2021. június 23., 08:50

Egy lokálpatrióta naplója

„Visszatekintés az elmúlt több mint harminc esztendőre Szencen“ címmel Duray Rezső könyvének bemutatására került sor Szencen június 22-én. A szépen kivitelezett kötet írója – mint szenci lokálpatrióta – naplószerűen dolgozza fel az 1989...2020 éveket, főleg a szenci és környékbeli magyarság, valamint  a Csemadok több mint 30 éves történelmét.

Könyvbemutató Szencen
Fotó: Agárdy Gábor

Az előszóban Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke (amúgy szenci lakos) így fogalmaz:

A sokunk által ismert és tisztelt lokálpatrióta - aki évtizedek óta afféle egyszemélyes intézményként tevékenykedik nemcsak városunkban, hanem egész régiónkban – újabb feladatot vállalt magára: a nagy hírű előd Szenci Molnár Albert nyomdokaiba lépve szorgos és hű krónikásává vált a szenci és a környékbeli magyarságnak.”

A könyvbemutatót rövid kultúrműsor nyitotta meg, ifj. Bertók Miklós és Galambos Rudolf adtak elő pár hallgatót és nótát, majd az egyházi férfiénekkar egy nótacsokorral szórakoztatta a jelenlévőket. Utána Bárdos Ágnes mint beszélgetőpartner vezette be a könyvbemutatót. Majd a „szönci báger“ vizével keresztelte meg a kiadványt a jelenlegi és a volt polgármester.

Könyvbemutató Szencen
Fotó:  Agárdy Gábor

 

Bárdos Ágnes a bevezetőjében elmondta, hogy Duray Rezső nem külső szemlélő, nemcsak leírója, hanem megélője, sőt alakítója is az 1989-es rendszerváltozással kezdődő eseményeknek helyi, regionális és megyei szinten egyaránt.

Egyik alapítója majd szóvivője volt a Szenci Magyarok Kereszténydemokrata Klubjának, amely szerepet játszott az MKDM létrejöttében. Helyi és járási elnökként, az Országos Tanács tagjaként vállalt szerepet és több éven keresztül volt megyei és városi képviselő.

Könyvbemutató Szencen
Fotó:  Agárdy Gábor

A könyv értékét emeli a sok színes fénykép valamint a  táblázatba szedett adatok sokasága.

Ezek tanulmányozásával, összevetve a pontos dátumozással és a csatolt szövegekkel, a szerző hű szenci krónikásként pontos korképet ad az elmúlt több mint harminc esztendőről.

Könyvbemutató Szencen
Fotó:  Agárdy Gábor

A könyvbemutató dedikálással fejeződött be, minden jelenlévő kapott egy ingyenes példányt az értékes kiadványból. Közben egy kis frissítővel kínálták a vendégeket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.