2022. január 18., 19:25

Egy év alatt 67-tel csökkent Gúta lakosságának száma, az okát is megtudtuk

Míg Gúta lakosságának száma 2021. január 1-én 10 417 volt, a múlt év végére ez a létszám 67-tel, vagyis 10 350-re csökkent. A helyi újszülöttek száma 2020-ban 86, tavaly pedig már 96 volt. Egy év alatt 190-en távoztak az élők sorából, valamint 113-an költöztek el a városból, ám a helyükre 140-en érkeztek – tájékoztatta a Ma7-et Nagy Julianna, a Gútai Városi Hivatal lakossági nyilvántartással foglalkozó munkatársa.

Egy év alatt 67-tel csökkent Gúta lakosságának száma, az okát is megtudtuk
Fotó: cestovnyinformator.sk
Gúta látképe

"Örvendetes, hogy 2021-ben összesen 96 baba, egyformán 48-48 lány és fiú született városunkban, vagyis a helyi újszülöttek 10-tízzel többen voltak, mint 2020-ban, amikor összesen 86 gútai pici (45 fiú és 41 lány) látta meg a napvilágot. Mi tagadás, az első idei gyermek, Mochnáčová Mia Sofia csak az év 5. napján jött a világra a komáromi kórházban. Vele kapcsolatos olyan további adatokkal, mint a súlya és testhossza, nem rendelkezünk" – tudatta portálunkkal az illetékes hivatalnok.

Hozzátette, a helyi lakosok jelenlegi átlagéletkora 42,64 év, közülük a férfiaké alacsonyabb – 41,14, a nőké magasabb – 44,12 év, miközben a legidősebb lakosuk, Kovács Mária már 96 éves.

A halálozási adatok viszont sajnálatosak, vélhetően a Covid-19 miatt (is): „ A múlt évben 190 gútai lakos, közülük 103 férfi és 87 nő távozott az élők sorából, míg az elhunytak száma 2020-ban 53-mal kevesebb, vagyis 137 volt. Akkor is többen, azaz 75-en voltak a férfiak, 62-en pedig a nők“.

Kérdésünkre, hogy tavaly nőtt-e vagy csökkent-e a Gútán állandó lakhellyel rendelkezők száma és hányan, főleg milyen okból szüntették meg az ottani állandó lakhelyüket, illetve hányan költöztek be a Felvidék „legmagyarabb városába”, Nagy Julianna elmondta,

2021-ben összesen 113-an költöztek el Gútáról. A tudomásunkra jutott okok között több házasságkötés, válás és máshol történő lakásvásárlás szerepel. A távozók közül 30-an jelentkeztek be Komáromba, 6-an kiutaztak külföldre, a Gútát elhagyó többi lakos pedig főleg a környező településeken telepedett le. Ellenben jó hírnek számít az, hogy 140-en pedig beköltöztek Gútára“.

A születési, halálozási, be- és kiköltözési adatok összegzéséből kiderült, hogy 2021-ben 67-tel csökkent Gúta lakosságának száma.

Nagy Julianna megjegyezte, azzal kapcsolatos pontos adattal azonban nem rendelkeznek, hogy a helyi roma lakosság létszámának növekedése vagy csökkenése tapasztalható-e, illetve többnyire be vannak-e hivatalosan jelentve a helyi Dankó Pista-telepen élők is. „Tudomásom szerint a korábban bejelentett roma lakosok közül többen már nem tartózkodnak Gútán, viszont a telepen laknak olyan személyek is, akiknek nincs itt az állandó lakóhelyük“ – világított rá a kissé kusza helyzetükre.

Az utolsó kérdésünk nyomán elmondta, hogy még nem kapták meg a legutóbbi népszámlálás helyi nemzetiségi arányokra vonatkozó pontos adatait. Ezért arról még nem számolhatott be, hogy hány a helyi magyar, szlovák... lakos, s az egyes nemzetiségek létszáma csökkenő vagy növekvő tendenciát mutat-e a korábbi vonatkozó népszámlálási adatokkal összevetve.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!