2019. február 4., 18:04

Egy élet munkájáért járt a megbecsülés

Szakszon Anna igazán hűséges ember, immár 40. tanévét tölti a Bélyi Magyar Tannyelvű Alapiskolában. Losoncon a középfokú pedagógiai iskolában végezte tanulmányait nevelőnői szakon. Tudatosan készült arra, hogy a tanügynél helyezkedik majd el.

 

szakszon-anna.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Mivel az oktatási osztály azonnal felajánlott számára egy munkát, nem tartotta fontosnak, hogy továbbtanuljon. Ám amikor kiderült, hogy pionírvezető lesz, egy kissé elkedvetlenedett. Neki kellett megszerveznie mindent, ami az oktatáson kívüli tevékenységnek minősült.

Az első elismerés azonban nem váratott sokáig magára: ahogyan feldíszítette a teljes épületet, azzal mindenkit őszintén meglepett. Vallja: olyan igényes, kitűnő kollektívába került, hogy ez a tény mindig átsegítette őt a nehézségeken, s alighanem ez tartja őt még ma is ott. Bár közelebb is kaphatott volna azóta munkát,  munkatársait nem volt szíve elhagyni. A tantestület el is nyerte a Példás Kollektíva megtisztelő címet.

Alig vártuk, hogy mehessünk munkába, egyszerűen szerettünk együtt lenni, élveztük egymás társaságát

- emlékezik.

1990-ben, miután megszűnt a pionírszervezet, alsó tagozatos pedagógus lett. Ezt a munkát is  szívesen végezte. Elsők között iratkozott be a Sárospataki Tanítóképző Kihelyezett Tagozatára, hogy továbbtanuljon. Közben a felső tagozaton is megfordult, sőt amíg nem volt az igazgatónak titkárnője, az adminisztratív feladatokat is ellátta. A 2000-es évek elején – alighanem kitűnő szervezőképességének köszönhetően -- igazgatóhelyettesnek választották. Kérte, hogy ebben ne csak az igazgatói akarat érvényesüljön, a tantestület is erősítse meg támogatásával. Kérése meghallgatásra talált.

Azóta csoportjaival -- egy-két év kivételével — állandó résztvevője a Duna Menti Tavasznak,

a szerkesztett népi játékok kategóriában gyémántsávosak lettek, míg a felső tagozatos diákokból alakult gyermek színjátszó csoportjával aranysávot ért el.

Egyszer már kitüntette munkájáért a Magyar Pedagógusszövetség, illetve elismerésben részesült a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet fennállásának X. évfordulója alkalmából. Most, januárban azonban különösen rangos elismerést vehetett át, hiszen Sátoraljaújhelyben a Magyar Kultúra Napján Szamosvölgyi Péter polgármester Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában egyedüli felvidékiként ismerte el munkáját.

Az oklevél átadása Széphalmon
Fotó:  ismeretlen
Az oklevél átadása Széphalmon

Anna azonban nemcsak a munkahelyén, a falujában, Zétényben is teszi a dolgát. Alpolgármesternek választották, ő a helyi Csemadok szervezet vezetője, 2011-től pedig a Bazsarózsa népdalkör is őt tekinti vezetőjének. Jobb kezének Csarnakovics Angélát tartja, akivel együtt sok mindent kitalálnak és megvalósítanak.

Az oklevél
Fotó:  Zsebik Ildikó
Az oklevél

Az akaraterő visz minket előre — vallja.

Mindent, amit másutt látunk és tetszik, igyekszünk szülőfalunkban is megvalósítani. Még mindig tudunk örülni, lelkesedni, a megbecsülés pedig külön inspirál. Így lett Zéténynek 2009-ben tájháza, működő kemencével, halászati eszközök kiállításával, szövőszékkel…

Már hat alkalommal tartottak tematikus Csemadok Napot, ahol autentikus módon mutatták be a halászat, a káposztataposás, a kukoricatörés, az aratás tudományát, de rendeztek már a falu lakóinak falusi nagykarácsonyt is, ahonnan az ingyen toroskáposzta és a kultúra /Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dániel közreműködésével/ sem hiányzott. Örömmel mondja: hozzájuk mindenki szívesen jön vissza, mert Zétényben nagyszerűen érzik magukat a vendégek, hiszen egyszerű, ám őszinte, szeretetteljes fogadtatásban részesülnek.

Köszönőlevél
Fotó:  Zsebik Ildikó
Köszönőlevél

Anna abban is szerepet vállalt, hogy falujának testvértelepülései legyenek: a szerb Versec, a kárpátaljai Jánosi, a magyarországi Helvécia és az erdélyi Csíkkarcfalva. Valamennyi tiszteletére áll a faluban egy-egy kopjafa, ráadásul olyan irányban és olyan arányos távolságban egymástól, ahogyan a térképen is fellelhetőek. De van ajándékba kapott kopjafájuk, székely kapujuk is, sőt a Csukás családnak létezik zétényi eredetű családtagja is, ezért azok szintén adományoztak a falunak egy kopjafát./ Csukás István író is ennek a tágabb családnak a tagja!/

Elérték, hogy van egy szép szabadtéri színpaduk, egy könyvtáruk, egy játszóterük is.

Nyaranként meg Csemadok-tábort szerveznek a gyerekeknek, ahonnan nem hiányozhatnak a drámajátékok, a néptánc és a kirándulás. Mindez az igényesség és a minőség jegyében zajlik.

 

       

 

szakszon-anna.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.