2024. február 14., 15:44

Egy lépéssel közelebb a Rozsnyó–Betlér kerékpárúthoz

Előkészítési fázisában van a Rozsnyót és Betlért összekötő kerékpárút építése, amely a tervezett, több mint 50 kilométer hosszú, Gemer Trail nevű kerékpárút-hálózat egyik szakasza lesz. Kassa megye jelenleg a projektdokumentáció elkészítésére írt ki közbeszerzést, az építkezést legkésőbb 2026-ban szeretnék elkezdeni.

kerékpár, bicikli, kerékpárút, Gömöri Kerékpáros Desztináció, Cyklodestinácia Gemer
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A kerékpárút ezen szakasza Rozsnyót és Betlért köti majd össze, hossza körülbelül 2,85 kilométer lesz. A nyomvonalán két hidat is építenének, egyet a Sajón, egyet pedig a Betléri-patakon való átkelésre.

A projektdokumentáció elkészítésére kiírt közbeszerzés értéke több mint 53 ezer euró, ezt Kassa megye saját forrásaiból tervezi finanszírozni.

„Maga a kivitelezés az elvi építési engedélyezési eljárás, illetve az építési eljárás lefolyásától függ, de legkésőbb 2026-ban szeretnénk elkezdeni ennek a szakasznak az építését. A beruházás az integrált területi stratégiába van besorolva, ebből az operációs programból, azaz határon átnyúló együttműködési forrásokból szeretnénk finanszírozni” – fejtette ki Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

kerékpár, bicikli, kerékpárút, Gömöri Kerékpáros Desztináció, Cyklodestinácia Gemer
illusztrációs felvétel
Fotó:  TASR

Az előkészítés alatt álló útszakasz a Gömöri Kerékpáros Desztináció (Cyklodestinácia Gemer) nevet viselő koncepció része, amely a régió látnivalóit, turisztikai attrakciókat és sportolásra lehetőséget adó helyszíneket kapcsolná össze a már meglévő bicikliutak hálózatának bővítésével, összesen közel 150 kilométer hosszúságban. A tervezett új kerékpárút-hálózat két nagyobb részre oszlik, ezek a Gömöri Útvonal (Gemer Trail) és a Krasznahorkai Útvonal (Krásnohorský Trail). Az előbbi 52 kilométer hosszú, nagyjából Y alakú, Krasznahorkát és Betlért kapcsolná össze Rozsnyóval, majd innen a Sajó partján haladna tovább Gombaszög, Pelsőc és Csoltó felé, ahonnan Hosszúszó és Domica érintésével folytatódna a szlovák-magyar határig. Az utóbbi pedig a várhosszúréti Buzgó-barlangot kapcsolná rá erre a hálózatra.

kerékpár, bicikli, kerékpárút, Gömöri Kerékpáros Desztináció, Cyklodestinácia Gemer
Fotó:  vucke.sk
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.