2021. június 4., 08:59

Dupla szivárvány a bakai templom felett

Ez látható azon a fotón, amivel Mészáros Csaba természetfotós, a Dunavit polgári társulás egyik alapítója és alelnöke különdíjat nyert a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Magyar szemmel című fotópályázaton, melyre több mint tízezer fénykép érkezett. Minden felvidéki szívét megdobogtatja, ha rátekint erre a képre, mert az élet, a megmaradás és az összetartozás reményét sugározza. Meg azt is, hogy csodás hely a Csallóköz, ahol jó élni.

Dupla szivárvány a bakai templom felett
Fotó: Mészáros Csaba

De hogy született ez a gyönyörű felvétel?

„A saját teraszomról készítettem, van annak már vagy négy éve. Valamikor tavasszal, májusban, eső után lehetett. Munkából hazatérve kimentem a teraszra és akkor szemem elé tárult ez a csodás és ritka látvány. Teljes dupla szivárvány, mely boltívként fogja körbe falunk templomát. Berohantam a fényképezőgépért, sok időm nem volt a rákészülődésre, hisz ilyenkor csak 1-2 perc áll rendelkezésre.”

A fotó azért is kedves nekem, mert a teljes dupla szivárvány viszonylag ritka, és ráadásul még a templom is pontosan a kép közepén van. A felvétel közvetlenül naplemente előtt készült, s van benne valami derű, életöröm, pozitív kisugárzás”

– osztja meg velünk a kép születésének történetét az alkotó.

Csaba számítógépes grafikusként kezdte a pályáját, de már több mint húsz éve foglalkozik fotózással. Jól tudja, hogy a legszebb fotók alkonyatkor, illetve napfelkeltekor készülnek, de eső után is szép képeket lehet lőni. A természetfotósnak sok türelemre és kitartásra is szüksége van, hiszen néha órákig is várni kell az alkalmas pillanatra, amiből jó fotó készülhet.

Olykor persze teljesen váratlanul adódik olyan helyzet, hogy azt le kell fotózni. Ilyenkor a gyorsaság a legfőbb szempont, az ember előkapja a fényképezőgépet vagy, ha az nincs kéznél, hát a mobilját. Ahogy ő mondja, ma már mindenkinek a zsebében ott lapul egy fényképezőgép.

Akinek van érzéke a fotózáshoz, az akár mobillal is tud szép képet csinálni, hiszen egyre jobbak a mobilkamerák is, de a fényképezőgépet sosem tudják utolérni. Egyáltalán nem mindegy, honnan és hogyan kapjuk le, amit szeretnénk, nem elég csak meglátni valamiben a lencsevégre kívánkozó dolgot. Hiába van valakinek drága fényképezőgépe, ha ez a látás, ami egyébként sok gyakorlással fejleszthető, hiányzik”

– avat bele a fotózás tudományába.

A csallóközi fotós véletlenül szerzett tudomást arról, hogy meghirdették ezt a fotópályázatot és úgy gondolta, beküld rá néhány felvételt. A fotókat szakmai zsűri díjazta, de a leválogatott képekre a közönség is szavazhatott. Nagy örömet szerzett neki az elismerés és az, hogy ennek köszönhetően nyáron kiruccanhat Kárpátaljára, ahol még nem járt, és ahová már nagyon régóta szeretett volna eljutni.

Csaba titkolni sem tudná, hogy mennyire imádja a természetet, a csallóközi tájat, épp ezért két társával együtt egy éve létrehozták a Dunavit polgári társulást, melynek fő célja, hogy visszahozzák a természetet a Csallóközbe. 

Szeretnék, hogy abból, amit a mezőgazdaság elvett, valami visszajöjjön. Vizes, fás élőhelyek kialakítását tervezik ebben a szépséges régióban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.