2018. július 9., 16:26

Darócok találkozóját szerveztek Nagydarócban

Falunappal egybekötött településtalálkozót tartottak a Losonci járásbeli Nagydarócban, július 7-8-án. A nyolcadik alkalommal rendezett Nagydaróc Európa polgára elnevezésű rendezvényre Horvátországból Várdaróc, Magyarországról Kardos,-Fülpös,-és Tibolddaróc, Romániából Nádas, -Király, -Bálványos, -és Pusztadaróc, Szlovákiából pedig Panyidaróc települések képviselői érkeztek.

daroc40.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A történelmi Magyarország területén tizenhárom Daróc nevű település volt, amelyek ma már a Délvidéken, a Felvidéken, Erdélyben, illetve Magyarországon találhatók. A településeket 2007-ben egy magyarországi motoros csapat Kárpát-medence-szerte felkutatta azzal a céllal, hogy közös múltjukat, értékeiket megismerjék. Azóta szinte minden évben szerveznek közös találkozót.

„Rendezvényünket összekötöttük a néptáncfesztiválunkkal, nálunk ez egy nagy rendezvény. Mintegy 20 néptánccsoport vesz részt, 400 fellépővel. Ezzel gondoltuk összekötni a Darócok találkozóját”- tudatta Micheli Zsolt, Várdaróc polgármestere.

Fotó:  Szvorák Emese

„Kalotaszeg Erdélynek egy olyan régiója, ahol a tájjellegnek megfelelően a népviseletben, népi varrottasokban, a néptáncban nagyon áldásos és gazdag hagyományőrző munkát tudnak még ma is felvállalni, megélni az emberek. Ennek egy kicsiny szeletét szerettük volna mi magunk is megmutatni a találkozón”- tette hozzá Juhász Klára nádasdaróci lelkész. A település nevének eredetéről több változat is kering a köznyelvben.

„A darócok - a leginkább elfogadott változat szerint - királyi vadászok voltak. A Daróc nevű települések általában erdőközeli települések, ahol vadakat lehetett elejteni. Ezeket a királyi vadászokat nem úgy kell elképzelni, mintha csillivilli lovagi ruhában lennének, hanem egy egyszerű daróc ruhában, mint az a durva posztó, amit például a második jelentéseként is szoktak emlegetni”- magyarázta Pribéli Attila Tibolddarócról.

Fotó:  Szvorák Emese

Minden találkozót kopjafaavatással koronáznak meg, ami emeli az ünnep fényét. De kultúrműsor, sólymász-és íjászbemutató, illetve helyi ínyencségek kóstolója is színesítette a rendezvényt, melyen a több mint 20 év kihagyás után újraszervezett Csemadok alapszervezet is bemutatkozott.

„Halászlét főztünk, mivel a Csemadok sok tagja halász ember, és úgy döntöttünk, hogy akkor ezt meg kell mutatnunk. Ez volt az első ilyen nyilvános megjelenésünk, ahol már a Csemadok legtöbb tagja jelen volt, és aktívan tevékenykedett”- mondta Kapsa Mónika, a Csemadok helyi elnöke, aki szerint Nagydarócon is igénylik az emberek a kultúrát, ezért fontos, hogy többet tegyenek érte.

A Daróc találkozók emlékét egy album őrzi, mely a jövőben további új élményekkel, emlékekkel gazdagodik.

daroc40.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék