2023. november 30., 09:30

Egyetértésben Csallóközért – KÉPEKKEL

A tegnapi nap folyamán 84 tagból 51 részvételével Csallóközkürtön tartotta meg a Csallóközi Városok és Falvak Társulása idei II. közgyűlését, melynek során a társulás elnöke többek között értékelte az elmúlt időszak történéseit és vállalásait, módosították az alapszabályt és a szervezet megszavazta, hogy jövő év elején társszervezőként szerepet vállal a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára megrendezésre kerülő emlékkonferencia lebonyolításában.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-04
Galéria
+15 kép a galériában
A közgyűlés tagjai
Fotó: Lacza Gergely

Balódi László, a társulás elnöke, Nemeshodos község polgármestere felszólalásában örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívást, majd a közgyűlés jóváhagyta a napirendet.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-03
Balódi László megnyitó beszéde
Fotó:  Lacza Gergely
A jelenlévők között 1 szlovák ajkú polgármester foglalt helyet, ezért végig szlovákul illetve két nyelven folyt a kommunikáció.
a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-05
Richard Raši videós üzenete
Fotó:  Lacza Gergely

A meghívott vendégek közül hiányzott Richard Raši, frissen kinevezett beruházási és vidékfejlesztési miniszter és Berényi József, Nagyszombat megye alispánja, akik videóüzenetet küldtek a közgyűlés tagjainak. Raši a kormányülés miatt nem lehetett jelen, Berényi pedig a Régiók Európai Bizottságának találkozóján vett rész Brüsszelben, ahonnan bejelentkezett.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-07
Ľuboš Babarík
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Ľuboš Babarík, a Szlovák Közbeszerzési Centrum igazgatótanácsának elnöke kért szót.

Elmondása szerint az ő segítségükkel a városoknak és falvaknak megvan a lehetőségük arra, hogy takarékoskodhatnak az energiaárakon, az élelmiszerárakon és a hulladék likvidálásának költségein, amelyek az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek.

Ha az önkormányzatok nem közbeszerzésen keresztül kötik meg a szerződéseket az energiát szolgáltató cégekkel, akkor törvényt sértenek, és ha egy szerződést fel akarnak mondani, akkor azt több hónappal a lejárati határidő előtt jelezni kell, húzta alá Babarík.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-10
A közgyűlés résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

Sok esetben előfordulhat, hogy az energiaszolgáltatók által több évig garantált árak hosszú távon anyagi veszteséggel járhatnak, ezért a megkötésük előtt alaposan át kell nézni a szerződéseket, hívta fel a figyelmet a veszélyekre a hivatal igazgatótanácsának elnöke. (Az már más lapra tartozik, hogy a közbeszerzést milyen szubjektum segítségével végzi el az önkormányzat, ugyanis a Szlovák Közbeszerzési Centrumon kívül több olyan közbeszerzési társulás létezik, amely segítségével megköthető a szerződés.)

Balódi László kifejtette, hogy januártól havi jelleggel bizottsági ülések összehívását kezdeményezi, amelyeken a különféle gazdasági ágazatok és szektorok szakembereinek segítségével tárgyalhatnák meg az önkormányzatok aktuális kihívásait.

A közgyűlés Majer Gabriella személyében megválasztotta a jegyzőkönyvvezetőt, a jegyzőkönyv hitelesítők dr. Hájos Zoltán és dr. Tovaryš Krisztián lettek, a mandátumvizsgáló bizottság tagjainak pedig Földváry Teréziát, Ribánszky Jarmilát és Csernyánszka Mónikát bízta meg a küldöttség.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-12
Rabay Anikó, Hájos Zoltán, Tovaryš Krisztián és Balódi László
Fotó:  Lacza Gergely
Az elmúlt 9 hónap fő tevékenységei között a társulás elnöke több találkozót is kezdeményezett.

Hangsúlyozta, hogy márciusban a Dunaszerdahely északi részén fekvő községek képviselőivel találkozott Nagyabonyban, utána a csilizközi polgármesterek problémáit taglalták Szapon, a Dunaszerdahelyi járás keleti községeinek polgármestereivel és vendégként a Galántai járás közel fekvő községeinek elöljáróival Pozsonyeperjesen, a Komáromi járás polgármestereivel Szilason találkozott, Somorján pedig a Csallóköz északi részén fekvő községek polgármestereinek problémáiról tárgyalt.

