2022. június 17., 11:28

Egy Interreg nagyprojekt keretében átadtak egy varrodát Kassa Téhány városrészében

Kassa Téhány városrészében június 15-én délután került sor a budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI)  kezdeményezésére indított Future in hemp - Kenderben a jövő  - CCP (SKHU/1802/3.1/013)  elnevezésű, határon átívelő, szlovák-magyar uniós INTERREG V–A program keretén belül elsőként megvalósult  beruházás, egy felújított varroda épületének ünnepélyes átadására.

Kenderben a jövő
Médialapozó
Fotó: Molnár Gabriella
A varroda felújított épülete

Médiacsaládunk írott és mozgóképes beszámolóval elsőként és egyben eddig egyedüli felvidéki médiumként mutatta be a 7 012 325,74 euró összköltségű, a helyi adottságokra épülő gazdasági potenciál fejlesztését célul kitűző akciótervet. Ennek keretén belül, Kassa Megyében ezen a frissen átadott varrodán túl további alprojektek is zajlanak. A nagygéresi kézműves textilműhely esetében elkezdődött az üzembehelyezési eljárást megelőző, annak lebonyolításához szükséges hivatalokkal történő engedélyek intézése.

Épül a nagygéresi önkormányzat EXPO tudásközpontja, valamint a határ két oldalán fekvő Nagyrozvágy és Nagygéres között a valaha meglévő 4,3 km hosszúságban közvetlen átjárást biztosító közút építési munkálatai is kezdetüket vették. 

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke

A kassai varroda ünnepélyes átadásának szónoka, Gabri Rudolf, két alprojekt megvalósításának partnerszervezete, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke volt. A projekt rövid ismertetésén túl az elnök úr külön megköszönte az ünnepélyes átadón is jelen levő Gyimesi György parlamenti képviselőnek a nagygéresi útszakasz beruházásánál nyújtott segítségét.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Nádasi László, az NSKI igazgatóhelyettese

Az ünnepség nyitóköszöntőjét a Szász Jenő elnök által vezetett NSKI képviseletében Nádasi László igazgatóhelyettes mondta el. Örömének hangot adva, kiemelte, hogy a varroda az akcióterv első eredménye, amelyet majd reményeik szerint év végéig sorban követ a többi alprojekt befejezése, illetve átadása is. Köszönetét fejezte ki az áprilisban nyugdíjba vonult elődjének, kollégájának és volt főnökének, Molnár Györgynek sok éves kitartó szakmai munkájáért. Az ő nevéhez fűződik a projekt kezdeményezése, az illetékes szerveknél szükséges szorgalmazása, a bekapcsolódó szervezetekkel, partnerekkel való koordinálása és elindítása. Demetria Martoníková vállalkozóasszonyt, a varroda tulajdonosát példaként kiemelte. Véleménye szerint hozzá hasonló vállalkozókra lenne szükség a határmenti együttműködésben.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Gyimesi György, szlovák parlamenti képviselő

Gyimesi György, a szlovák parlament képviselője (OĽANO) beszéde elején megemlítette, hogy kevés helyre megy szívesebben, mint Kelet-Szlovákiába. Külön öröm számára, ha itt egy új munkahelyeket is biztosítani tudó fejlesztés vagy beruházás átadásának kapcsán jár. Hangsúlyozta, évek óta azt a véleményt képviseli, nyerünk azzal, ha a szlovák-magyar közös kulturális, baráti, nyelvi vagy akár történelmi kapcsolatainkat arra használjuk fel, hogy közösen alkothassunk és közösen szüretelhessük az együttműködésünk gyümölcsét.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Rastislav Trnka, Kassa Megye elnöke

Rastislav Trnka, Kassa Megye elnöke hangsúlyozta, hogy külön öröm számára, hogy az említett beruházási projekt a valaha a keleti régióban is termesztett ipari kenderen alapszik. Kiemelte, mennyire környezetkímélő és klímabarát növény is a kender, hiszen nullás karbonlábnyommal rendelkezik. Megyeelnökként büszke arra, hogy ilyen pozitív vonzatú vállalkozásfejlesztés átadásának lehet részese Kassa Téhány városrészében. 

