2019. augusztus 10., 13:14

Egyre nőnek a komáromi ingatlanárak

Vajon mostanában eladni vagy venni érdemes lakást, házat, telket Komáromban, illetve a járási székhely környékén? Egyensúlyban van-e a kereslet és a kínálat, s hol tartanak az ingatlanárak? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Duna-parton működő Altagric ingatlanközvetítő irodában.

Komáromi panelházak
A lakáshiány felnyomja az árakat

Azt tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi öt évben 15-20 százalékkal nőttek az ingatlanárak Komáromban és környékén, tudjuk meg Czilling Ildikó ingatlanközvetítőtől. Ez a szakember szerint elsősorban azzal indokolható, hogy az utóbbi időben a járási székhelyen nagyon kevés lakás épült. Ráadásul azok magasabb kategóriába tartoznak, és ezt az árak is tükrözik. A tendenciát számokkal is alátámasztotta: öt évvel ezelőtt a térségben a 3 szobás lakások 45-55 ezer euróba kerültek, míg napjainkban már 60-70 ezer euróért kaphatók ugyanazok. Sőt, az új vagy teljeskörűen felújított 3 szobás lakásokért már akár 70-90 ezer eurót is elkérnek.

– Az utóbbiak mindennemű vezeték- és nyílászárócserén, valamint hőszigetelésen átestek, illetve beépített bútorokat és korszerű háztartási gépeket, továbbá légkondicionáló berendezést is tartalmaznak. Míg a fiatalabb párok induló lakásként 1 vagy 2 szobás ingatlanokat keresnek, addig a többgyermekes családok inkább 3 vagy 4 szobás otthont szeretnének. Az egyedülállóaknak megfelelő, eredeti állapotú garzonlakások egyike nemrég 29 ezer euróért kelt el a Komenský utcában. Egy további, szépen felújítottért viszont 39 ezret is hajlandóak voltak kifizetni. A csaknem eredeti állapotban levő 1 szobás lakások esetében 35, a 2 szobások esetében 45-55 ezer euró körüli árral lehet számolni. Ez attól is függ, hogy azok melyik lakótelepen, milyen környéken és milyen intézmények közelében találhatók. Legkedveltebbek a Komenský utca és az Ister áruházhoz közeli ingatlanok, valamint a VII. lakótelep belvároshoz közeli részei. A legrégebbinek számító I. és II. lakótelepi tömbházak iránt annak ellenére csekély érdeklődés mutatkozik, hogy azok többségét már szépen felújították. Emiatt ott olcsóbban lehet hozzájutni az aránylag jó kialakítású lakásokhoz.

Kérdésünkre, hogy a kereslet nagyobb, avagy a kínálat, elárulta, hogy ez idő tájt a kereslet meghaladja a kínálatot, ami felnyomja az árakat. Ez annak ellenére így van, hogy a hazai bankok szigorítottak a lakáshiteleken. Míg korábban a pénzintézetek akár a kiszemelt ingatlanok teljes árát is hajlandóak voltak megelőlegezni, ma már csak az összeg 80 százalékát adják kölcsön. Sőt, a vidéki ingatlanok esetében a felvehető hitel a vételár 70 százalékára csökkenhet. Vannak érdeklődők, akik előnyben részesítik az eredeti állapotú, olcsóbb lakásokat, amelyeket a saját elképzeléseik szerint újíthatnak fel, de akadnak olyanok is, akik inkább a drágább, de további átalakítást nem igénylő, kulcsrakész lakásokat keresik.

Közkedvelt környékek

Czilling Ildikó azt is elárulta, hogy nagy érdeklődés mutatkozna a komáromi családi házak és építkezési telkek iránt, de főleg az utóbbiakból hiány van. A külvárosi Benében, Kisizsán és Harcsáson négyzetméterenként 40-45, a Singellőben pedig 60 eurónál kezdődnek a telek-árak.

– Mivel a belvárosban kevés telket kínálnak, ott már négyzetméterenként 150 euróért is adtam el telket. Az ügyfeleim többsége a Benében, a Singellőben vagy az Erzsébet-szigeten építkezne, illetve újítana fel családi házat. Gadóc városrészben már szinte nincsenek szabad telkek. Örsújfalu a határon átívelő híd építése miatt már kevésbé közkedvelt, mint amilyen évekkel ezelőtt volt. Sokan szkeptikusan szemlélik az ottani forgalmat, és bizonytalanok a jövőbeli kilátásokat illetően. Az tapasztalható, hogy a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban időigényes a közlekedés, a megszokottnál korábban kell elindulni Örsújfaluról.

Nem jellemző a komáromi kiköltözés 

A Komárom szatellittelepüléseként számon tartott Izsán is akadnak a komáromi vevők számára kapós, mutatós házak, de ott már kisebb számban vásárolnak, mint tíz évvel ezelőtt. A jó minőségű, új építésű házaknak ott is megkérik az árát. Például volt ház, amelyet 200 ezer euróért adtak el, de akadnak jóval olcsóbbak is. Ennek ellenére nem jellemző a komáromiak városból való tömeges kiköltözése. Többen inkább magasabb színvonalú, városi panel- vagy téglalakásban élnek, s amellé az anyagi lehetőségeik szerint kisebb-nagyobb kertet vásárolnak a közkedvelt zöldövezetekben. Előfordul, hogy a jól megközelíthető kertjükben hétvégi házat is építenek, ami a melegebb hónapokban időszakos lakhelyként is szolgál. Az ingatlanközvetítő szerint a lakáshiány miatt főleg azok árának további emelkedése várható, de még a kisebb, olcsóbban kifűthető házak esetében sem beszélhetünk árstagnálásról. Hozzáteszi, hogy napjainkban már kevesebben vásárolnak házat a Dél-Komáromhoz tartozó Szőnyben és Monostoron, mint évekkel ezelőtt. 

Emelkedő bérleti díjak 

Végül a lakásbérlésről is szót ejtünk. Komáromban nagyon kevés bérelhető lakás van, pedig az 1, 2 és 3 szobások iránt egyaránt nagy lenne a kereslet. Ez természetesen a bérleti díjakat is megemeli.

Sokan nem engedhetik meg maguknak a lakás- és bútorvásárlást. Főleg a berendezett lakásokat keresik, amelyek havi bérleti díja az elhelyezkedéstől és a felszereltségtől is függ. Például az egyszobások bérleti díja általában 290–350 euró között mozog, de hasonló nagyságú luxuslakásért akár 450 eurót is elkérnek a tulajdonosok. A főbérlők által lakott, megosztott otthonokban kiadott szobák természetesen olcsóbbak, ám egy fedél alatt élve a tulaj és a bérlő között nagyobb bizalomra és türelemre van szükség.               

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.