2021. június 22., 19:39

Édes Esterházy piknik Galántán - Képekkel

Remek hangulatban, a közel 35 fokos hőséggel dacolva zajlott le a hétvégén a nyári kultúrszezont megnyitó „Édes Esterházy piknik” a galántai neogótikus Esterházy kastély parkjában.

Esterházy piknik 2021
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Századeleji szórakozás

Az Esterházy pikniknek már hagyománya van a mátyusföldi Galántán, ilyenkor mindig összegyűlnek az Esterházy kastély kedvelői, hogy a nemesi szépségű neogótikus kastély parkjában családias hangulatban töltsenek el egy délutánt.

Slávik Andrea, a program főszervezője elmondta, egy kicsit meg akarták újítani a piknik eddigi jellegzetes történelmi vonását, így idén nem hagyományőrző csoportok bemutatóira, hanem a korábbi Édes emlékek (Sweet memories) Interreg projektre építve cukrászati bemutatóra építették fel a műsor vonalát. A piknikre idén házi ízeket visszaadó finomságokkal is lehetett nevezni, szakmai zsűri választotta ki a benevezett édességek közül az első három díjat.

A közönségnek és a Katarína Tokovičová cukrászművész által vezetett zsűrinek egy házias ízű, lisztmentes máktorta, málnás cheesecake és különleges mézeskalács torta nyerte el leginkább a tetszését, a díjak Galántára, Vágsellyére és Érsekújvárba kerültek.

Esterházy piknik 2021
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Az édes verseny díjazottjai az értékelőkkel

A piknik helyszínén festőverseny is zajlott, önjelölt festőpalánták vitték vászonra akvarellel az Esterházy kastély tornyának mását.

Igazán különleges, és színes szempontú munkák születtek. A festményeket a napokban a verseny fővédnöke, Pomothy László festőművész értékeli majd. A legjobb festő pedig egy akvarell festői workshopon való részvételt kap ajándékba.

Esterházy piknik 2021
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Festmények az Esterházy kastély tornyáról

A pikniken kiállították a múlt és jelen Galántájának fotómontázsait, amelyek a kastélyért dolgozó polgári társulás megrendelésére készültek. A vászonra kinyomtatott képekből a társulást támogatni kívánó művészetpártolók a Galántai kastély kedvelői rendelhetnek is maguknak a polgári társulás vezetőségénél.

Esterházy piknik 2021
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
A múlt- jelen fotók vászonra nyomva

A piknik résztvevői egy cukrászati bemutatón is részt vehettek, amelyen Katarína Tokovičová cukrászművész mutatta be a francia mousse édesség díszítésének titkait.

A piknik előjátéka volt az augusztus végén megrendezésre kerülő Esterházy történelmi játékok eseménynek – amelyen hagyományőrző csoportok mutatják be a vezekényi csatában elhunyt Esterházy grófok temetését

– magyarázta Takáč Zsolt, a pikniket szervező Galántai Neogótikus Kastély polgári társulás elnöke, aki a történelmi játékokon gróf Esterházy Pál megtestesítője korhű viseletben.

A szervező ezúttal is belebújt a neves galántai gróf bőrébe, grófi viseletben adta át a díjakat a cukrász-verseny nyerteseinek.

Esterházy piknik 2021
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék