2021. március 8., 12:05

Csontváry emlékház nyílik Gácson

Csontváry Kosztka Tivadar emléke előtt tisztelegve, Gácson hamarosan emlékházzá alakítják az egykori iskola épületét. A magyar-szlovák határon átnyúló együttműködés keretében a salgótarjáni Dornyai házban Mustó János emlékház létesül.

Fotó: mynovohrad.sme.sk/Radovan Vojenčák

A Nógrád és Polyána Turisztikai Desztinációs Menedzsment ügyvezető igazgatója, Tomáš Krahulec elmondta: a Losonci járásban található Gács, valamint a magyarországi Salgótarján közötti határon átnyúló együttműködési projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozza. Ennek köszönhetően Gács község mintegy 637 ezer euróban részesül.  

Az épület nem csak Csontváry festményeinek és a gyógyszertárának bemutatására szolgál majd, melyet 10 évig működtetett a faluban, és ahol több világhírűvé vált művét is tárolta, hanem a Forgách család történetével, illetve a helyi fazekasműhely működésével is megismerteti a látogatókat.

cultura-csontvary-onarckep.jpg
Fotó:  Archívum

„Az emlékház úgynevezett információs pontként is szolgál majd, amely átfogó tájékoztatást nyújt a régióról" - tette hozzá Alexander Udvardy, Gács polgármestere, aki szerint ez a fejlesztés még vonzóbbá teszi Gácsot a turisták számára.

A projekt magyarországi partnere a Salgótarján feletti erdőparkban található egykori Dornyai turistaház fejlesztését tervezi, amely Mustó János szlovák származású festőművész munkásságának bemutatását is szolgálja.

Az épületben művészeti műhelyek, különféle kulturális rendezvények, kiállítások és szlovák nemzetiségi programok kapnak helyet.

A határon átnyúló együttműködés keretében a projektpartnerek a nógrádi régió egyedülálló kulturális és történelmi értékeit kívánják hangsúlyozni.

Szeretnénk régiónkat vonzóvá és élményekkel teli hellyé varázsolni”

– zárta Krahulec.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.