Csontváry emlékház létesül Gácson

2020. július 31., 18:30
Szvorák Emese

A turizmus fejlesztését megcélzó határon átnyúló pályázatnak köszönhetően, Gács község mintegy 600 ezer eurót kap, melynek segítségével az egykori óvoda épületét multifunkciós Csontváry emlékházzá alakítják át.

Fotó: mynovohrad.sme.sk/Radovan Vojenčák

Gács önkormányzata, a magyarországi Salgótarjánnal közösen, tavaly nyújtotta be azt az Interreg projektet, melynek eredményeként a világhírű festőművészre, Csontváry Kosztka Tivadarra fókuszáló falumúzeumot és egy idegenforgalmi irodát alakítanak ki Gácson. Mindkettő az egykori óvoda épületének felújításával jönne létre.

„A sikeres projektnek köszönhetően Salgótarjánnal közösen több mint 1,2 millió eurót nyertünk. Ennek a felét az óvodaépület felújítására fordítjuk”- nyilatkozta Alexander Udvardy polgármester.

Elmondása szerint a felújított épületben a múzeum mellett további helyiségek jönnek létre, melyek közösségi térként, kézműves foglalkozások és különféle workshopok színhelyeként fognak szolgálni, de kávézó és szabadidőpark is létesül. A projekt megvalósítását várhatóan a jövő évben kezdik.

Csontváry emlékház
Fotó: mynovohrad.sme.sk/Radovan Vojenčák

A projekt magyarországi partnere a Salgótarján feletti erdőparkban található egykori Dornyai turistaház fejlesztését tervezi. Helyiségeiben művészeti műhelyek, különféle kulturális rendezvények, kiállítások és szlovák nemzetiségi programok kapnak helyet.

Gácson az elmúlt években egyébként egyre hangsúlyosabb szerepet kapott Csontváry kultusza. Az önkormányzat és losonci társszervezők együttműködésével tavaly emléktáblát avattak a gyógyszerészből lett festőművész emlékére, aki 1884 és 1919 között életének jelentős részét töltötte a településen. Idén pedig átadták a megyei támogatásból és saját forrásból felújított egykori Losonc-Gács vasúti szárnyvonal egyik helyi épületét, amelyben vasúttörténeti kiállítást rendeztek be. Az épület mellett viszont két többnyelvű (szlovák, magyar, angol) információs tábla kapott helyet, melyek közül az egyiken Csontváry Kosztka Tivadar életéről lehet olvasni.  

Kövesse facebook oldalunkat is!