2024. május 21., 15:11

Egy kastély új élete

A kapun belépve gyerekzsivaj fogad bennünket. Nem csoda, a megnyitó napja elsősorban nekik tartogat sok-sok érdekességet és szórakozást, olyat is, amiből sok mindent megtudhatnak a hajdani nemesi kúria fénykoráról és a környék életéről. Elképzelem, milyen lehetett akkoriban itt az élet.

kastély
A kastély a megnyitón
Fotó: Dunajszky Éva

A barokk-klasszicista stílusban épült dunacsúni kastély mögötti, mesterségesen kialakított tavacska valószínűleg akkor még nem állt itt, a kúria körüli természet azonban jóval bujább lehetett a mostaninál. Néhány száz évvel ezelőtt ugyanis ez a terület az árterek, a holtágak és az erdősztyeppek földje volt. A szabályokat pedig a Duna – és persze annak ereje – határozta meg. Azóta sokat változott itt minden.

Aztán arra gondolok, azelőtt bárónők, grófnők sétálgattak itt, nagy valószínűséggel maga Stefánia belga királyi hercegnő is, hiszen a kastély egyik tulajdonosa második férje, Lónyay Elemér volt, akivel közösen megvásárolták az oroszvári kastélyt is, ahova aztán együtt be is költöztek. S bár a dunacsúni kastélyt vidéki kúriának tervezték, díszes fogadásokat, bálokat aligha tartottak itt, falai között azért sok ismert nemes megfordulhatott, s minden bizonnyal lenne miről mesélniük nekünk. 
terep
Fotó:  Dunajszky Éva
A kastély története

A Szapáry-kastély – ahogy a környéken nevezik – a 18. század második felében épült. Akkoriban a Szapáry család tulajdonába tartozott Csún település, amelyen keresztül vezetett Mária Terézia idejében az egyik kereskedelmi út Mosonba és Hainburgba. A kastélyt valószínűleg Szapáry Péter építtette 1757 és 1781 között, majd a 19. században Csún Zichyék tulajdona lett, akiktől aztán 1905-ben Lónyay Elemér, a már említett Stefánia belga királyi hercegnő második férje vásárolta meg.

A téglalap alakú épület részben alápincézett, és három egyszerű elrendezésű traktusból áll. A pince az épület déli részén található. A kastélyhoz tetőtér is tartozik. A jellegzetes és művészi elemekkel díszített főbejáratként szolgáló oszlopcsarnok vagy portikusz az északnyugati homlokzaton található. Az épületnek van egy másik bejárata is a délnyugati oldalon, amely a parkba vezet. A 20. század ’70-es, majd ’90-es éveiben részleges felújításon esett át a kúria, a munkát azonban nem fejezték be. Évekig az enyészet volt itt az úr, az épületet semmire sem használták, állapota leromlott, megsérült a pince statikája is, leszakadt a lépcső és a boltozat is a pincelejárat fölött. Ha továbbra sem történik semmi, akkor ez a patinás épület néhány évtizeden belül a semmittevésünk biztos áldozatává vált volna.

Pozsony megye azonban gondolt egy nagyot, és 2021-ben belevágott az épület teljes felújításába. A rekonstrukció három részből áll – a kastély, majd a mellette lévő kétszintes reneszánsz magtár helyreállításából, (mindkét épület kulturális műemléknek számít) és a kastélykert revitalizációjából. A kastély felújítási munkálatainak köszönhetően megújult az eredeti lépcső, az épület tetőcseréje is megtörtént, beleértve az eresz helyreállítását is.

A tetőt hőszigetelték, és új nyílászárókat építettek be. Felújították az eredeti kéményeket, valamint a tetőteret, a tetőtérben gipszkarton válaszfalakat, padlót, vízvezetéket és fűtőrendszert alakítottak ki. A tervek szerint a tetőtér szálláshelyként működik majd a továbbiakban. A földszinten és a pincében kreatív műhelyek kialakítását tervezik. A homlokzat is új vakolatot kapott, a területet körbekerítették, megépültek a bejárati kapuk és a parkoló is – az eredmény igazán megsüvegelendő.

Korszerű ökológiai látogatóközpont

A megyének persze konkrét tervei is voltak a felújítással. Pozsony megye legújabb és legmodernebb ökológiai látogatóközpontját hozta létre a felújított dunacsúni kastélyban. Így a hajdani nemesi kúria egy új életet kezdhet – mindannyiunk örömére. Az épületet és a hozzá tartozó kis parkot hivatalosan már április végén átadták, a nyilvánosság számára tartósan június elsejétől nyílik meg a látogatóközpont.

– Amit a látogató ma itt lát, összehasonlíthatatlan azzal, ahogy az épület három évvel ezelőtt kinézett. A kulturális műemléket teljesen felújítottuk, a belső terekben interaktív ismeretterjesztő kiállításokat hoztunk létre, a kertben pedig a dunai ártér növényvilágával ismerkedhet meg a látogató – mondta a megnyitón Juraj Droba, Pozsony megye elnöke. A dunacsúni ökológiai látogatóközpont egyedülálló helyen, a magyar és az osztrák határ közelében, illetve a Duna-ártéri Természetvédelmi Terület határán található.

