2019. november 17., 13:20

Bővülő lévai játszóhelyek

A lévai játszótér-építési hullám novemberre érte el a Hviezdoslavova, a Mochovská és a Vojenská nevű utcákat, ahol jelenleg is folyamatban van az új játszóhelyek kiépítése. Szükség is van rájuk, hiszen Léván jelenleg közel 4500 tizenöt éven aluli gyermek él.

Lévai játszóterek
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Levice - detské ihriská (FB)

2016-tól egyre több lévai lakos panaszkodott a szocializmus évei alatt kialakított, de még mindig működőképes játszótéri elemek felszámolása miatt. Az illetékesek azért távolították el ezeket, hogy ne szegjék meg a balesetmentes mozgást és a felhőtlen szórakozást biztosító uniós szabványokat.

A lévai önkormányzati képviselők a 2017. február 16-i testületi ülésen hagyták jóvá a játszóterek kiépítésének koncepcióját érintő, a 2017–2020 közötti időszakra vonatkozó javaslatot,

amit Ervín Szalma, Miloš Zaujec és Ivan Murín terjesztett elő.

Ekkor határozták el azt is, hogy évente hat-hét új játszóteret hoznak majd létre. Erre a célra 2017-ben 30 ezer eurót különítettek el. Ebből a forrásból elsőként a Vinohrady lakótelep Školská utcájában alakítottak ki egy kis játszóteret. Egy évvel később, 2018-ban már egy központi integrált játszóhelyet is megnyitottak a Tekovská utcán, de egy-egy kisebbet a Rybníky 5 lakótelep Ľanová és Konopná utcájában is átadtak.

A játszótér-létesítés idei szakasza azért maradt novemberre, mert – miként arról a városháza szóvivője, Adriana Macáková is beszámolt – a közbeszerzés csupán októberben zárult le. Információink szerint a Hviezdoslavova utcai játszótér kiépítése mintegy 17 ezer euróba fog kerülni, míg a Mochovská utcaiért 25 ezret, a Vojenská utcaiért pedig 54 ezer eurót fizet majd ki a város.

Fotó:  Levice - detské ihriská (FB)

Az önkormányzat további forrást különített el az utóbb említett játszótér részleges körbekerítésére,

ami az ott játszó gyermekek biztonsága miatt fontos; egyrészt azért, hogy meggátolják a gyermekek úttestre történő kiszaladását, másrészt pedig a kóborló állatok miatt, amelyek nem ritkán éppen a játszóterek homokozóiban végzik el dolgukat.

2018 folyamán összesen 24 mintát vettek a város 91 darab homokozójából, az elemzésük során kiderült, hogy ezeknek a negyede nem felel meg az előírásoknak. A játszóhomok mintákban a külső fekális szennyezések jelenlétére utaló baktériumok is kimutathatóak voltak...

Az illetékesek nem csupán az új, EU-konform játszóterek kialakításába invesztálnak, hanem a vandalizmus okán kénytelenek a nemrég befejezettekbe is. Ervín Szalma szerint azért is választottak minőségibb játszótéri eszközöket, hogy azok a vandalizmusnak is ellen tudjanak állni.

Fotó:  Levice - detské ihriská (FB)

A tervek szerint az összesen 105 ezer euróba kerülő munkálatokat a nevezett három utcában november végéig befejezik.
Lévai játszóterek
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.