minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a koraszülést megakadályozzák. Kiemeli, fontos ez a központosítás, mert az itt dolgozó orvosok és nővérek különleges képzésben részesültek, az ilyen nagyon sérülékeny babáknak a gondozása és gyógyítása ugyanis egyedi ellátást igényel, ezen kívül életmentő műszerekkel is jól felszerelt az osztály. Gondját tudják viselni a legkisebb súlyú babának is.

A méhen belüli élet ideális, sajnos mégis előfordul, hogy a magzatok különböző ártalmak következtében méhen belül sérülnek. A felnőttgyógyászatból ismert kórképek is megjelennek náluk: agyvérzés, infarktus, agyhártyagyulladás, bélcsavarodás és más hasonlók. Ehhez jön a veleszületett kóros fejlődési rendellenességek nagy csoportja. A legtöbb törődést azok az újszülöttek igénylik, akiknél a szerzett és veleszületett betegséghez még súlyos éretlenség is társul.

Van műtőnk, ahol szinte azonnal meg lehet kezdeni az életmentést, felettünk pedig az újszülött osztály van, ahová az anyukák belső lifttel fel tudnak menni. Klinikánk esélyt ad ezeknek a beteg gyermekeknek nemcsak a túlélésre, de a jó életminőségre is magyarázza.   

A gyermekágyas osztályon

2019 októbere óta fokozatos rekonstrukció zajlik a klinikán. Megújult már a szülőszobák traktusa és a gyermekágyas osztály. Újra létrehoztak egy olyan szobát is, amely fokozott kényelmet biztosít a pácienseknek. A doktornő és a nővérek elmondták, sokkal több ilyen szobára lenne igény minden osztályon, de ezeket csak támogatói segítséggel képesek kialakítani. Az „Érsekújvári Gólya” polgári társulás megalapításával ajtó nyílt a további fejlesztések előtt. A civil szervezet célja a klinika korszerűsítése, esztétikussá tétele, a szakoktatás támogatása, együttműködés a felszereltség modernizálása terén, valamint az ehhez szükséges pénzügyi és anyagi források felkutatása.

szülészet

Kollárik Lívia nővérrel találkozunk, aki Nagyölvedről jár be munkahelyére. Amikor Zselízen megszűnt a kórház nőgyógyászati és szülészeti osztálya, rögtön átjelentkezett Érsekújvárba, vállalva a hosszú beutazást is.

– Baba-mama barát osztály vagyunk, célunk az anya-gyermek közti szoros kapcsolat kialakulásának segítése, valamint az anyatejjel való táplálás elérése. Bár a mostani anyukák nem olyan türelmesek, mint régebben, sok mindent megkérdőjeleznek, mégis mindegyikkel meg kell találni a közös hangot, hogy tudjuk őket segíteni a mielőbbi testi-lelki felépülésben

– magyarázza Lívia nővér. Hogy él-hal a munkájáért azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a lánya is ezt a hivatást választotta. Ifjabb Kollárik Lívia szintén az osztályon dolgozik, anyukája munkatársa. Diplomás szülésznőként bátorítja a koraszülött kisbabák anyukáit, mondván, ő maga is kis súllyal született a 30. hétben, és lám, nem volt hátránya az életben, most pedig anyai örömök elé néz. Ilyenkor nagy kő esik le az anyukák szívéről és bizalommal tekintenek a jövőbe.

A hatályos előírások szerint a szülésnél egy kísérő személy jelenléte megengedett negatív teszteredménnyel. A járóbeteg-ellátásra érkező betegek antigénvizsgálaton esnek át, ha nincsenek teljesen oltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen kevesebb mint 180 nappal ezelőtt. A tervezett kórházi kezelés előtt 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/37. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.