2020. február 25., 09:45

Ebed: kis falu, nagy lehetőségekkel

„Kis község vagyunk 1150 körüli lakossal, kevés pénzből gazdálkodunk, ezért nagyon meg kell gondolni mire és mennyit költünk. Mi is, mint a települések java leginkább pályázatokból tud felújítani, fejleszteni” – mondja el beszélgetésünk kezdetén Vajda Mónika polgármester asszony.

Médialapozó
Kultúrház

Ismerteti, a közelmúltban lett sikeres a „Wifi for EU” pályázatuk. Ennek kimondottan örülnek, mert hét kinti és öt benti szabadon hozzáférhető wifi pontot tudnak létrehozni a község különböző részein, ezekre okostelefonok segítségével bárki rácsatlakozhat. Másik sikeres pályázatuk a könyvtárhoz kötődik, a Kultminortól kaptak támogatást a könyvtár könyvállományának bővítésére.

Ami még a könyvtárral összefügg, az egy védett munkahely létrehozása a könyvtárban. Egyelőre függőben van, de nagyon remélik, hogy a munkaügyi hivatal pozitívan bírálja el kérelmüket.

Minden percben várják Interreges projektjük eredményét, amit biciklis pihenő létesítésére adtak be testvértelepülésükkel, Táttal közösen. Ez a pihenő az Eurovelo kerékpárút részét képezné, és a templom mögött épülne fel. Fedett pihenőt, mellékhelyiségeket és free wifi pontot terveztek oda. Ez a kerékpárút, amely Pozsonyt köti össze Párkánnyal szakaszokban készül, de több része csak a turista térképeken szerepel, így az ebedi szakasz is.

Persze olyan is van, hogy nem megy át a projekt. Játszótérre tavaly például sikertelenül pályáztak, ezért ezt a beruházást a község saját forrásból finanszírozta.

Pályáztak még a Bethlen Gábor Alaphoz, hogy színdarabot és gyermekműsort tudjanak a községbe meghívni. Van egy tájháznak való öreg épület, annak megmentésére is próbálnak a minisztériumtól pénzt kérni, valamint táblák kihelyezésére azokhoz a konténerekhez, amelyek az osztályozott hulladék gyűjtésére szolgálnak. Ezek alapján a lakosok pontosan tudnák, milyen hulladékot melyik tárolóba kell gyűjteni. A Környezetvédelmi Alaphoz pedig traktorvásárlásra nyújtottak be projektet, amivel több feladatot is el tudnának látni a községben.

+2 kép a galériában
Megosztás