2019. október 17., 17:00

Dán sertésfarm: Gúta küldöttségét fogadta a környezetvédelmi miniszter

A Gúta határába, Stagnócára tervezett dán sertéstelep megépülését ellenző petíció lezárását követően, október 17-én Sólymos László környezetvédelmi miniszter fogadta a 9109 aláírást tartalmazó petíciós íveket neki átadó négytagú küldöttséget. Halász Béla, a petíciós bizottság elnöke portálunknak elmondta: a tárcavezetővel a városukból hiányzó szennyvíztisztító állomás ügyéről is tárgyaltak.

Sólymosnál gútait
Fotó: Gútai petíciós bizottság

Arról már korábban beszámoltunk: a nagymegyeri székhelyű, dán érdekeltségű Dan-Slovakia Agrar (DSA) részvénytársaság Gúta határában, Stagnócán szeretne sertésfarmot létesíteni, illetve a már meglévőt kibővíteni. A helyiek heves tiltakozását elsősorban az állatok alom nélküli tartása váltotta ki. A DSA által Nagykeszin, Nagymegyeren és Szőgyénben működtetett disznófarmok közelében élők ugyanis folyamatosan panaszkodnak a sertéstartással járó bűz és a környezetvédelmi kockázatok miatt. Úgy vélik, hogy azok léte a környék ivóvízkészletének minőségét is negatívan befolyásolhatja.

Nem csoda, hogy a stagnócai terv is jogos aggályokat váltott ki, hiszen ott a dán agrárvállalat évi 56 ezer sertést kíván felnevelni. Az állatok szükségleteinek folyamatos biztosítása az érintett másodosztályú utak megnövekedett teherforgalmát, valamint az ottani ingatlanok értékvesztését is eredményezné, ami szintén nem kívánatos.

Az augusztus elején indított aláírásgyűjtéshez a gútaiakon kívül a környező falvak, valamint Komárom, Keszegfalva és Kamocsa lakosai is csatlakoztak. Továbbá az interneten elérhető online-petícióhoz Szlovákia több szegletéből érkeztek aláírások. Halász Béla, a gútai petíciós bizottság elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtés kapcsán megmutatkozott széleskörű összefogás is azt bizonyítja, hogy ez az egész Csallóköz közös ügye.

„Ma délelőtt Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével, Koczkás Beáta alpolgármesterrel és Finta Zoltán hivatalvezetővel együtt hivatalában fogadott minket Sólymos László környezetvédelmi miniszter, akinek átadtuk a 9109 aláírást tartalmazó petíciós íveket. Azok közül az online-petíció során 2375 aláírás gyűlt össze. A tárcavezetővel negyven percig beszélgettünk a tervezett dán sertésfarmról és annak esetleges negatív következményeiről, valamint a Gútán hiányzó szennyvíztisztító állomás ügyéről. A miniszter úr és az egyeztetésen ugyancsak jelen levő, érintett osztályvezető már tisztában volt a helyzettel. Elhangzott, hogy minisztériumuk nem támogatja az ilyen jellegű farmok létesítését, a vonatkozó jogszabályok értelmében megvizsgálják az általunk emelt kifogásokat, s a petíciónkra is válaszolni fognak. Egyébként engem eddig is írásban folyamatosan tájékoztattak az üggyel kapcsolatos fejleményekről. Optimizmus tölt el a mai találkozó után“ – tájékoztatott.

Hozzátette: bizottságuk hamarosan a dán vállalkozót is szembesíteni akarja a petíció végeredményével.

Meghallgatjuk az álláspontját, remélve, hogy hajlandó elállni a tervétől. Ha arra mégsem lesz hajlandó, akkor folytatjuk a tiltakozó akcióinkat. Nem adjuk fel a harcot!

– szögezte le.

„A másik téma pedig a szennyvíztisztító állomás ügye volt, ugyanis Gúta az egyetlen olyan szlovákiai város, amely azzal még mindig nem rendelkezik. Megbeszéltük, hogy annak kapcsán honnan, milyen anyagi eszközöket lehetne igényelni. A miniszter úr elmondta, hogy a közeljövőben elfogadnak egy határozatot annak érdekében, hogy a környezetvédelmi alapon keresztül nyíljon lehetőség támogatások lehívására. Kérte tőlünk azt, hogy a tervdokumentációtól kezdve az építkezési engedélyig minden szükséges iratot készítsünk elő, s azok birtokában az említett határozat elfogadása, illetve a vonatkozó kiírás közzététele után gyorsan beadhassuk a pályázatunkat. A projektdokumentációnk már elkészült, s folyamatban van az engedélyeztetés, amit igyekszünk felgyorsíttatni, hogy ki ne fussunk majd az időből. Valószínűleg 2020 első negyedében jelenik meg a pályázati felhívás. A tervek szerint a vízművek jelenlegi területén épül majd fel a szennyvíztisztító“ – zárta tájékoztatását.

Megosztás
Címkék