2019. február 28., 19:27

Családbarát rendelőt alakított ki Rákay Anna radiológus

A Rimaszombatban élő, ám Rozsnyón praktizáló Rákay Anna radiológus is sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapnál, s a támogatásnak köszönhetően egy olyan diagnosztikai készülékhez jutott, amellyel hatékonyabban és szélesebb körben tudja végezni a munkáját, továbbá családbarát rendelő kialakítására is lehetősége nyílott.

img_3616.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Rákay Anna radiológus szakvizsgával rendelkezik és az orvosi kamara engedélyével 2011 óta működtet magánrendelőt Rozsnyón. Gebe Éva nővérnek is több mint 20 éves kórházi gyakorlata van asszisztensként. Ketten együtt szakképzett csapatot alkotnak és több éve már vállalkozásként is sikeresen működik a radiológiai rendelő.

A radiológus olyan orvos, aki a betegségek, daganatok, belső sérülések és elváltozások diagnosztizálására specializálódott, képalkotó diagnosztika segítségével. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus röntgenképek, ultrahang, komputertomográfia (CT), mágneses rezonancia (MR) segítségével állapítjuk meg, hogy mi baja a páciensnek és ő ez alapján konzultál az orvosával a további kezelést illetően. Szóval mindent, ami az emberi test belsejében látható, azt mind ábrázolni tudjuk – magyarázza Rákay Anna, hozzátéve, hogy a Rozsnyói járásban a járási kórházon kívül egyedül az ő rendelőjük végez általános ultrahangos kivizsgálásokat. Nem ritka, hogy betegeik 25-30 km-es távolságból utaznak be, sőt már a szomszédos Nagyrőcei járásból is érkeznek, mivel ott csak egy röntgenológus végez hasonló vizsgálatokat, ő is csak távúton.

Fotó:  Fábián Gergő

 „Mivel rendelőnkben magyarul beszélünk, viszont a kórházi diagnosztikai osztályon jelenleg egy magyarul beszélő orvos sem dolgozik, rendelőnket az idősebb generáció és a magyar kisgyermekes szülők is előnyben részesítik” – mutat rá Rákay Anna.

A Bethlen Gábor Alap (BGA) hatmillió forintos (csaknem 20 ezer eurós) támogatásán keresztül most egy olyan modern hordozható ultrahangos készüléket sikerült vásárolnia, amely hiánypótló eszköznek számít az egész régió egészségügyi ellátásában.

A Logiq V2 egy komplett rendelői technika, amely egy speciális programmal ellátott (leginkább a laptophoz hasonlítható) gépből, az ahhoz csatlakozó szondákból és mozgatható állványból, valamint a hordozható nyomdagépből áll. Fő előnye, hogy komplex kivizsgálásra használható és mobilis, azaz a doktornő akár házhoz is mehet, ha úgy kívánja a beteg állapota.

„Könnyen összecsomagolható egy táskába, és az ember oda megy vele ahová akar. A korábbi gép most is ott van a rendelőben, az mintegy 70 kilót nyom és nem szállítható, ennek viszont mindössze 7 kg a súlya. Szükség szerint el tudjuk vinni például egy gyermekorvos rendelőjébe is, kényelmesebbé és egyszerűbbé téve ezáltal a vizsgálatokat”- fogalmazott a radiológus.

A készülékbe több program van beépítve: a felszíni és bőr alatti apró dolgokat és a test mélyebben lévő részeit, az inakat, ereket is lehet vizsgálni vele. Az újszülötteknél prevenciós jelleggel a vese és agy kivizsgálása kötelező, hogy megállapítsák nincs-e veleszületett elváltozása, rendellenessége a babának. A felnőtteknél a leggyakoribb szűrővizsgálat a pajzsmirigyet és a nyaki ütőeret érinti, de az epekő, a vesekő, gyulladások, húzódások is tökéletesen diagnosztizálhatók általa. Ez az új ultrahangos berendezés annyiban specifikus, hogy nincsen benne röntgensugárzás, nem terheli a szervezetet, a vizsgálat tehát teljesen fájdalommentes.

A BGA támogatásának köszönhetően a pályázati pénzből az eszköz megvásárlásán túl egy gyereksarok kialakítására is lehetőség nyílt. A gyerekbútor, a színes szőnyeg, a játékok már a rendelőben várják a legkisebbeket, akiket sokszor nem is a kivizsgálás miatt hoznak magukkal szüleik, hanem mert nincs hol hagyni őket. A tervek között szerepel még egy monitor felszerelése a falra, amin mesét is nézhetnek majd a várakozó gyerekek. 

"Észrevételem szerint még mindig kevés a családbarát magánrendelő és ezzel szeretnénk az orvos kollégáknak megmutatni, hogy igen is lehetséges a családias környezet megteremtése orvosi rendelőben is" – zárta Rákay Anna.

img_3616.jpg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék