cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. február 25., 09:40

Busók jártak Köbölkúton - KÉPEKKEL

Kiszabadultak a busók Mohács környékéről és Köbölkút utcáin kiabálva, csörömpölve kántálták: „Maskarások bolondok, rázzátok a kolompot. Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él”.

busójárás Köbölkút
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Csepiga Gizi tanító nénitől jött az ötlet, jobb, ha ilyen járványhelyzetben a gyerekek nem maszkabállal ünneplik a farsangot, de valami szabadban is űzhető, élményt nyújtó elfoglaltsággal. Így esett a választás a busójárásra. A Stampay János Alapiskola diákjai nevelőik és tanítóik segítségével örömmel fogtak a maszkok elkészítésének. Most nem a kié a szebb, de a kié a csúnyább kategóriában versenyeztek, mert hiszen a csúnya, ijesztő maszkos alakok elől mindenféle baj futva menekül.

busójárás Köbölkút
Fotó:  Bokor Klára
A tájház udvarán egy nagy tüzet raktak és mindenki beledobta a rosszat megszemélyesítő bábuját a tűzbe. Danczi Mónika hitoktató vezetésével a gyerekek a tűz körül mondókáztak, énekeltek, játszottak, vidáman szórakoztak. Szőcs Ferenc polgármester is kilátogatott közéjük.

„Köbölkúton nem volt ilyen népszokás, most próbálkoztunk vele először. A gyerekeknek elmagyaráztuk a szokás eredetét, mibenlétét és mindenki élvezettel kapcsolódott bele. Az utcákon vidáman visszaintegettek nekünk, mi pedig jó sok élménnyel lettünk gazdagabbak” – fogalmazott Danczi Mónika és hozzáfűzte, reméli a következő években is lesz folytatása e szép hagyománynak.

buso-2-copy
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.