2021. szeptember 24., 11:31

Egyenlőek-e a magyarok Szlovákiában? – új videó a magyarok diszkriminációja ellen

Miért vállalják egyre kevesebben a magyarok között a kisebbségi sorsot, vallják önmagukat szlováknak, nevelik szlováknak gyerekeiket? – ezeket a kérdéseket feszegeti Kovács Balázs abban az új animációs videóban, amelynek témája a szlovákiai magyarok státusza.

Gondolatébresztő
Fotó: Facebook
Kovács Balázs
Álláspontja szerint hiba az asszimilációra úgy tekinteni, mint egyéni döntések folyamatára, hiszen a probléma rendszerszintű, oka pedig a nemzetiségek közötti egyenlőség hiánya. 

Tény, hogy a saját kultúra fenntartására való igényt mindenki magától értetődőnek tekinti a többségi nemzetek szempontjából. Vannak viszont akik ugyanezeket a lehetőségeket már elvitatják a nemzeti kisebbségektől. Ki kell mondani: a mai Szlovákia kisebbségi törvényeit ez a hozzáállás jellemzi.

A nemzeti kisebbségek tagjai beleszülettek a kisebbségi sorsba, hiszen a határt az őseik feje fölött, azok megkérdezése nélkül húzták meg. Ezért tartanak teljes joggal igényt arra, hogy az állam az ő hagyományaikat is elismerje és értékesnek tartsa.

Ezen a fronton ma rosszul állunk”

– állapítja meg a videó, de optimizmusra adhat okot, hogy a szlovákiai magyarok jogegyenlőségének az ügye különféle gondolkodású embereket is egyesíthez.

Azokat, akiknek fontos a hagyományok továbbadása, azokat, akiknek fontos az egyéni szabadság érvényesülése és azokat is, akiknek célja az egyenlőtlenségek felszámolása.”

– zárja a videót Kovács Balázs.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.