– Az ökoközpont kaput nyit a természet felé, összekapcsolja a természetvédelem és a környezeti nevelés szakmai és gyakorlati tevékenységét, a gyermekek és fiatalok oktatására is nagy hangsúlyt helyez. A létesítmény természetvédelmi szervezetek számára egyfajta háttérintézményként szolgál majd, itt lesz az új székhelye például a DAPHNE Alkalmazott Ökológiai Intézetnek, de támogatja a határon átnyúló turizmust és az ökoturizmust is – tette hozzá Juraj Droba.

A megyeelnök kiemelte, hogy az ökoközpont létrehozása a szlovák, osztrák és magyar partnerek együttműködésének köszönhető az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott határon átnyúló Ecoregion SKAT és Ecoregion SKHU projekteken keresztül. A kivitelezési munkák és a kiállítóterek költségei meghaladják a 4,2 millió eurót.

Ennek megfelelően a látogatóközpont olyan nemzetközi hatókörrel rendelkező intézmény lesz, amilyen eddig még nem volt a megyében. Távlati célja a térségben működő környezeti oktatási központok koordinálása és módszertani támogatás nyújtása a környezeti nevelés és tájékoztatás terén.

Az ökoközpont ingyenes programokat, kirándulásokat is kínál majd az iskoláknak. Ennek megfelelően a kastélyban kilenc tanterem, emellett alkotóműhelyek és egy többfunkciós terem is helyet kapott. A felújított kastély épületében egy interaktív kiállítás is várja a látogatókat, amely a régió természeti örökségét, például a Duna-deltát vagy az ártéri erdőket mutatja be. A kertben pedig – a gyerekek nagy örömére – különböző élmény- és interaktív elemek találhatók, mint például az öntisztuló biotóp tavacska, madárfészkek vagy egy fapálya a vizes élőhely felett, egy totemoszloppálya, interaktív fal, „mezítlábas” élményút, valamint egy mentőállomás is a sérült állatok számára. 

meseblokk
A gyerekek élvezték a meseblokkokat
Fotó:  bratislavskykraj.sk
A gyerekek élvezték a nyílt napot

Mivel az időjárás is kedvezett, a gyerekek rendkívül élvezték ezeket az attrakciókat, mint ahogy a meseblokkokat is, amelyek szereplői és hősei ezúttal kizárólag az állatok voltak. 

Én nagyon élveztem a totemoszlopokon való mászkálást, meg azt is, hogy versenyezhettünk és kvízeken vehettünk részt, amelyekben az itt élő állatokról tettek fel nekünk kérdéseket. Volt, amit már tudtam, de új dolgokat is hallottam

– mondta az egyik kis látogató, Lili, aki a nagyszüleivel érkezett a látogatóközpontot bemutató nyílt napra. 

Nem csoda, a látogatóközpont ünnepélyes megnyitóján gazdag program várta az érdeklődőket egész nap: kísérőrendezvények, workshopok, az ártéri erdőkre és a Dunára fókuszáló alkotóműhelyek, animátorok és kulturális előadások. De megismerhettük a természettel kapcsolatos legnagyobb mítoszokat is, voltak ökológiára fókuszáló előadások: hulladékzsákos játék, műanyagvadász színház, komposzttörténet. 

A kastélytermekben kialakított interaktív kiállítást felnőtt és gyerek egyarán élvezte. Az első terembe lépve egy óriási maketten tekinthették meg a kastélyt és az azt körülvevő területet egy videóprezentációban.

– Nekem nagyon tetszett az a színes homokkal megtöltött láda, amelyben a kezemmel formálhattam én is a terepet úgy, ahogy az időjárás tette évszázadokon át. Az illatkerék is tetszett, mert megszagolhattuk, milyen parfüm készülhetne az itteni növényekből, például a kamillából – mondta Emma, az egyik kis látogató. Ezenkívül egy csónakban ülve interaktív hajókázást is tehettünk a Duna egyik oldalágán, vagy traktorban ülve egy szimulátor segítségével kipróbálhattuk a szántást is. Sok-sok élmény, amit nagyon élveztek a gyerekek. 

Fontos azt is megemlíteni, hogy a felújításnak köszönhetően a kastély megújuló energiaforrásokat használ majd, ilyen például a hőszivattyúval való fűtés. A klímaváltozás negatív következményeinek enyhítése érdekében is hajtottak végre intézkedéseket, nevezetesen a csapadékvíz visszatartásáról és későbbi felhasználásáról van szó, továbbá vízáteresztő felületeket is alkalmaztak és világos színeket használtak a környezet túlmelegedésének csökkentésére, vízelemet a mikroklíma javítására és a környezet hűtésére.

Az építési munkák során pedig egy korszerű gépet is alkalmaztak, melynek segítségével a kúria területén végzett feltárási és bontási munkák során keletkezett építési hulladékot és fölösleges talajt hasznosítani tudták. Ennek köszönhetően az újrahasznosítható anyagok nagyrészt fedezték az építkezés igényeit.

Pozsony megye törekvése egy korszerű, minden igényt kielégítő látogatóközpont létrehozása volt, amelynek segítségével erősíthető a gyerekek viszonya a természethez, s az ott tapasztaltak alapján ezt az elképzelést sikerült is megvalósítania. Az omladozó műemlékkastély a teljes felújítás révén nemcsak új külsőt és lelket kapott, hanem új tartalmat is, aminek köszönhetően az élet központjává, egyfajta relaxációs zónává válhat, vonzó környezetet teremtve a helyiek és a turisták számára is.

Megjelent a Magyar7 2024/20. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.