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
dr. Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja

Dr. Hetey Ágota, Magyarország Kassai Főkonzuljaként azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy szívügye minden, ami a térségben történik. Mint mondta, végre előnyünkre használjuk a határt és határon átívelő programokat valósítunk meg. Mindkét oldalon, Észak-Magyarországon és Kelet-Szlovákiában is a határhoz közeli települések a legelmaradottabbak. Pedig az itteniek boldogulása is legalább annyira fontos, mint az ország bármely más részén élőké.  

Megemlítette még annak fontosságát, hogy a határon átívelő programok közösségeket kapcsolnak össze, megosztva ily módon egymással a szakmai és a gyakorlati tudást. Mint mondta, az elmúlt időszakok már bebizonyították, hogy egymást segítve remekül tudunk élni és meg tudjuk találni azokat a közös projekteket, amelyek a javunkat szolgálják. Külön gratulált mindenkinek, akinek része volt abban, hogy ez a valaha szebb napokat megélt növényre épülő akcióterv megvalósulhatott, hiszen ha csak egy ember is megtalálja itt a munkalehetőségnek köszönhetően a számítását, az egyben egy család megélhetését is biztosíthatja.
Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Ján Nigut, Kassa Téhány városrészének polgármestere

Kassa Téhány városrész polgármestere, Ján Nigut örömét fejezte ki, hogy a projekt egyik elemeként működő vállalkozás telephelye épp az általa vezetett körzetben talált méltó otthonra.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
A szalagvágást követően a varrodát átadottnak nyilvánították

Az ünnepi felszólalásokat követően, a nemzeti színű szalagok elvágásával a 4 emeletes varroda épületét hivatalosan is felavatták.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Demetria Martoníková, a varrodát működtető D & D Invest kft. ügyvezetője

Ezt követően tulajdonosa, Demetria Martoníková megköszönte az elnyert, több, mint százezer eurós anyagi támogatást, aminek hála fejleszthette vállalkozását.

Örül, hogy részese lehet egy ilyen nem mindennapi, környezettudatos szlovák-magyar projektnek és már csak azt várja, minél hamarabb megkaphassa az első türet kendervásznat a magyarországi beszállítójától.

Az épületben körbevezetve a megjelenteket, elmagyarázva a mit-hogyan-mikort, vizualizálta a vállalkozása jövőbeli működését.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
Erényi Tünde (a kamerától jobbra), az Interreg projektek kassai infopontjának vezetője

Kenderben a jövő. A jövő a múltra épül – az ipari kender feldolgozásán alapuló határon átnyúló gazdasági fejlődést fellendítő program első megvalósult felújítás-beruházásának ünnepélyes átadóján a beszédet mondó közszereplőkön túl az akciótervben résztvevő szlovákiai és magyar partnerek és a közélet jeles képviselői, köztük Peter Baloň, a Szlovák Beruházási, Régiófejlesztési és Információs Minisztérium határon átnyúló programok részlegének vezetője, Erényi Tünde, az Interreg projektek kassai infopontjának vezetője is jelen voltak.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
A szabószoba

Az átadás ünnepélyes részét követően, az épületet bejárva, kötetlen, tartalmas beszélgetések folytak a projekt résztvevőivel. A mosolygós Martoníková asszonnyal, a varroda tulajdonosával beszélgetve megtudhattam, hogy azt már 12 éve működteti. Eddig más helyszínen volt a műhely, de terv szerint július elsejétől, két varrónővel kibővülve már az új, komfortos telephelyen összesen 4 hölgy keze alatt kattoghatnak majd az ipari varrógépek.

Kenderben a jövő
Fotó:  Molnár Gabriella
A szabószoba melletti egyik kis varróműhelyben éppen párnahuzatok készültek

Főleg függönyöket és egyéb lakástextileket, dekorációkat varrnak megrendelésre, nagy tételben, heti 1-3 ezer méternyi anyagot megvarrva. Ritkább esetben, de magánszemélyek egyedi megrendeléseit is teljesítik.

Az épület felújításával kapcsolatban elmondta, hogy a szomszédban lévő romos épület ikertestvére volt az ő ingatlanja is. Naponta 20-30 ember szorgoskodott, hogy a rendelkezésükre álló nem egész egy év alatt azzá varázsolják a 4 szintet, amit az átadón is láthattak a megjelentek.

Kenderben a jövő
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.