Mindez mellett volt három elnökségi ülés, négy közös tanácskozás a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával, továbbá Csallóközcsütörtökben egy információs nap, Bakán a hulladék elszállításával és a chiprendszer bevezetésével kapcsolatos tanácskozás. Királyfiakarcsán 44 polgármester jelenlétében Nagyszombat megye pályázatainak adminisztrálása és az Interreg határon átnyúló pályázataival kapcsolatban hívtak össze gyűlést. Hodosban a Szlovák Gázművek alapítványa által kiírt pályázatok kapcsolatáért felelős kuratóriumi elnökkel és taggal tartottak közös egyeztetést, amelynek során felhívták a figyelmet a Csallóközből érkező pályázatok jelentőségére.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-02
A közgyűlés résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

A beszámoló után Balódi László nyomatékosította, hogy a biológiai hulladék gyűjtése egy a sok probléma közül, amely megoldatlan az önkormányzatok számára, a megoldáshoz segítséget nyújthatnak Nagyszombat megye pályázati lehetőségei és úgyszintén a határon árnyúló Interreg pályázatok. Az utóbbihoz magyarországi partnerek is kellenek, akik megfelelő szakmai tudással és tapasztalatokkal is rendelkeznek. A társulás elnöke e céllal tett látogatást több lehetséges partnernél Budapesten, Fertőszentmiklóson és Pécsett, ahol ez a tevékenység már olajozottan működik.

Balódi megemlítette, hogy 33, nagyrészt Duna menti község írta alá a petíciót a Csallóközi Városok és Falvak Társulása égisze alatt a tervezett csallóközi nemzeti parkkal kapcsolatban. Hangsúlyozta, senki nem mondta, hogy nem kell nemzeti park, csak azt, hogy ne döntsenek rólunk nélkülünk.

Pozitív példaként említette Nagyszombat megye önkormányzati képviselőinek összefogott munkáját a régió érdekében. A beszéd végeztével Bóna Zsuzsanna Csallókoznádasd polgármestere a társulás gazdálkodásról szóló beszámolóját ismertette. 

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-08
A közgyűlés résztvevői
Fotó:  Lacza Gergely

Ezt követően a közgyűlés a kilépési és belépési szándékokat vitatta meg. Várkony község önkormányzati határozata alapján a közgyűlés a településnek a társulásból való kilépési szándékát elfogadta. Albár község nevében, mivel csupán egy sms érkezett a község testületének jóváhagyása nélkül, ezt a szándékot a közgyűlés tudomásul vette.

Komáromfüss, Gellér és Kolozsnéma községek belépési kérelmét a közgyűlés egyhangúlag elfogadta, továbbá Dióspatony községet, a Gulázsi Kft-t, az ORK Kft-t és a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaságot jogi személyekként mint rendkívüli tagokat, a közgyűlés úgyszintén egyhangúlag jóváhagyta. Ezzel a társulás összesített taglétszáma immár 91, ebből 87 rendes tag és 4 rendkívüli tag.
a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-09
Bóna Zsuzsanna
Fotó:  Lacza Gergely

Következő programpontként a társulás alapszabályának kiegészítésére és módosítására vonatkozó javaslatokat vitatta meg és fogadta el a közgyűlés. A módosított alapszabály értelmében a küldöttek megszavazták Molnár Zoltánt, Naszvad polgármesterét az eddigi alelnök Hájos Zoltán mellé második alelnöknek. Továbbá a közgyűlés mandátumot adott a társulás elnökének, hogy a pályázatok részvételéhez kérvényeket nyújthasson be.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-13
Őry Péter
Fotó:  Lacza Gergely

Végezetül Őry Péter, csallóközcsütörtöki polgármester javaslatára a Csallóközi Városok és Falvak Társulása társszervezője lesz a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára szervezendő rendezvénynek 2024. január 8-án, melynek szervezői a Pro Civis polgári társulás és a Szövetség a Közös Célokért.

A 30 évvel ezelőtti nagygyűlés fő szervezője egyébként épp a Csallóközi Városok és Falvak Társulása volt, melynek küldöttei többek között az önkormányzatiság fejlesztését sorolták fő céljaik közé.

a-csallokozi-varosok-es-falvak-tarsulasanak-ii.-kozgyulese-01
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.