Egy hét Koháry István szellemében

Szvorák Emese 2019. március 17., 13:43

Minden év márciusában, Koháry II. István, a csábrági nemes, születésének és halálának évfordulójáról emlékezik Fülek városa. Különösen igaz ez a II. Koháry István Alapiskolára, amely immáron öt éve viseli e jelentős történelmi személy nevét.

Fotó: II. Koháry István Alapiskola

Fülek legnagyobb magyar tannyelvű alapiskolája 2014-ben, fennállásának 50. évfordulója kapcsán vette fel II. Koháry István nevét. Az intézmény nem titkolt célja, hogy az iskola diákságával megismertesse a várkapitány életét, tevékeny munkásságát, őrizze és ápolja emlékét. Az intézményben március idusának hete idén is ennek jegyében telt. A tanárok ilyenkor még inkább igyekeznek a diákok kedvében járni, és játékos, szórakoztató, de a tudásukat is fejlesztő vetélkedőkkel készülnek a számukra.

A iskola Koháry-címének elnyeréséért az alsó és felső tagozat diákjai játékos vetélkedőkkel, rejtvényekkel, sportversenyekkel és egyéb, ügyességet kívánó versenyfeladatokkal kapcsolódtak be a megemlékezés folyamatába.

Képgalériánk:
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

„Mióta felvettük II. Koháry István tiszteletbeli nevét, kötelességünknek tartjuk, hogy a gyerekek minél többet tudjanak róla. A hét alkalmából szórakoztató kvízeket, vetélkedőket, tanulmányi versenyeket szervezünk, melybe iskolánk összes tanulója bekapcsolódik“- nyilatkozta portálunknak Bozó Roland, igazgató.  

A Koháry-hét rendkívül színes programot kínált a diákoknak. Az intézmény pedagógusai a rendhagyó hetet Koháry II. István életéről és munkásságáról szóló előadássorozattal kezdték, amelynek keretében a tanulók megismerhették a híres-neves várkapitányt. Az előadássorozatot egy-egy rendhagyó tanítási nap követte úgy az alsó, mind a felső tagozaton. Itt a tanulók évfolyamonként, osztályok közötti bajnokságok, játékos vetélkedők által adhattak számot tudásukról, kézügyességükről, rátermettségükről, állóképességükről, Koháry szellemében.

Képgalériánk:
Fotó: II. Koháry István Alapiskola

A hét utolsó napján a legügyesebb osztály, a legsikeresebb megoldó csapat büszkén vehette át az iskola vándorkupáját, az ún. Koháry-címet és a vele járó jutalmat. Lévén, hogy ez a március 15-ére, jeles nemzeti ünnepnapunkra esett, a cím odaítélését követően az alsó tagozat kisdiákjai tanáraik kíséretében, megkoszorúzták a városi temető honvéd sírjait, valamint az iskolában elhelyezett Koháry emléktáblát.

forrás: II.Koháry István Alapiskola, Dányi László, pedagógus

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS